Home > νέα > Αντιδράσεις για τη μελέτη διαμόρφωσης του περιμετρικού δρόμου Κορυλόβου

Αντιδράσεις για τη μελέτη διαμόρφωσης του περιμετρικού δρόμου Κορυλόβου

Κατά πλειοψηφία η έγκριση της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιδράσεις για τη μελέτη διαμόρφωσης

του περιμετρικού δρόμου Κορυλόβου

► Θετικές αν και με ερωτηματικά οι παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης

► Αρνητικές οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευση και κατά των δωρεών

► Τέθηκαν σοβαρά ζητήματα προτεραιοποίησης των έργων για το Δήμο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΡΚΕΤΗ ώρα κράτησε η συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, για το 4ο θέμα στη σειρά της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Έγκριση παραλαβή μελέτης για το έργο: Διαμόρφωση περιμετρικής δημοτικής οδού Κορυλόβου», η οποία πρόκειται στη συνέχεια να υποβληθεί ως υποέργο της πράξης με τίτλο: «Αναβάθμιση εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας», στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Η σχετική μελέτη, όπως δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο «Πρωινός Τύπος», είναι δωρεά της εταιρείας RAYCAP και έχει πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία και κατασκευή πεζόδρομου κατά μήκος της περιμετρικής Κορυλόβου, διαδρόμου για τζόκινγκ, ποδηλατόδρομο, χώρο στάθμευσης οχημάτων και άλλα. Προβλέπει επίσης και έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων. Το έργο έχει προϋπολογισμό λίγο πιο κάτω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή» ο κ. Μλεκάνης, εξέφρασε ερωτήματα, για ποιο λόγο στην εισήγηση δεν υπάρχει καμιά αναφορά ως δωρεά της RAYCAP, αλλά ήρθε στο σώμα να συζητηθεί και να ψηφιστεί ως μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών με υπογραφές αρμοδίως από υπαλλήλους και στελέχη της υπηρεσίας. Και αναρωτήθηκε «ποιος μας παραδίδει τη μελέτη για να την παραλάβουμε» και δεν γίνεται τυπικά να παραλάβουμε και να εγκρίνουμε τη μελέτη, εφόσον τυπικά αναφέρεται ότι έγινε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Ρώτησε επίσης για ποιο λόγο δεν έγινε με τη διαδικασία της δωρεάς.

Ο κ. Μλεκάνης αναφέρθηκε στο θέμα του πλαφόν του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» που είναι 22 εκατ. ευρώ και ζήτησε να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των έργων που υποβάλλει ο Δήμος Δράμας για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών, καθώς με τις μελέτες που ενδιαφέρεται να καταθέσει ο Δήμος, «ξεπερνάει το πλαφόν που έχει τεθεί».

Τόσο ο κ. Μλεκάνης, όσο και οι άλλοι επικεφαλής, έθεσαν το θέμα των διαχειριστικών μελετών του δημοτικού κήπου και της Αγίας Βαρβάρας, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, και σημείωσαν ότι αυτά τα έργα, θα πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα. Όπως είπε, «πρόκειται για πολύ καλές μελέτες και περιγράφουν με σαφήνεια τα έργα και τους προϋπολογισμούς».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», κ. Τσιαμπούσης, ζήτησε να υπάρχει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για το Δήμο, με τις προτάσεις όλων των παρατάξεων και σημείωσε ότι έχει αργήσει πολύ να έρθει στο σώμα το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου.

Αναρωτήθηκε βέβαια τι γίνεται με τις διαχειριστικές μελέτες του δημοτικού κήπου και της Αγίας Βαρβάρας, οι οποίες όπως είπε, δεν προχώρησαν στη συνέχεια. Όπως είπε, για την περιμετρική Κορυλόβου, «θα έπρεπε να υπάρχει ένας διάδρομος για τζόκινγκ, ποδηλατόδρομος» κτλ., και σημείωσε ότι «θα πρέπει να λειτουργούμε σχεδιάζοντας τη Δράμα για τα επόμενα 20 χρόνια» και συμπλήρωσε ότι, «είναι σημαντικό έργο, θεωρούμε ότι θα αλλάξει η νοοτροπία της Δράμας, θα αλλάξει η πόλη της Δράμας, είναι ένα έργο που έχει αρκετά υψηλό προϋπολογισμό, ακριβώς επειδή πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι». Χαρακτήρισε επίσης τη μελέτη ως άρτια και είπε ότι «θα είναι ένα από τα τοπόσημα της νέας εποχής για τη Δράμα».

Διαφώνησε επίσης για τον τρόπο που ήρθε το θέμα, από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια μελέτη, παρ’ όλο που  υπογράφεται από τα στελέχη της Υπηρεσίας.

Αναφορικά με το πλαφόν του «Τρίτσης», ζήτησε να υπάρξει μια λίστα για τα έργα που έχουν υποβληθεί και αυτά που θα υποβληθούν στη συνέχεια από το Δήμο.

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα των προτεραιοτήτων για τα έργα της Δράμας, ζήτησε να υπάρξει μια συζήτηση, για το «ποιος είναι ο ρόλος των ιδιωτών στη διαμόρφωση της πόλης, όταν οι πολιτικοί και μικροπολιτικές μας, αφήνουν τεράστια κενά κατά την άσκηση του θεσμικού μας ρόλου».

Και είπε ότι «ναι μεν έχουμε κάποια θετικά παραδείγματα στην πόλη μας από χορηγούς, όπως την αναστήλωση του Σαντιρβάν τζαμί, την αναστήλωση στο Μαρμάρινο Σπίτι, αλλά αφορούν καθαρό τον ιδιωτικό χώρο». Σημείωσε ότι «από εδώ και πέρα βλέπουμε μια παρέμβαση στα τεκταινόμενα της πόλης, η οποία πρέπει να μας προβληματίσει. Και ο προβληματισμός αυτός ξεκινάει, από το ότι προσπαθούν να επιβάλουν στη δημοτική αρχή, βλέποντας ένα αυτοδιοικητικό κενό, ότι δεν υπάρχει όραμα, δεν υπάρχει σκέψη και επιβάλουν τα δικά τους θέλω».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, σημείωσε ότι «η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, οδηγεί στην εγκατάλειψη του σχεδιασμού για το βόρειο περιφερειακό». Συμφώνησε επίσης με το θέμα ότι «οι δωρητές επιλέγουν έργα και επιβάλουν και τα χαρακτηριστικά τους», επιβάλλοντας έτσι τη δική τους στάση στα κοινά, όπως για παράδειγμα ότι επιβάλουν την ανυπαρξία κερκίδων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της προτεραιοποίησης έργων ζωτικής σημασίας για το Δήμο Δράμας. Χαρακτήρισε τέλος το έργο αυτό ως «έργο βιτρίνας».

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, δήλωσε «αντίθετος ως προς το έργο, το οποίο θα καταστρέψει όλη την περιοχή». Διαφώνησε επίσης για το ότι παρεμβαίνουν οι ιδιώτες στη πολιτική του Δήμου και ζήτησε «να μείνει ως έχει η περιοχή» και να δοθούν χρήματα σε άλλα έργα απαραίτητα στην πόλη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αρνούμαι τις δωρεές. Αυτός που τα δωρίζει ας βάλει και τα χρήματα να τα φτιάξει».

Μετά από αρκετή συζήτηση περίπου δύο ωρών, οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής, αλλά και της «Πόλης+Ζωής», και του «Project Δράμα 2020» ψήφισαν θετικά, ενώ η παράταξη της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» και της «Προοπτικής για τη Δράμα» ψήφισαν αρνητικά. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε λευκό.