Home > Εκδηλώσεις > Αναβίωση της εμποροπανηγύρεως κατά τη διάρκεια εορτασμού του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγορά Δοξάτου

Αναβίωση της εμποροπανηγύρεως κατά τη διάρκεια εορτασμού του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγορά Δοξάτου

  Αναβίωση της εμποροπανηγύρεως κατά

τη διάρκεια εορτασμού του Ι.Ν. Κοιμήσεως

της Θεοτόκου στην Αγορά Δοξάτου

 

Η αναβίωση της εμποροπανηγύρεως Αγοράς επιχειρείται από φέτος, σύμφωνα με πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Αγοράς και με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Δοξάτου. Θα λάβει χώρα κατά την διάρκεια του εορτασμού της εκκλησίας του χωριού, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 14 & 15 Αυγούστου. Η προσπάθεια αυτή γίνεται για να τιμάται και να διαδίδεται η ιστορία του χωριού και να κάνει την Αγορά γνωστή σε ακόμη περισσότερο κόσμο, προκειμένου να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και να τονώσει την τοπική οικονομία (κρασί, λάδι, μέλι, ρόδι, κτηνοτροφικά προϊόντα). Καλούνται λοιπόν οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές της περιοχής να πλαισιώσουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγοράς πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της παραμονής 14 Αυγούστου λαμβάνει χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός με περιφορά της Εικόνας. Η πλατεία του χωριού ετοιμάζεται για διασκέδαση με ζωντανή μουσική, χορούς και φαγητό που προσφέρεται στον χώρο της εκδήλωσης,

Ανήμερα τον 15-Αύγουστο γίνεται η Θεία Λειτουργία. Την ευθύνη της οργάνωσης της πανηγύρεως έχει η επιτροπή της εκκλησίας του χωριού.

Η Αγορά φημίζεται για τα αμπέλια της και τα ποιοτικά κρασιά της που παράγουν τα γύρω οινοποιϊα, όπως και για το τσίπουρο της από το «Καζάνι» του Χωριού.

Επίσης στην Αγορά εδρεύει το «Πάρκο Αρπακτικών – Ημερόβιων και Νυκτόβιων Πουλιών», ένα από τα λίγα που υπάρχουν πανελλαδικά, είναι επισκέψιμο.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως στο βουνό πάνω από το χωριό δεσπόζει η «Φικτωρία» (κάστρο-παρατηρητήριο). Σε συγκεκριμένα σημεία του κάμπου της υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα (τάφοι και κτίσματα). Κατά ασφαλείς πληροφορίες υπήρχε αρχαίος οικισμός με την ονομασία «Αδριανούπολη».

Η θέση που βρίσκεται η Αγορά προσφέρει καλό κλίμα, ηρεμία, όμορφη φύση και θέα    σε όλη την πεδιάδα της Δράμας. Η τοποθεσία της προσφέρεται για φυσιολατρικές περιηγήσεις   & πεζοπορικές εξορμήσεις στα πολλά πεδινά και ορεινά μονοπάτια – με σήμανση – πέριξ του   χωριού.

Η Αγορά βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πεδιάδας του νομού Δράμας και στους δυτικούς πρόποδες του όρους «Όρη Λεκάνης», σε υψόμετρο 260 μέτρα. Γειτονικά χωριά είναι τα Πηγάδια, τα Κύργια, οι οικισμοί Αίγειρος & Περιστεριά, η Αδριανή και ο Νικηφόρος. Απέχει 16 χλμ., από την πόλη της Δράμας και 32 χλμ. από την πόλη της Καβάλας.

Την περίοδο της οθωμανικής περιόδου ονομάζονταν Παζαρλάρ και οι κάτοικοί του ήταν οθωμανοί οι οποίοι μετακινήθηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών στην Τουρκία.

Στο χωριό ήρθαν και εγκαταστάθηκαν τα έτη 1922 & 1923 πρόσφυγες από διάφορους τόπους της Μικράς Ασίας, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.

Το 1927 με το ΦΕΚ 76Α – 02/05/1927 το Παζαρλάρ μετονομάσθηκε σε Αγορά. Η αρχική ονομασία του χωριού προήλθε από το ότι στο χωριό διεξάγονταν μεγάλο παζάρι που τα είχε ΟΛΑ: Τρόφιμα, είδη ένδυσης/υπόδησης, φυτά, δένδρα, ζωοτροφές και φυσικά εμπόριο μικρών και μεγάλων ζώων.

Ευχαριστούμε τον κάτοικο της Αγοράς, κ. Δημήτρη Καραμπακάλη για την ενημέρωση.