Home > νέα > Ανάγκη επαναπροσδιορισμού της οικογένειας και του ρόλου της μητέρας σ’ αυτήν► Η κα. Μαίρη Ζηλεμένου μιλάει στον «Π.Τ.» – «Το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει τους γονείς, το κινητικό τηλέφωνο έχει αντικαταστήσει την αγκαλιά της μάνας και αυτό είναι λυπηρό…»

Ανάγκη επαναπροσδιορισμού της οικογένειας και του ρόλου της μητέρας σ’ αυτήν► Η κα. Μαίρη Ζηλεμένου μιλάει στον «Π.Τ.» – «Το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει τους γονείς, το κινητικό τηλέφωνο έχει αντικαταστήσει την αγκαλιά της μάνας και αυτό είναι λυπηρό…»

Η εκδήλωση του ΝΠΔΔ Δήμου Δράμας για την Γιορτή της Μητέρας

Ανάγκη επαναπροσδιορισμού

της οικογένειας και του ρόλου

της μητέρας σ’ αυτήν

► Η κα. Μαίρη Ζηλεμένου μιλάει στον «Π.Τ.» – «Το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει τους γονείς, το κινητικό τηλέφωνο έχει αντικαταστήσει την αγκαλιά της μάνας και αυτό είναι λυπηρό…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση με κεντρικό τίτλο «Την Ωραιότητα», αφιερωμένη στην Γιορτή της Μητέρας, διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 15 Μαΐου, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας (ΝΠΔΔ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, στην οποία κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα. Μαίρη Ζηλεμένου, καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος των Ομίλων της Unesco Ελλάδος.

Το πρόγραμμα άνοιξε η ξεχωριστή χορωδία των ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου, Δράμας και Χωριστής ενώ υπήρξε και μια ξεχωριστή μουσική επένδυση από τη δημοφιλή mezzo-soprano, μεσόφωνο, κα. Σταματία Μολλούδη.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, η κα. Ζηλεμένου έκανε μια εξαιρετική ομιλία, γύρω από το πώς εμφανίζεται η θέση της μητέρας στη δημοτική ποίηση, αλλά και γενικότερα στην ποίηση μέσα από τους μεγάλους μας ποιητές.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Ζηλεμένου, σημείωσε ότι τόσο η δημοτική ποίηση, αλλά και η   ποίηση γενικότερα, έχουν υμνήσει τη μητέρα, η οποία παρουσιάζεται ως μια ιερή εικόνα. «Γιατί, η μητέρα, είναι το παν. Το θέμα είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να το πιάσουμε όλο, γι’ αυτό και προτίμησα να εστιάσω στα δημοτικά μας τραγούδια και σε κάποιους από τους μεγάλος μας ποιητές».

Όπως επισημαίνει, «για την μητέρα δεν υπάρχει απλά και μόνο η αγάπη. Η μητέρα είναι το παν. Και επειδή είναι το παν, την βλέπουμε σαν μια ιερή εικόνα. Άρα, εμείς, της οφείλουμε τη ζωή μας, την ύπαρξή μας. Κι αυτή με τα παιδιά της είναι τόσο δεμένη, που δίνει τη ζωή της. Το θέμα της ομιλίας είναι λοιπόν, το πώς περνάει αυτή η μεγάλη αγάπη και της μητέρας και του παιδιού προς τη μάνα, μέσα από τη δημοτική μας μούσα, από τα δημοτικά μας τραγούδια, από την ποίησή μας».

«Το πράγμα έχει μπερδευτεί»

Ζητήσαμε από την κα. Ζηλεμένου, να μας πει πώς βλέπει σήμερα την κατάσταση της μητέρας στην Ελλάδα και όπως μας απαντάει χαρακτηριστικά, «το πράγμα έχει μπερδευτεί λιγάκι» και τονίζει: «Το πράγμα σήμερα στην Ελλάδα έχει μπερδευτεί λιγάκι. Μια μητέρα σκοτώνει το παιδί της, μια άλλη μητέρα ένα άλλο, ένα παιδί σκοτώνει την μητέρα ή τον πατέρα του και γενικά η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη».

Επισημαίνει ακόμα ότι, «η UNESCO βλέπει εξιδανικευμένη πάντα τη μητέρα. Μητέρα είναι η ιδέα, η μάνα της ανθρωπότητας. Αν δεν υπάρχει η μάνα, δεν υπάρχει ζωή».

Ερωτώμενη για το ποια είναι η θέση της μητέρας, της μάνας στη σημερινή ελληνική κοινωνία, η κα. Ζηλεμένου σημειώνει: «Η μητέρα σήμερα έχει πολλαπλές ασχολίες και πολλές μητέρες φτάνουν στο σημείο να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με τα παιδιά τους. Γι’ αυτό έχουμε κι αυτή την κατρακύλα θα έλεγα. Ξεφεύγουμε από το θεσμό της οικογένειας. Γιατί εδώ στην Ελλάδα, όπως και να το κάνουμε, οικογένεια είναι το κύτταρο που κρατάει τον άνθρωπο, είναι το κύτταρο που δημιουργεί τον ελληνικό πολιτισμό, το κράτος μας, την κοινωνία μας. Η οικογένεια και η θρησκεία. Αυτά τα δύο αν λείψουν από τον άνθρωπο, δεν θα έχει πλέον αξίες ο άνθρωπος. Και πολλά παιδιά έχουν παράπονο ότι δεν ασχολούνται οι γονείς τους. Τρέχουν, δουλεύουν, διασκεδάζουν».

Χαρακτηριστικά επισημαίνει η ίδια, ότι, σήμερα «τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους. Δεν είναι όμως έτσι. Μακάρι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κοινωνίες πιο όμορφες, ώστε να ομορφύνουμε αυτές τις κοινωνίες του μέλλοντος. Γιατί απ’ αυτές τις κοινωνίες εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της ανθρωπότητας. Το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει τους γονείς, το κινητικό τηλέφωνο έχει αντικαταστήσει την αγκαλιά της μάνας και αυτό είναι λυπηρό. Η επικοινωνία είναι γενικά δύσκολη και όλο αυτό, δημιουργεί απομάκρυνση του παιδιού από τη μάνα. Στα παλαιότερα χρόνια, η οικογένεια ήταν περισσότερο οργανωμένη. Σήμερα η οικογένεια είναι διάσπαρτη. Γιατί όλοι αγωνίζονται για το ευ ζην και για το ζην».