Home > Πρώτο Θέμα > Ανισόπεδη διάβαση και κυκλικοί κόμβοι στην ανατολική είσοδο της Δράμας► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Έργο αξίας 19 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την πόλη της Δράμας

Ανισόπεδη διάβαση και κυκλικοί κόμβοι στην ανατολική είσοδο της Δράμας► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Έργο αξίας 19 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την πόλη της Δράμας

Στα τέλη του 2020 αρχές 2021 αναμένεται η κατασκευή του!

Ανισόπεδη διάβαση και κυκλικοί κόμβοι

στην ανατολική είσοδο της Δράμας

► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Έργο αξίας 19 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την πόλη της Δράμας

► Ανακηρύχθηκε ανάδοχος για τη γέφυρα της Μαρμαριάς στο Παρανέστι

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ είσοδος της πόλης, από την πλευρά της Καβάλας, είναι ένα έργο που υπήρχε στα σκαριά πάνω από 10 χρόνια! Το έργο είχε ήδη μελετηθεί και σχεδιαστεί, από την εποχή που ακόμα υπήρχε ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα, είναι αλήθεια ότι τα σχέδια αυτά παρέμεναν στα συρτάρια.

Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι πλέον οι μελέτες του έργου αυτού «βγήκαν από συρτάρια», τροποποιήθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ήδη πήραν το δρόμο τους για έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια για τη  Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΑΜΘ.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 19 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων από την περιοχή του Αίμου μέχρι και το ύψος του «Σκλαβενίτη», την κατάργηση των φαναριών οδικής κυκλοφορίας, καθώς και μια ανισόπεδη διάβαση – γέφυρα, στη σιδηροδρομική γραμμή.

anatolikh pleura

Σ’ αυτό το σημείο, στη διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής,

θα κατασκευαστεί ανισόπεδη διάβαση – γέφυρα, μήκους 250 μέτρων.

Ανατολική είσοδος πόλης

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, μαζί με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΑΜΘ και το στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας κ. Κυριαζίδη, ανακοίνωσε την ένταξη του έργου της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων και σύμφωνα με τη διαδικασία, αναμένεται να έχει ανάδοχο στα τέλη του 2020 αρχές 2021 και θα έχει χρόνο κατασκευής δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην Π.Ε. Δράμας παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου και τις γενικές διευθύνσεις Οικονομικού και Τεχνικού, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης ενόψει του 2020, όπως αυτό έχει κατατεθεί από την Π.Ε. Δράμας.

Αναφερόμενος στα έργα της αναβάθμισης της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι πλέον ο περιφερειάρχης βλέπει θετικά το έργο αυτό, το οποίο ήδη την περασμένη εβδομάδα πέρασε από την Εκτελεστική Επιτροπή, που είναι το ανώτερο όργανο που απαρτίζεται από τους αντιπεριφερειάρχες και υιοθετήθηκε ομόφωνα και πλέον έχει σταλεί προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, το έργο θα ξεκινήσει από την περιοχή των φαναριών οδικής κυκλοφορίας στην περιοχή του Αίμου, τα οποία θα καταργηθούν και στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένας κυκλικός κόμβος (roundabout).

Στη συνέχεια, στις γραμμές των τρένων, θα διαμορφωθεί και θα κατασκευαστεί μία γέφυρα – ανισόπεδη διάβαση μήκους 250,62 μέτρων. Το ύψος της γέφυρας θα είναι 7.50 μέτρα, και το πλάτος της 14,5 μέτρα. Κάτω από τη γέφυρα θα διέρχονται τα οχήματα προς την Καλλίφυτο. Πάνω από τη γέφυρα, τα οχήματα θα διέρχονται προς Καβάλα.

Στο επόμενο σημείο στον κόμβο του «Σκλαβενίτη», καταργούνται και εκεί τα φανάρια οδικής κυκλοφορίας και δημιουργείται ένας δεύτερος κυκλικός κόμβος (roundabout). Στο ίδιο σημείο και λίγα μέτρα νοτιότερα, θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος μικρότερος κυκλικός κόμβος, που θα διευκολύνει την προσπέλαση προς τη λειτουργία της ιδιόκτητης επιχείρησης του ΚΤΕΟ αλλά και του ξενοδοχείου που βρίσκεται εκεί.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, η συνολική διαδρομή από την περιοχή του Αίμου μέχρι και τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο του «Κούρου» όπου γίνεται η σύνδεση με το νότιο περιφερειακό της πόλης, είναι 1.260 μέτρα, θα περιλαμβάνει τρεις κυκλικούς κόμβους και μία γέφυρα στη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ έχει προβλεφθεί και παράλληλος δρόμος για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και κατοικιών της περιοχής.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ακόμα και εντός του 2020, θα μπορούμε να έχουμε ανάδειξη εργολάβου, καθώς τα τεύχη των δημοπρασιών είναι ήδη έτοιμα.

dav

Δυτική είσοδος της πόλης

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι ήδη υπάρχει ανάδοχος εργολάβος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη δυτική είσοδο της πόλης, στο λεγόμενο κόμβο Ξηροποτάμου. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, θα γίνει και εκεί κατάργηση των φαναριών οδικής κυκλοφορίας και θα κατασκευαστεί ένας κυκλικός κόμβος. Στα μέσα Ιανουαρίου μάλιστα, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο και σύντομα θα ξεκινήσει το έργο.

 

Γέφυρα Μαρμαριάς στο Παρανέστι

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο έργο της κατασκευής της γέφυρας της Μαρμαριάς στο Παρανέστι. Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί το φθινόπωρο σ’ αυτό το έργο, πρόκειται για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας 100 μέτρα περίπου βορειότερα της υφιστάμενης στην περιοχή της Μαρμαριάς, στην είσοδο του Παρανεστίου, η οποία το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισε προβλήματα στατικότητας τα οποία διορθώθηκαν στις αρχές του 2019.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη πλέον υπάρχει ανάδοχος με έκπτωση περίπου 43% και έχει διάρκεια κατασκευής 730 ημερολογιακές ημέρες, που σημαίνει ο χρόνος θα ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. Και αυτό το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα δύο επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια γέφυρα 72,62 μέτρων, πλάτους 17,20 μέτρων γιατί προβλέπονται και δύο πεζογέφυρες δεξιά και αριστερά και είναι δύο ρευμάτων.  Στην υφιστάμενη γέφυρα η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο από ένα όχημα ανά κατεύθυνση.

Προκειμένου η γέφυρα να συνδεθεί με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, θα γίνουν δύο παρεμβάσεις: μία ενός δρόμος 600 μέτρων από τη μία πλευρά και 400 μέτρων από την άλλη πλευρά.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο έργο της παράκαμψης του Νικηφόρου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια, λέγοντας ότι θα έχει και αυτή μια μεγάλη χρηματοδότηση και ότι σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.