Home > νέα > Η αντιπρόεδρος της Δομής κα. Γ. Χειράκη μιλάει στον «Π.Τ.» Νέα εποχή για την στήριξη των ευπαθών ομάδων στην Περιφέρειά μας

Η αντιπρόεδρος της Δομής κα. Γ. Χειράκη μιλάει στον «Π.Τ.» Νέα εποχή για την στήριξη των ευπαθών ομάδων στην Περιφέρειά μας

 

Νέα εποχή για την στήριξη των ευπαθών ομάδων στην Περιφέρειά μας

Ξεκινά το νέο περιφερειακού πλέον χαρακτήρα Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΑΜΘ

Η αντιπρόεδρος της Δομής

κα. Γ. Χειράκη μιλάει στον «Π.Τ.»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Νέα εποχή ξεκινά για τη Δομή Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Π.Ε. Ξάνθης «Η Στήριξη», καθώς πλέον έχει αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα, και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ένα Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα εξυπηρετεί ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Νομού Δράμας, αλλά και των υπόλοιπων Νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόσφατα μάλιστα, συγκροτήθηκε και σε σώμα υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου, αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίστηκε να είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, αντιπρόεδρος η περιφερειακή σύμβουλος Δράμας κα. Γεωργία Χειράκη, γραμματέας η περιφερειακή σύμβουλος Καβάλας κα. Κατερίνα Γεροστεργίου, ενώ ως μέλη παρέμειναν στις θέσεις τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ξάνθης κα. Κυριακή Αλατζά-Παπαδοπούλου και κ. Χουσεΐν Μεχμέτ Ούστα, και η Πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ κα. Πηνελόπη Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Μέτιου, χρέη διευθυντού ορίστηκε να εκτελεί η αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κα. Γεωργία Χειράκη.

Πρόκειται για μια Δομή Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΜΚΟ), σκοπός της οποίας είναι να καλύψει κενά τα οποία δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες δομές και προγράμματα, υλοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων της Περιφέρειάς μας.

Επιπλέον, το Δίκτυο αυτό θα παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας καθώς και παροχές ειδών πρώτης ανάγκης.

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο του Δικτύου και Θεματική Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας της ΠΑΜΘ, κα. Γεωργία Χειράκη, προκειμένου να μας δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της Δομής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης του Δικτύου.

«Πρόκειται καθαρά για μια Κοινωνική Δομή , η οποία υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα, και είναι Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται γραμματειακά από υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, από την Κοινωνική Υπηρεσία. Η Δομή, υλοποίησε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορούσε  στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα, υλοποιεί και το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, με το οποίο παρέχονται τρόφιμα σε άπορες οικογένειες.

Οι δυνατότητες που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το κέντρο, είναι η φιλοξενία άπορων ανθρώπων, καθώς διαθέτει άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και κλίνες, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ θα παρέχει οποιαδήποτε φροντίδα κυρίως σε άπορους ανθρώπους», πρόσθεσε η κα. Χειράκη.

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ ώστε να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη Δομή. Έχει γίνει μια ανακατασκευή του κτιρίου, αλλά για να λειτουργήσει ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος χρειάζεται κάποια επιπλέον κονδύλια προκειμένου να γίνουν και οι δυο αυτοί όροφοι λειτουργικοί ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών.

Η κα. Χειράκη επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι έχοντας την εμπειρία ως Θεματική Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σκέφτεται να υλοποιήσει και να αξιοποιήσει προγράμματα προς όφελος πάντα των πολιτών και την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων. «Αυτό σημαίνει, ότι θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω ότι η Δομή είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ήδη, βρίσκονται στην πορεία από το Τμήμα Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της Περιφέρειας, προγράμματα που αφορούν στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη».

Ακόμη είναι πολύ νωρίς ώστε να υπάρξει σχεδιασμός και συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης δράσεων, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφτούν πρώτη φορά τη Δομή, ο κ. Μέτιος και η κα. Χειράκη, για να καταγράψουν τις ανάγκες και τους στόχους που πρόκειται να υλοποιήσουν.

«Αυτό που θα επιδιώξω είναι να υλοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσα από τα οποία θα ωφεληθούν οι πολίτες και των πέντε Νομών της Περιφέρειας μας, και όχι μόνο της Ξάνθης.

Μάλιστα, εγκρίθηκε και από το Περιφερειακό η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δομής κατά 20.000 ευρώ. Δηλαδή, θα μπουν στο ταμείο της «Στήριξης», 20.000 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο.

Υλοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω της Δομής, μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες στο κοινωνικό κομμάτι, βοηθώντας τις ευπαθείς ομάδες των νομών της Περιφέρειάς μας.

Από εκεί και έπειτα, θα έρθω σε επαφή με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα κοινωφελούς διάστασης για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου σε καμία περίπτωση, αλλά θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, θα απασχολούνται σε εργασία και κάποια άτομα, οπότε το όφελος μέσω της Δομής θα είναι πολλαπλό, στηρίζοντας έτσι και τους ανέργους».

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Μέτιου και της κα. Χειράκη στο κτίριο της «Στήριξης», πρόκειται να κάνουν έναν πρώτο σχεδιασμό για το πώς θα ξεκινήσουν, και στη συνέχει πως θα πραγματοποιήσουν άνοιγμα πέρα από τα όρια της Περιφέρειάς μας, αλλά φυσικά και εντός.

«Πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα στις περιφερειακές διευθύνσεις κάθε Νομού, καθώς και στις κοινωνικές υπηρεσίες, σε τοπικούς φορείς, και από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα σε εθελοντικούς φορείς όλων των Νομών.

Χρειάζεται ένας διαρκής αγώνας και εξωστρέφεια αυτής της Δομής, από τη στιγμή που έχουμε το πλεονέκτημα του κτιρίου, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα. Χειράκη.