Home > νέα > Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις για την εκμίσθωση του Αρχοντικού Παμπούκα στην οδό Περδίκκα

Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις για την εκμίσθωση του Αρχοντικού Παμπούκα στην οδό Περδίκκα

Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις

για την εκμίσθωση του Αρχοντικού

Παμπούκα στην οδό Περδίκκα!!!

Πως η γραφειοκρατία μιας υπηρεσίας ταλανίζει τη διάσωση ενός διατηρητέου κτιρίου!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΡΙΛΙΟΣ του 2021! Ένα χρόνο πριν, με δημοσιεύματα του ο «Πρωινός Τύπος», αναφερόταν στο ζήτημα του παραδοσιακού και διατηρητέου Αρχοντικού Παμπούκα, επί της οδού Περδίκκα.

Ο λόγος, το ενδιαφέρον της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ που ίδρυσε με έδρα τη Δράμα, ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης.

Από το Νοέμβριο του 2020, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, είχε καταθέσει αίτημα προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ώστε να ενοικιάσει το Αρχοντικό Παμπούκα στην οδό Περδίκκα, προκειμένου να το ανακαινίσει και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς.

Το Αρχοντικό Παμπούκα σήμερα ανήκει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πρώην ΙΚΑ, στον οποίο η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να το εκμισθώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ στις 5 Νοεμβρίου 2020, είχε αποφασιστεί από τον Ενιαίο Φορέα, η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης με εκμίσθωση του κτιρίου για 30 χρόνια και με μηνιαίο μίσθωμα 240 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατά Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στην απόφαση του Νοεμβρίου 2020, αναφερόταν η υποχρέωση του μισθωτή «να εκτελέσει με δικές του δαπάνες απαραίτητες εργασίες επισκευής – ανακαίνισης, εκτιμώμενου ύψους κατ’ ελάχιστον, 796.156 ευρώ χωρίς ΦΠΑ».

Η επίβλεψη ως προς τη διεκπεραίωση των εργασιών, την παραλαβή και τον έλεγχο του κόστους αυτών θα γινόταν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του e-EΦΚΑ.

50 χρόνια

Στη συνέχεια, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ απέρριψε την 30χρονη προσφορά του ΕΦΚΑ και ζήτησε νέα απόφαση για παραχώρηση του οικήματος για 50 χρόνια. Έτσι, όπως αναφερόταν σε νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ στις 8 Απριλίου 2021 η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 19 του ίδιου μήνα, η προηγούμενη απόφαση ανακλήθηκε και άρα το κτίριο δεν εκμισθώνεται στην ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Ο λόγος είναι ότι, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ με επιστολή της στις 22 Μαρτίου 2021, απέσυρε το ενδιαφέρον της, αναφορικά με την μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του κτιρίου.

Είναι πραγματικά λυπηρό, το δημόσιο να λαμβάνει τέτοιες καταστροφικές αποφάσεις. Πραγματικά, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους ο ΕΦΚΑ αρνείται να εκμισθώσει ένα κτίριο για 50 χρόνια και το παραχωρεί μόνο για 30! Και αν μη τι άλλο, ο εκμισθωτής θα αναλάμβανε την ανακαίνιση του κτιρίου, να το αναστηλώσει, να το συντηρήσει και να το παρουσιάσει σαν καινούριο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαΐου, έπειτα από πρόταση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, συζητήθηκε και πέρασε ψήφισμα σχετικά με το ζήτημα αυτό σε έκτακτη συνεδρίαση.

Το ψήφισμα, απευθυνόταν αρχικά στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς  Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μενδώνη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη καθώς και τον διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη και ήταν ομόφωνο.

