Home > νέα > Ανησυχίες για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και τον άξονα Δράμας-Αμφίπολης

Ανησυχίες για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και τον άξονα Δράμας-Αμφίπολης

Επιστολές του Εμπορικού Συλλόγου και της ΟΕΒΕ Δράμας προς τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Ανησυχίες για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού

Κέντρου Φαλακρού και τον άξονα Δράμας-Αμφίπολης

 

ΤΙΣ ανησυχίες τους για την κατάσταση που αυτή τη στιγμή επικρατεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, αλλά και στο ζήτημα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, εκφράζουν με επιστολή τους  προς τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ν. Δράμας.

Σύμφωνα με τις δύο παρόμοιες επιστολές που εστάλησαν εκατέρωθεν προς τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο, γίνεται αναφορά σε δύο βασικά ζητήματα που αφορούν το Νομό Δράμας: τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης και τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

Οι δύο επιστολές, αν και κάπως καθυστερημένα, κρίνουν τη στάση του περιφερειάρχη κ. Μέτιου αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε (στις αρχές Νοεμβρίου 2017) στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΑΜΘ σχετικά με το ζήτημα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, ενώ με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη (από τις αρχές Δεκεμβρίου 2017) προς τον κ. Μέτιο δυο μέρες πριν του αφαιρέσει καθήκοντα, κάνουν αναφορά και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού.

 

Η επιστολή της ΟΕΒΕ

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΟΕΒΕ, αφού επισημαίνει ότι «ξεχείλισε το ποτήρι», κάνει αναφορά στη σύσκεψη των φορέων που είχε προηγηθεί του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου στο γραφείο του κ. Πατακάκη, όπου «όλοι οι φορείς του Ν. Δράμας αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τη χρηματοδότηση μελετών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ο φάκελος της κατασκευής του δρόμου Δράμα – Αμφίπολη που θα μας συνδέσει με την Εγνατία Οδό».

Στην επιστολή επικρίνεται ο κ. Μέτιος για την στάση που κράτησε τότε, να ζητήσει χρηματοδότηση για το δρόμο Δράμας – Καβάλας.

Όσον αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, «που είναι το μοναδικό σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και δίνει δουλειά σε πολίτες και επαγγελματίες σε όλη τη Δράμα, λειτούργησε πέρσι με μεγάλη επιτυχία, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και των αρμόδιων υπηρεσιών, με χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο από την εποχή του Περιφερειάρχη Γιαννακίδη».

Η ΟΕΒΕ, ψέγει τον περιφερειάρχη κ. Μέτιος, ότι αρνήθηκε να δώσει χρήματα για τη λειτουργία του: «αρνηθήκατε να δώσετε χρήματα, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες πως δήθεν φταίει η κυβέρνηση που δεν έδωσε χρήματα και πως εσείς είχατε όλη τη καλή διάθεση αλλά δεν προλαβαίνατε. Είναι ντροπή να λέτε πως δώσατε 63.410 ευρώ για φέτος, που στην πραγματικότητα είναι να χρήματα από τα εισιτήρια που εισπράχθηκαν πέρσι και επαρκούν για να δουλέψει το Χιονοδρομικό Κέντρο μόνο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Είναι ντροπή να απαξιώνετε το μοναδικό χειμερινό τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας, που τυχαίνει να βρίσκεται στη Δράμα, η ανάπτυξη της οποίας φαίνεται πως δεν σας ενδιαφέρει, μόνο και μόνο γιατί δεν βρίσκεται στον δικό σας τόπο».

 

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου

Αντίστοιχα, στη δική του επιστολή ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρεται στα ίδια θέματα όπως ειπώθηκε και παραπάνω, όπου μεταξύ άλλων κρίνεται η στάση του κ. Μέτιου αναφορικά με το δρόμο Δράμας – Αμφίπολης και την στάση του περιφερειάρχη στο συγκεκριμένο θέμα. Γίνεται λόγος επίσης, για το ζήτημα της απόφασης του Νομού Δράμας να προχωρήσει αυτό το τμήμα του δρόμου ενώ σημειώνεται σχετικά: «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο δεν λάβατε υπόψη σας, ως είχατε υποχρέωση, την ομόφωνη αυτή απόφασή μας, παρά πράξατε κατά το δοκούν χωρίς καμία διαβούλευση μαζί μας, με αποτέλεσμα να θεωρήσει ο Πρωθυπουργός  πως υπάρχει ΄΄εμπλοκή΄΄ στο θέμα, όπως δήλωσε, και να αποχωρήσει χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα».

Αναφορικά με το ζήτημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού «που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης για την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας, άρα και της περιφέρειας, το οποίο λειτούργησε άψογα ολόκληρη την περσινή χιονοδρομική περίοδο μέχρι και τον Απρίλιο 2017, ξαναβάζοντας τη Δράμα στο χειμερινό τουριστικό χάρτη μετά από αρκετά χρόνια, θεωρούμε απαράδεκτο έως προσβλητικό να θεωρείτε πως μπορεί φέτος να συντηρηθεί και να λειτουργήσει με 63.000,00 ευρώ που λέτε ότι εξασφαλίσατε. Ιδίως όταν αυτά τα χρήματα, όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προέρχονται από τα εισιτήρια που εισπράχθηκαν πέρσι και όχι από χρήματα που δώσατε εσείς φέτος».

Επισημαίνεται τέλος, ότι, «είναι κρίμα, η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι από τον κ. Πατακάκη να αποκτήσει το βουνό μας τη χαμένη του αίγλη και να προσελκύσει ξανά επισκέπτες και χιονοδρόμους, να μη συνεχιστεί. Είναι επίσης κρίμα, η οικονομία του τόπου να μη στηριχθεί και αναπτυχθεί. Η προοπτική της περιφέρειας εξαρτάται από την ισόρροπη και δίκαια κατανομή των κονδυλίων και από την συνοχή του πληθυσμού. Αυτός είναι ο ρόλος σας και αυτό περιμένει η κοινωνία από σας».