Home > νέα > Ανάγκη δημιουργίας Γραφείου Ενημέρωσης για συγγενείς νοσηλευομένων με κορωνοϊό-Η βουλευτής Δράμας Χ. Κεφαλίδου στον «Πρωινό Τύπο»

Ανάγκη δημιουργίας Γραφείου Ενημέρωσης για συγγενείς νοσηλευομένων με κορωνοϊό-Η βουλευτής Δράμας Χ. Κεφαλίδου στον «Πρωινό Τύπο»

Η βουλευτής Δράμας Χ. Κεφαλίδου στον «Πρωινό Τύπο»

Ανάγκη δημιουργίας Γραφείου

Ενημέρωσης για συγγενείς

νοσηλευομένων με κορωνοϊό

► Κατατέθηκε σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας

► Κεφαλίδου για Οργανόγραμμα Νοσοκομείου Δράμας: «Από ένα σημείο και μετά είναι πρόφαση η γραφειοκρατία».

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να υπάρξει η δημιουργία ενός Γραφείου Ενημέρωσης για τους συγγενείς που νοσηλεύονται από κορωνοϊό στα Νοσοκομεία, επισημαίνει η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε ομαδική ερώτηση που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ προς τον υπουργό Υγείας, όπου επισημαίνεται η ανάγκη ενός «Γραφείου Ενημέρωσης», για τους συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία της χώρας. Και αυτό, δεδομένου ότι οι οικογένειές τους ψάχνουν να βρουν πληροφόρηση όπως κι όπως μπορούν, «από τους βουλευτές, τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες – ακόμη και τους φύλακες των νοσοκομείων!», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, «δεδομένου ότι η ασθένεια του κορωνοϊού είναι πολύ μοναχική: μόνος σου νοσηλεύεσαι, μόνος σου καλείσαι να ξεπεράσεις την αγωνία και τον φόβο σου, μόνος σου να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, την αισιοδοξία σου και να νικήσεις ακόμη και τη διασωλήνωση.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο όφειλαν να αντιληφθούν αυτές τις καταστάσεις και με ευαισθησία να ανταποκριθούν στην ανάγκη επικοινωνίας των οικογενειών, που είναι αυτονόητη σε κάθε πολιτισμένο κράτος και σε κάθε κοινωνία δικαιωμάτων και κοινωνικής ευαισθησίας», για τους λόγους αυτούς, «υπάρχει ανάγκη δημιουργίας «Γραφείου Ενημέρωσης» για τους συγγενείς και τους οικείους των ασθενών από κορωνοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία – σε κάθε μονάδα covid –  με τηλεφωνικές γραμμές που θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, θα γίνουν γνωστές μέσω των ΜΜΕ  και θα ενημερώνουν για την πορεία των ασθενών τους κατά περίπτωση οικείους ανθρώπους, με βάση τα ιατρικά δεδομένα κάθε ασθενούς, την κάθε ημέρα νοσηλείας του».

Kefalidoy

Κεφαλίδου: Αναγκαιότητα η ενημέρωση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η βουλευτής Δράμας κα. Κεφαλίδου, σημειώνει ότι «μετά από εκείνη τη μεγάλη φάση έξαρσης που είχαμε τον περασμένο διάστημα, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, που χάθηκαν και πολλοί δικοί μας άνθρωποι, είδαμε ότι το Νοσοκομείο δεν είχε τη δυνατότητα να έχει μια οργάνωση τέτοια, ώστε να μπορεί κάποιος να ενημερώνει τους συγγενείς. Οι γιατροί ήταν πνιγμένοι από τη δουλειά τους, και το ίδιο το νοσηλευτικό προσωπικό δεν προλάβαινε. Κάποιοι συγγενείς δεν ήξεραν καν τι έπρεπε να κάνουν, πώς να ενημερωθούν. Μάλιστα ως βουλευτές δεχόμαστε πολλά μηνύματα για να μάθουμε νέα συγγενών τους. Και επειδή θεωρούμε ότι ακόμα και τώρα είμαστε σε μεγάλη φάση έξαρσης, καλό είναι να σκεφτούμε στα Νοσοκομεία μας, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης συγγενών. Ναι μεν γίνεται τώρα, αλλά σε μια πιο οργανωμένη μορφή».

