Home > Πρώτο Θέμα > Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώνεται το Συμπόσιο Μαρμάρου στο Κ. Νευροκόπι-Σε μόνιμη έκθεση τα γλυπτά στο Επαρχείο Κ. Νευροκοπίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώνεται το Συμπόσιο Μαρμάρου στο Κ. Νευροκόπι-Σε μόνιμη έκθεση τα γλυπτά στο Επαρχείο Κ. Νευροκοπίου

Τελετή λήξης του Marble Peak αύριο το απόγευμα

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώνεται

το Συμπόσιο Μαρμάρου στο Κ. Νευροκόπι

Σε μόνιμη έκθεση τα γλυπτά στο Επαρχείο Κ. Νευροκοπίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ την Παρασκευή οι εργασίες του Συμποσίου Μαρμάρου – Marble Peak στο Κ. Νευροκόπι, το οποίο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου και ώρα 17.00, στον προαύλιο χώρο του πρώην Επαρχείο Κ. Νευροκοπίου. Κατά την εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν.

Τα γλυπτά που δημιούργησαν οι έξι γλύπτες που συμμετείχαν στη διαδικασία, θα εκτίθενται πλέον στον χώρο του πρώην Επαρχείου και ο χώρος θα είναι προσβάσιμος για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να τα δουν από κοντά.

Σε δήλωσή του χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, σημείωσε ότι «τα γλυπτά θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχα σημεία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, μετά από σχετικές προτάσεις που θα γίνουν και ανάλογα θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου.

Ο κ. Κυριακίδης σημείωσε επίσης ότι το Συμπόσιο Μαρμάρου «σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με μόνο πρόβλημα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί πολύς κόσμος».

Όπως είπε, «οι καλλιτέχνες δημιούργησαν τα έργα τους, με θέμα τα σύνορα της τέχνης και πραγματικά είναι πολύ αξιόλογα. Ο καθένας μπορεί να τα επισκεφτεί και να τα θαυμάσει όλα μαζί συγκεντρωμένα στο πρώην Επαρχείο του Κ. Νευροκοπίου».

Όπως σημείωσε τέλος, «στόχος μας είναι το Συμπόσιο αυτό να επαναληφθεί και τον επόμενο χρόνο, πιστεύοντας ότι δεν θα έχουμε πλέον την πανδημία που ζούμε τώρα, και θα διοργανώνεται κάθε χρόνο», επισημαίνοντας ότι «ο σκοπός είναι διπλός. Δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή του Δήμου, δεν είναι μόνο ότι προσκαλούμε κόσμο να έρθει να δει το μάρμαρο, να δει τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από το μάρμαρο, αλλά είναι και ότι για πρώτη φορά, ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με την σύγχρονη επιχειρηματική λογική, την κοινωνική εταιρική ευθύνη. Το μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου, αλλά και κομμάτι όλης της Δράμας και αυτό είναι πρωτοπόρο για ένα μικρό ορεινό Δήμο όπως το Κ. Νευροκόπι».

Έξι γλύπτες από τα Βαλκάνια

Όπως ήδη είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του Marble Peak, συμμετείχαν και έξι γλύπτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Στους καλλιτέχνες δόθηκαν όγκοι μαρμάρου και αυτοί  προσφέρθηκαν να δώσουν σχήμα και μορφή με γενική θεματική τα Σύνορα της Τέχνης.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν: ο Giorgie Cpajak από τη Σερβία, ο Viktar Kopach από τη Λευκορωσία, η Nilhan Sesalan από την Τουρκία, ο Ciprian Hopirtean από τη Ρουμανία, ο Kamen Tanev από τη Βουλγαρία, ενώ την Ελληνική συμμετοχή εκπροσώπησε ο Δραμινός Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Μια διοργάνωση θεσμός για το Νευροκόπι

Μιλώντας για τη διοργάνωση η κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου, Ιστορικός Τέχνης και υπεύθυνη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, σημειώνει ότι «οι καλλιτέχνες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στην τέχνη, και ότι η τέχνη ενώνει».

Σε αναφορά της για τα  υγειονομικά μέτρα, «τα υγειονομικά μέτρα μας ανάγκασαν να κρατήσουμε μια πιο κλειστή προσέγγιση, παρ’ όλα έχουν τεθεί οι βάσεις, ώστε αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός πλέον για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και να συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερη έκταση».

Αναφερόμενη στις εισηγήσεις, σημείωσε ότι «παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κυρίως ότι έγινε με το σκεπτικό να ενώσουν διαφορετικές πτυχές του μαρμάρου από άλλα επιστημονικά πρίσματα. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε μια ολιστική ενημέρωση του κόσμου στις διάφορες εκφάνσεις του (σ.σ. του μαρμάρου). Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, γιατί δίνει πλέον μια επιστημονική διάσταση στο Marble Peak. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι κάτι απαραίτητο για τη διοργάνωση».