Home > νέα > Αντιδράσεις Φορέων και στη Δράμα για την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου

Αντιδράσεις Φορέων και στη Δράμα για την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου

Στον Έβρο 16-18 Ιανουαρίου ο Ν. Μηταράκης

Αντιδράσεις Φορέων και στη Δράμα

για την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου

 

 

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ αντιδράσεις έχει αρχίσει να παίρνει το ζήτημα του Κέντρου  Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου, καθώς όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση και επέκτασή του.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, αναμένεται να επισκεφθεί τον Έβρο από 16 έως 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου.

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του προς το δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Μαυρίδη, ο κ. Μηταράκης, με τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας «παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο». Επίσης, τονίζεται ότι δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με τη σημερινή χωρητικότητα της δομής. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού θα ορίσει με ακρίβεια το έργο.

Στις αντιδράσεις τους, φορείς του Ν. Δράμας και γενικά της Περιφέρειας Αν Μακεδονίας – Θράκης αναφέρουν σχετικά:

Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας

Ο Σύλλογος κτηνοτρόφων Ν. Δράμας εκφράζει «την αντίθεση και τον προβληματισμό του για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το ΚΥΤ της δομής φιλοξενίας στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας. Η αύξηση του πληθυσμού των μεταναστών  στην συγκεκριμένη περιοχή είναι παράλογη και επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας μας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη, την συμπαράσταση και αν χρειαστεί και την ενεργή συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις  στους ακρίτες μας ,στους πολίτες της ΠΕ Έβρου, στον Αγροτικό και κτηνοτροφικό σύλλογο Αλεξανδρούπολης, στους συλλόγους Εβριτών ΑΜΘ και καλούμε όλους τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμβάλουν στην αποτροπή του απαράδεκτου αυτού σχεδιασμού».

Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων Εβριτών ΑΜΘ

Το Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων Εβριτών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εκφράζει την αντίθεσή του «και αγωνιά» μεταφέροντας την σκέψη όλων των Συλλόγων Εβριτών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών και τονίζει: «Εκφράζοντας τη σκέψη όλων των μελών των συλλόγων μας, μεταφέρουμε τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους φορείς του Έβρου που αυτές τις ώρες, βγήκαν μπροστά για να εκφράσουν την ανησυχία τους και την αντίθεσή τους για την επέκταση του ΚΥΤ Ορεστιάδας και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών που αυτό θα εξυπηρετεί σε μια ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Επιβάλλεται αυτές τις στιγμές η ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του λαού και των αρχών, οι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να αναθεωρηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός, καθόσον οι συνθήκες αλλά και όλα όσα βιώνει η πατρίδα μας εδώ και ένα περίπου χρόνο, δεν επιτρέπουν πειραματισμούς στην πλάτη των Εβριτών, αλλά και της Θράκης γενικότερα».

ΔΕΕΠ ΑΜΘ

Την αντίθεση τους εκφράζουν επίσης όλες οι ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) της Νέας Δημοκρατίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Σε σχετικό κοινό δελτίο Τύπου, αναφέρουν:

«Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα έχει δείξει με κάθε τρόπο την ιδιαίτερη ευαισθησία της για την Περιφέρεια μας σε όλα τα επίπεδα προσπαθώντας με μεγάλη επιτυχία να προσδώσει στην πατρίδα μας την δυναμική και την προοπτική που της αξίζει μέσω της στήριξης των επενδύσεων για τον τόπο αλλά και του αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει η Κυβέρνηση για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Κορωνίδα όλων των προσπαθειών είναι η ορθή , έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων σε όλα τα επίπεδα , επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη ετοιμότητα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων δίνοντας παράλληλα καθημερινά και μεθοδικά έναν τεράστιο αγώνα ως προς την αποτροπή και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στα οποία έχει κάνει άλματα προόδου.

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τη δομή στο Φυλάκιο Έβρου και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πολιτική της Κυβέρνησής μας, με τον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό που υλοποιείται, δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την μεταβολή στην πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική μας δυνατότητα απέναντι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας».