Home > Αθλητικά > Αντίστροφη μέτρηση για αγώνες «Frozen Peaks – Ψυχρές Κορυφές» στο Νευροκόπι

Αντίστροφη μέτρηση για αγώνες «Frozen Peaks – Ψυχρές Κορυφές» στο Νευροκόπι

Αντίστροφη μέτρηση για αγώνες «Frozen Peaks

– Ψυχρές Κορυφές» στο Νευροκόπι

 

 

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης Frozen Peaks – Ψυχρές Κορυφές είναι έτοιμη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να υποδεχτεί ξανά στο Νευροκόπι αθλητές για την κορυφαία διοργάνωση αγώνων βουνού.

Οι αγώνες πραγματοποιούνται κανονικά στις αρχές Μαΐου, όμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μετατέθηκαν στις 17-21 Ιουνίου.

FROZEN

Οι αγώνες Frozen Peaks, περιλαμβάνουν τον αγώνα Panorama 263 χλμ., όπου θα πραγματοποιηθεί στις 17 – 20 Ιουνίου, ο Highlands των 100 χλμ. όπου θα πραγματοποιηθεί στις 19 – 20 Ιουνίου, ο Heroes 46 χλμ., όπου θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου και ο αγώνας Λίσσε των 15 χλμ., όπου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου, με την εκκίνηση να γίνεται από το χωριό Οχυρό όπου θα γίνει και ο τερματισμός. Η εκκίνηση και ο τερματισμός στον αγώνα Heroes, θα γίνει από το χωριό Περιθώρι.

neyrokopi

Οι αγώνες βουνού Ψυχρές Κορυφές – 2021 (Frozen Peaks -2021), είναι κάτι περισσότερο από μια αθλητική διοργάνωση. Αποτελούν ένα ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτισμικό και αθλητικό γεγονός. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως αγώνες σύγχρονου εναλλακτικού, σκοτεινού και αθλητικού τουρισμού. Φέτος 80 χρόνια από το ηρωικό έπος του 1941, οι αθλητές τρέχουν για να τιμήσουν τους ήρωες της Μάχης των Οχυρών.

Το ενδιαφέρον των συμμετοχών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 400 αθλητές (επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός λόγω κορωνοϊού) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Γαλλία,  Ανδόρα, Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, κ.ά.).
Όλες οι διαδρομές των αγώνων αποτελούν μέρος της πλούσιας φύσης και του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού περιβάλλοντος του ακριτικού Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Κατάφυτα και παρθένα δάση, λόφοι, απόκρημνες πλαγιές, χιονισμένες βουνοκορφές, λίμνες, χείμαρροι, ρέματα, παραλίμνια μονοπάτια, δασικοί δρόμοι, σπάνια φυτά, άγρια φρούτα, σπαρμένοι αγροί, άγρια πτηνά, καταπράσινα βοσκοτόπια, πηγές, παραδοσιακοί οικισμοί, μεταβυζαντινοί ναοί, εξωκλήσια, εγκαταλελειμμένα χωριά, λιθόστρωτοι οδοί, ανεξερεύνητοι Ρωμαϊκοί και Βυζαντινοί αρχαιολογικοί χώροι, πυρήνες υποδοχής προσφύγων, αγκυροβόλια, τοξωτά γεφύρια, καταβόθρες, κοπάδια, ζαρκάδια και ελάφια, άγρια ζώα, ακραίες θερμοκρασίες, ομίχλες, πάχνες, σύννεφα που χαϊδεύουν την γη, στενές διαβάσεις, κακοτράχαλα δρομάκια, λατομεία, μεταλλεία και σήραγγες, μνημεία και οχυρά του Α΄ και Β΄Π.Π, και πολλά άλλα που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, σε απόσταση μιας ώρας από τη θάλασσα, απαντώνται στο περίκλειστο οροπέδιο του Νευροκοπίου.

fro

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ανοικτό και ζωντανό μουσείο, φύσης και ιστορίας, απαράμιλλης ομορφιάς, μεταξύ της ανατολής του Φαλακρού και της δύσης του Ορβήλου. Κάθε γωνιά του τόπου, αποτελεί και ένα κομμάτι ενός εντυπωσιακού παζλ, μοναδικών παραστάσεων, εκπλήξεων και ζωγραφισμένων συναισθημάτων στο πολύχρωμο ανάγλυφο του τόπου.

Γίνεται προφανές ότι οι εκδηλώσεις « Frozen Peaks – 2021 » διεκδικούν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού συνδυάζουν τον αθλητισμό, με την πλούσια ιστορία, την ανάδειξη της ποικιλίας των οικοσυστημάτων και την παράδοση ενός διαφορετικού οροπεδίου.

Ο Δήμος, οι διοργανωτές, οι αθλητές, μαζί με την κοινωνία της περιοχής, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να τιμήσουν τους ήρωες της Μάχης των Οχυρών.

Οι αθλητές κατά την διέλευσή τους από το εκσυγχρονισμένο οχυρό Λίσσε, θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν την ένταση της μάχης, μέσα από κατάλληλα ηχητικά εφέ. Στις διαδρομές των αγώνων συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό οχυρό Περιθώρι. Όλοι οι αθλητές των αγώνων «Ήρωες» και «Λίσσε», εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν, ως ελάχιστο φόρο τιμής, ένα λουλούδι στα μνημεία των Πεσόντων.

Κατά τις ημέρες των αγώνων θα γίνονται ξεναγήσεις στο ψηφιοποιημένο οχυρό Λίσσε, με ελεύθερη είσοδο.

Οι διοργανωτές έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των αγώνων και για την άψογη φιλοξενία των αθλητών και των εθελοντών. Επιπλέον, λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Οι αγώνες Panorama, Highland και Heroes έχουν πιστοποιηθεί από τη διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος (International Trail Running Association). Όλοι οι αγώνες απέκτησαν επίσημα την έγκριση του ΣΕΓΑΣ, ενώ όλη η διοργάνωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι περιορισμοί λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19, δεν επέτρεψαν για φέτος την πλαισίωση των αγώνων και με άλλες παράλληλες δράσεις, όπως : εκθέσεις, συναυλίες, κάμπινγκ, περιηγήσεις, ενημερώσεις, κλπ, κάτι για το οποίο η οργανωτική επιτροπή δεσμεύεται να υλοποιήσει στους επόμενους αγώνες «Frozen Peaks – 2022». Φιλοδοξία όλων των συντελεστών των αγώνων και του συνόλου της κοινωνίας του τόπου μας, είναι, οι αγώνες να καταστούν ένα διεθνές Φεστιβάλ αθλητισμού και ιστορίας, το οποίο συνεργαζόμενο με μεγάλους οργανισμούς θα προάγει τον άνθρωπο, την ελευθερία, το πνεύμα φιλίας και την αγάπη στη φύση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site www.frozenpeaks.gr– https://www.nevrokopi.info/