Home > Πρώτο Θέμα > Ανοίγει τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το Κτηματολόγιο στη Δράμα

Ανοίγει τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το Κτηματολόγιο στη Δράμα

 Για την πλειοψηφία των χωριών του Νομού Δράμας

Ανοίγει τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου

το Κτηματολόγιο στη Δράμα

► Από 14 Ιανουαρίου έως και 15 Απριλίου 2019

► Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται

 

 

 

 

ΞΕΚΙΝΟΥΝ από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, οι δηλώσεις καταγραφής όλων των ακινήτων, ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων, για χωριά του Νομού Δράμας, τα οποία δεν συμμετείχαν στην πρώτη καταγραφή που είχε γίνει παλαιότερα.

Ήδη, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, και από τις 14 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η καταγραφή στο Νομό Δράμας, για να ολοκληρωθεί μέχρι  και 15 Απριλίου τρέχοντος έτους για τους κατοίκους του εσωτερικού της χώρας. Για τους κατοίκους εξωτερικού αλλά και για τα ακίνητα του δημοσίου, η προθεσμία λήξης ορίζεται μέχρι και 15 Ιουλίου 2019.

Τα γραφεία στη Δράμα

Το γραφείο του Κτηματολογίου στη Δράμα, ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και βρίσκεται επί της οδού Κοζάνης 3, κάθετη της κεντρικής οδού Πατρ. Διονυσίου στην πόλη της Δράμας, με ωράριο εργασίας από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 08.00 το πρωί έως και 16.00 το απόγευμα, ενώ για την Τετάρτη το ωράριο θα είναι από τις 08.00 το πρωί έως και τις 20.00 το βράδυ.

Τα χωριά που συμμετέχουν

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι τα χωριά των οποίων οι κάτοικοι θα πρέπει να δηλώσουν τις ακίνητες περιουσίες τους, είναι:

Αγία Παρασκευή, Αδριανή, Άνω Πυξάρι, Αχλαδέα, Ανθοχώρι, Αργυρούπολη, Βώλακας, Βαθύτοπο, Γραμμένη, Γρανίτης, Δοξάτο, Δασωτό, Εξοχή, Καλλίφυτος, Καλός Αγρός, Κουδούνια, Καλή Βρύση, Κάτω Νευροκόπι, Κατάφυτο, Κάτω Βροντού, Καλλιθέα, Κοκκινόγεια, Λιβαδερό, Λευκόγεια, Μεγαλόκαμπος, Μοναστηράκι, Μακρυπλάγι, Μικρόποπλη, Μαυρολεύκη, Μαυρόβατος, Μικροχώρι, Μικρόκαμπος, Μικροκλεισούρα, Μικρομηλέα, Νεροφράκτης, Νικηφόρος, Ξηροπόταμος, Ποταμοί, Παγονέρι, Περιθώρι, Πανόραμα, Πλατανιά, Πτελέα Πλατανιάς, Περιχώρα, Πλατανόβρυση, Παρανέστι, Πετρούσα, Προσοτσάνη, Πύργοι, Οχυρό, Σκαλωτή, Σιταγροί, Σιδηρόνερ, Υψηλή Ράχη, Φτελιά, Φωτολίβος, Χαριτωμένη, Χρυσοκέφαλο, Χωριστή.

Δηλώσεις του προέδρου κ. Νάκου

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου κ. Νάκος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η φετινή χρονιά βρίσκει το σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Εθνικού Κτηματολογίου στην τελική φάση ολοκλήρωσής του, με στόχο και σκοπό οι πολίτες να καρπωθούν τα οφέλη από ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους. Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογής των δηλώσεων η οποία ήδη πραγματοποιείται σε 23 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Όλα τα στελέχη του φορέα και των αναδόχων, αλλά και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε διαρκώς στην υπηρεσία του πολίτη, με κοινό στόχο και σκοπό την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας».

Δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να δηλώσει την ακίνητα περιουσία του είναι:

– Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο).

– Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του.

– Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου (απλό φωτοαντίγραφο).

– Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου  ταυτότητας ή διαβατηρίου.

– Απλό φωτοαντίγραφο αποδεικτικού του ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.)

Όπως επισημαίνεται από το Κτηματολογικό γραφείο, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν έγκαιρα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουν στο αρχείο τους αντίγραφο των συμβολαίων τους ή άλλων εγγράφων, που να τεκμηριώνουν τα δικαιώματα που έχουν σε ακίνητα. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα σχετικά έγγραφα, μπορούν να τα αναζητήσουν στον συμβολαιογράφο στον οποίο συντάχθηκε η σχετική  πράξη ή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

Αν δεν έχουν στο αρχείο τους τα πιστοποιητικά μεταγραφής, μπορούν επίσης να τα αναζητήσουν από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

Σημαντικό είναι, να έχουν τακτοποιηθεί εκκρεμότητες που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται όπου απαιτείται, διόρθωση της δήλωσης Ε9, σύνταξη συμβολαίου, έλεγχος μεταγραφής τίτλων κτήσης στο Υποθηκοφυλακείου κτλ.

Επίσης, σε περίπτωση που το δικαίωμα στο ακίνητο έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβληθούν διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν την χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, βεβαιώσει προέδρου Κοινότητας ή και δημάρχου για άσκηση νομής, Ε9 της φορολογικής  δήλωσης κτλ.).

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος εφόσον: α. Το αναφέρει το συμβόλαιο, β. Επικαλείστε χρησικτησία σε αγροτεμάχιο ή οικόπεδο, γ. Έχετε εκδώσει οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό), δ. Το έχετε ήδη συντάξει για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον η οριοθέτηση του ακινήτου προκύπτει από διοικητή πράξη (διανομές, αναδασμούς, πράξεις εφαρμογής κτλ.)

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκέπτονται ηλεκτρονικά την πλατφόρμα www.KTHMA.gr ενώ τηλεφωνικά μπορούν να επικοινωνούν: 801 40000 100 για κλήσεις από σταθερό με αστική χρέωση και 231 600 5400 για κλήσεις από κινητό με χρέωση κινητού προς σταθερό. (Ωράριο λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου καθημερινά 08.00 – 16.00).