Η κα. Κεφαλίδου επισημαίνει ότι, «επειδή συζητάμε για τους Οργανισμούς, να κάνουμε ένα κέντρο πληροφόρησης του πολίτη, που να λειτουργεί και ευρύτερα. Όταν όμως έχει τέτοια θέματα, να δίνει την πληροφόρηση που χρειάζεται. Αρκετοί μεν είχαν τα κινητά τηλέφωνα να μιλάνε, άλλοι όμως ηλικιωμένοι δεν είχαν τέτοια δυνατότητα. Και κάποιοι επίσης ήταν βαριά άρρωστοι και δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με δικούς τους ανθρώπους».

Όπως διευκρινίζει η βουλευτής Δράμας, «εμείς εδώ στο Νοσοκομείο της Δράμας για παράδειγμα, έχουμε έλλειψη προσωπικού, σε γιατρούς και νοσηλευτές και πάλι έχουμε μείνει με 3 ανθρώπους στην Παθολογική Κλινική. Τα Νοσοκομεία θα πρέπει να δουν ξανά το οργανόγραμμά τους, να δούνε τις απαιτήσεις τους και μέσα σ’ αυτά τα νέα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε, ας σκεφτούμε και ένα νέο τρόπο ενημέρωσης των πολιτών. Να ξέρουν ότι μπορούν να τηλεφωνήσουν σε ένα γραφείο και να έχουν εικόνα για τους ανθρώπους τους».

Αναφορά κάνει η κα. Κεφαλίδου στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, και όπως λέει, είχαν ζητήσει να πάνε εθελοντές, «να έχουν μπροστά τους το φάκελο τους ασθενούς και να ενημερώνουν συγγενείς τους. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό έλλειμμα και καλό είναι να γίνει αυτή η υποδομή και να υπάρξει σε βάθος χρόνου».

Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Δράμας

Ερωτώμενη σχετικά με το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας, ότι αν αυτό δεν αλλάξει δεν μπορεί να πάει παρακάτω, η κα. Κεφαλίδου τονίζει: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Όσο αναγκαίο είναι να φτιάξεις την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να έχεις τη δυνατότητα να έχει άμεση επαφή ο πολίτης που είναι απομακρυσμένος, άλλο τόσο βασικό είναι να φτιάξεις αυτό που θεωρείς ότι είναι η καρδιά κάθε Νομού, ιατρικά και δη το Νοσοκομείο. Τα Νοσοκομεία έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού».

Όπως διευκρινίζει η κα. Κεφαλίδου, «πρέπει να δούμε νέα Οργανογράμματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να έρχονται, να γράφονται, να σβήνονται και να μην υλοποιούνται ποτέ. Δηλαδή, από ένα σημείο και μετά είναι πρόφαση η γραφειοκρατία. Δεν θέλουν να το κάνουν και αυτό στοιχίζει».

Στη διαπίστωση ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει το θέμα στην πολιτεία, η κα. Κεφαλίδου τονίζει: «Και δεν έχει γίνει ποτέ τίποτα. Επειδή όλοι βλέπουμε τις ανακοινώσεις του Ιατρικού Συλλόγου και όλες έχουν γίνει αναφορά στη Βουλή, αυτό και μόνο θα έπρεπε να τους προβληματίσει. Τώρα μπορεί να είμαστε χαμένοι μέσα στη διαδικασία του Covid. Όμως κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε και να τα διορθώσουμε. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε πλέον έτσι, όπως δεν γίνεται  να υπάρχει ιδεοληψία από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν μιλάμε για Υγεία είναι μόνο το δημόσιο κομμάτι. Όχι! Όταν μιλάμε για Υγεία είναι και το δημόσιο και το ιδιωτικό κομμάτι. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να ασχολείται και με τα δύο. Όμως αυτή την ώρα το μεγάλο βάρος το σηκώνει το Ε.Σ.Υ., εκεί πρέπει να ρίξει την ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού και το πρώτο βήμα είναι να κάνεις τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς των Νοσοκομείων και εκεί θα ξέρεις τι χρειάζεσαι και έτσι θα κάνεις και την στρατηγική σου. Εκεί φαίνεται πού θέλεις να πάς».