Home > νέα > Απαντήσεις δημάρχου Δράμας για τη δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου στη Δράμα-Μετά από ερώτηση Κ. Βελόπουλου στη Βουλή

Απαντήσεις δημάρχου Δράμας για τη δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου στη Δράμα-Μετά από ερώτηση Κ. Βελόπουλου στη Βουλή

Μετά από ερώτηση Κ. Βελόπουλου στη Βουλή

Απαντήσεις δημάρχου Δράμας για τη δημιουργία

Δημοτικού Θεάτρου στη Δράμα

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή είχε καταθέσει η πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» και βουλευτής Λάρισας κ. Κ. Βελόπουλος, προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, καθώς και προς την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη, σχετικά με τη δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου στο Δήμο Δράμας.

Στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος, αναφέρεται σε συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούλιο 2020, όπου η Δημοτική Αρχή Δράμας δέχτηκε πρόταση δημοτικής παράταξης για τη δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου.

«Η πρόταση αφορά στην δημιουργία σχετικού θεάτρου στην πλατεία «Χόεν Λόε», και συγκεκριμένα, στην παλιά καπναποθήκη, που βρίσκεται πίσω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Η χωρητικότητα αυτού του θεάτρου θα είναι διακοσίων θέσεων και οι θέσεις στάθμευσης θα βρίσκονται σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από το θέατρο. Η κατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου θα περιλαμβάνει, στον πρώτο όροφο, αίθουσα αναμονής, δωμάτια ηθοποιών και αίθουσα πρόβας, καθώς και θεατρική σκηνή, στον δεύτερο. Στους δε επόμενους ορόφους, θα αναπτυχθούν οι θέσεις των θεατών, καθώς επίσης, θάλαμος ήχου, φωτισμού και προβολών».

Απάντηση από δήμαρχο Δράμας

Απάντηση ως προς την ερώτηση, έδωσε ο δήμαρχος Δράμας κ Μαμσάκος, ο οποίος αναφέρεται στην πρόταση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», της οποίος ο επικεφαλής κ. Ηλιόπουλος την έθεσε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση αφορά στην ίδρυση και λειτουργία θεατρικής σκηνής σε διατηρητέο κτίριο σε καπναποθήκη της πόλης μας.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαμσάκος, «στο πλαίσιο διερευνητικών και προπαρασκευαστικών εργασιών σχετικά με την υποβληθείσα πρόταση διαπιστώθηκε ότι το προτεινόμενο κτίριο/κτίσμα δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου Δράμας, παρά μονάχα η αυλή έμπροσθεν του κτιρίου, στην οποία υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Συνεπώς από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί ο εν λόγω προτεινόμενος χώρος.

Η δημιουργία θεατρικής σκηνής στην Δράμα για την Δημοτική Αρχή ήταν και είναι προτεραιότητα στους άξονες του πολιτικού και επιχειρησιακού της σχεδιασμού και είναι ανοικτή σε προτάσεις από πολιτικούς φορείς, δημότες και συλλόγους προκειμένου η τοπική κοινωνία να εκφρασθεί».

Ο δήμαρχος Δράμας, τονίζει ότι «ο σχεδιασμός ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί διερεύνηση και είναι το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, ωστόσο, για την Δημοτική Αρχή η εκτέλεση ενός τέτοιου Έργου είναι σημαντικότατη και προσβλέπει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην εφαρμογή καλών πρακτικών προς το συμφέρον του τόπου, αλλά και στην ικανοποίηση των θεατρόφιλων πολιτών μας καθώς η Δράμα κατά παράδοση είναι θεατρόφιλη και κινηματογραφόφιλη εξ ού και το διεθνώς πασίγνωστο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Με την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών εργασιών, εύρεση χώρου, καταλληλότητα, προδιαγραφές, εκπόνηση μελέτης, χρειάζεται επίσης η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η έκδοση Πρόκλησης και η ένταξη του Έργου σε κάποιο Μέτρο. Για την υλοποίηση του, ωστόσο χρειάζεται δυναμικό κεφάλαιο το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί αμιγώς από τον προϋπολογισμό, και ειδικά σήμερα που και η Χώρα μας όπως ολόκληρη η παγκόσμια Κοινότητα κατά προτεραιότητα αντιμετωπίζει το φλέγον ζήτημα της πανδημίας GOVID-19 και προσανατολισμός όλων μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας , υποδομές κλπ .

Σε κάθε περίπτωση και εφ’ όσον ωριμάσει η πρόταση θα αναζητηθεί η συνδρομή της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του ΥΠ.ΟΠ.Α., το οποίο θα μπορεί να έχει θέση εφ’όσον υποβληθεί σε αυτό η σχετική μελέτη και ζητηθεί η συνδρομή του ως καθ’ ύλην αρμόδιο».

Επίσης, όσον αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας της εν λόγω καπναποθήκης, η Περιφερειακή Ένωση Δράμας, απαντάει με δικό της έγγραφο, ότι ούτε στη δική της ιδιοκτησία βρίσκεται η εν λόγω καπναποθήκη.