Σ’ αυτό μεταξύ άλλων αναφερόταν: [Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία-πρόθεση του κ. Θεοδωρίδη να παραχωρηθεί στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο ‘Αρχοντικό της οδού Περδίκκα’ με σκοπό την ανακατασκευή του κτηρίου με δαπάνη της ΑμΚΕ, η οποία προϋπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1.200.000 €, ώστε να παραδοθεί στους Δραμινούς για δράσεις με κοινωφελείς σκοπούς, δεν πρέπει να ακυρωθεί για κανένα λόγο. Πρόκειται για μία από τις πολλές ευεργεσίες του κ. Θεοδωρίδη στη Δράμα και ο Δήμος Δράμας, καθώς και όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Δράμας, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Η Δράμα και οι Δραμινοί αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας. Ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, με ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ» της οποίας είναι Πρόεδρος, έχει ολοκληρώσει την αναστήλωση και αποκατάσταση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά στην Κηφισιά. (…)

Η ευτυχής συγκυρία να υπάρχει ένας ευεργέτης που προτίθεται να προχωρήσει με δική του δαπάνη σε πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση-αναπαλαίωση του ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτηρίου δεν πρέπει να βρίσκει κανένα εμπόδιο, πολύ περισσότερο όταν ως εμπόδιο προβάλλει το χρονικό διάστημα παραχώρησης. Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση αφορά μόνο τη χρήση του κτηρίου, και μάλιστα αποκλειστικά για δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό, και για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο συμψηφίζεται με τις δαπάνες του εκμισθωτή για την αποκατάστασή του (Νόμος 4430, άρθρο 50, παρ. 1στ, ΦΕΚ 205 τ. Α΄/2016).]

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Δυστυχώς, ενάμιση χρόνο μετά από το αρχικό αίτημα της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, η υπόθεση αυτά παραμένει στάσιμη. Μετά από τις εξελίξεις του Μαΐου του 2021 με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς τους αρμόδιους υπουργούς, δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη.

Το Αρχοντικό Παμπούκα στην οδό Περδίκκα, παραμένει κλειστό και αποτελεί άλλο ένα κτίριο, έρμαιο στη φθορά του χρόνου. Και είναι να αναρωτιέται κανείς πραγματικά, γιατί αυτή η αδιάφορη έως αρνητική στάση του ΕΦΚΑ να ενοικιάσει ένα τέτοιο ιστορικό οίκημα σε έναν ιδιώτη, ο οποίος θέλει να το ανακαινίσει από την αρχή και να το χρησιμοποιήσει για πολιτιστικούς σκοπούς.

Το Μαρμάρινο Σπίτι

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι, ο κ. Θεοδωρίδης μέσω της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, είχε αγοράσει και ανακαίνισε από την αρχή το γνωστό σε όλους μας Μαρμάρινο Σπίτι στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και όπως είναι γνωστό, ένα μέρος του έχει ήδη ανοίξει στο κοινό με την εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της Βούλας Παπαϊωάννου. Και αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη, για την πολύ καλή δουλειά που έγινε!

400 ακίνητα 1 δισ. ευρώ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, είχε ζητήσει την έκδοση όλων των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για τη σύσταση μιας εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων που θα απαρτίζεται από έμπειρους συμβούλους του real estate, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπαρχόντων ακινήτων του ΕΦΚΑ.

Η τελευταία καταγραφή της περιουσία του e-ΕΦΚΑ είχε πραγματοποιήθηκε το 2017, με το ταμείο να έχει στη διάθεσή του 400 ακίνητα η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και το 20% της περιουσία αυτής παραμένει αναξιοποίητο επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αρχικά θα επιφορτιστεί με την κατάρτιση στεγαστικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει εκ νέου στην καταγραφή των κτιρίων και στο διαχωρισμό τους σε αυτά που θα παραμείνουν ή θα αξιοποιηθούν προς ιδιόχρηση και σε αυτά που θα δοθούν προς εκμετάλλευση σε τρίτους. Στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι να ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις των παλαιών ταμείων και να μεταφερθεί η πλειοψηφία των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ σε ιδιόκτητα κτίρια.

Ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, με το 14% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά.