Home > νέα > Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμα ΑΕ 32 προτάσεις στο CLLD LEADER Ν. Δράμας συνολικού προϋπολογισμού 2.657.395,22 €

Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμα ΑΕ 32 προτάσεις στο CLLD LEADER Ν. Δράμας συνολικού προϋπολογισμού 2.657.395,22 €

Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμα ΑΕ

32 προτάσεις στο CLLD LEADER

Ν. Δράμας συνολικού

προϋπολογισμού 2.657.395,22 €

Οχήματα μέσω του CLLD LEADER αναζητά η Ελληνική Αστυνομία για περιπολίες πυροπροστασίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΟΘΗΚΕ χθες στη δημοσιότητα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας ΑΕ ΟΤΑ, η 1η προκήρυξη του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER, με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι σχετικοί φορείς του Νομού Δράμας. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι προτάσεις έχουν καταθέσει οι Δήμοι της περιοχής του Νομού Δράμας, πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικά σωματεία, το Επιμελητήριο, το ΤΕΙ ΑΜΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ακόμα και η Ελληνική Αστυνομία.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με το διευθυντή  της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανόλη Χατζόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων μας έδωσε μια πρώτη εικόνα των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Συνολικά έχουν κατατεθεί 32 προτάσεις για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία υποδράση, η οποία έχει σχέση με επενδύσεις για δημόσια χρήση και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας κτλ. δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση. Όπως είπε στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζόπουλος, «αυτό εξαρτάται κυρίως από τα ενδιαφέροντα των φορέων του Νομού».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταθέσουν τον «φυσικό φάκελο», δηλαδή την πρωτότυπη αίτηση στήριξης, τα πρωτότυπα έγγραφα και τα αντίγραφα που συνοδεύουν και τεκμηριώνουν την αίτηση στήριξης το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 12/11/2018 και ώρα 14:00.

Οι 32 προτάσεις αγγίζουν τον συνολικό προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης 2.657.395,22 €, που υπερκαλύπτει τη συνολική προκηρυχθείσα δημόσια δαπάνη, η οποία ανέρχεται σε 1.765.500,00 €.

XATZOPOYLOS MANOLHS 1

Οι προτάσεις

Ο κ. Χατζόπουλος μας έδωσε μια αρχική εικόνα για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους φορείς του Νομού Δράμας.

Στην κατηγορία για τον πολιτισμό έχουν υποβάλει προτάσεις Πολιτιστικοί Σύλλογοι 21 προτάσεις. Για αγορές στολών, μουσικών οργάνων, ενώ 3 Σύλλογοι έχουν υποβάλλει προτάσεις για ανακατασκευή και βελτίωση των κτιρίων τους. Στην ίδια υποδράση, ο Δήμος Δράμας έχει υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Οίνου και Αποσταγμάτων στη Χωριστή.

Στη 19.2.4.1. έχουν καταθέσει έργα ύδρευσης ο Δήμος Νευροκοπίου και ο Δήμος Προσοτσάνης, ενώ ο Δήμος Παρανεστίου ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης.

Στη δράση 19.2.4.2. έχουν καταθέσει προτάσεις ο Γυμναστικός Σύλλογος από την Πετρούσα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Προστατεύω» από το Δοξάτο για μια επέκταση του κυνοκομείου και ο Δήμος Παρανεστίου για κάποιες υποδομές.

Στη 19.2.4.5. έχει καταθέσει πρόταση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προκειμένου να πάρει σήμα ποιότητας για προϊόντα τα οποία παράγονται με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το ΤΕΙ ΑΜΘ έχει κάποιες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης κυρίως, γιατί είναι και η δράση της UNESCO και της Περιβαλλοντικής  Προστασίας. Διάφορα σεμινάρια και δράσεις ενημέρωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει καταθέσει μια πρόταση για την αγορά ειδικών οχημάτων, τα οποία θα συμμετέχουν σε περιπολίες το καλοκαίρι με τις Δασικές Υπηρεσίες για το ζήτημα της πυροπροστασίας. Είναι οχήματα 4Χ4, με θερμικές κάμερες και διόπτρες για να μπορεί να εποπτεύει στην πυροπροστασία.

Αναλυτικότερα οι προτάσεις

– Στην υποδράση 19.2.4.1 που αφορά στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (πχ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια, υποβλήθηκαν 3 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 737.438,71 €, έναντι προκηρυχθείσας Δ.Δ.  500.000,00 €.

– Στην υποδράση 19.2.4.2 που αφορά στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (πχ. παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, κ.λπ.) υποβλήθηκαν 3 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 391.577,22 €, έναντι προκηρυχθείσας Δ.Δ. 370.000,00.

– Στην υποδράση 19.2.4.3 που αφορά στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (πχ σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, τουριστική ενημέρωση, ποδηλατικές διαδρομές κλπ, με προκηρυχθείσα δημόσια δαπάνη 400.000,00 €, δεν υποβλήθηκε κάποια επενδυτική πρόταση.

– Στην υποδράση 19.2.4.4 που αφορά στήριξη για ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων υποβλήθηκαν 4 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 110.057,70 €, έναντι προκηρυχθείσας Δ.Δ. 90.000,00 €.

– Στην υποδράση 19.2.4.5 που αφορά στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικο-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών / συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου –μύλοι, γεφύρια κ.λπ.) υποβλήθηκαν 21 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 1.311.321,59 €, έναντι προκηρυχθείσας Δ.Δ. 250.000,00 €.

– Στην υποδράση 19.2.5.1 που αφορά βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με προκηρυχθείσα δημόσια δαπάνη 75.000,00 €, δεν υποβλήθηκε κάποια επενδυτική πρόταση.

– Στην υποδράση 19.2.6.1.1  που αφορά πρόληψη δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, υποβλήθηκε 1 επενδυτική πρόταση με αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 107.000,00 €, έναντι προκηρυχθείσας Δ.Δ. 40.250,00 €.

– Στην υποδράση 19.2.6.1.2 που αφορά αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, με προκηρυχθείσα δημόσια δαπάνη 40.250,00 €, δεν υποβλήθηκε κάποια επενδυτική πρόταση.