Home > Πρώτο Θέμα > Απαραίτητη η ίδρυση Ογκολογικής στη Δράμα ή τουλάχιστον ένα βοηθητικό τμήμα χημειοθεραπείας-Επιτυχία σημείωσε το 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Απαραίτητη η ίδρυση Ογκολογικής στη Δράμα ή τουλάχιστον ένα βοηθητικό τμήμα χημειοθεραπείας-Επιτυχία σημείωσε το 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Επιτυχία σημείωσε το 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Απαραίτητη η ίδρυση Ογκολογικής

στη Δράμα ή τουλάχιστον ένα

βοηθητικό τμήμα χημειοθεραπείας

230 σύνεδροι και 118 μοναδικοί επισκέπτες μέσω διαδικτύου

Παπαδόπουλος: Σε χαμηλά ποσοστό το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Σαραφίδου: Απαραίτητη η Ογκολογική στο Νοσοκομείο μας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω διαδικτύου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 7ου Επιστημονικού Συμποσίου της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο». Και αυτό, εξαιτίας των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας.

Αρχικά, το Συμπόσιο είχε προγραμματιστεί να γίνει στο ξενοδοχείο «Kouros» όπως κάθε χρόνο, όπου ταυτόχρονα θα υπήρχαν και εισηγήσεις και συμμετοχές μέσω διαδικτύου. Τελικά επιλέχθηκε μόνο η διαδικτυακή μορφή του, για λόγους προστασίας.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του Συνεδρίου, είναι ότι πραγματοποιήθηκαν 230 εγγραφές, έγιναν 10 στρογγυλές τράπεζες, 4 διαλέξεις, ενώ υπήρξαν και 118 μοναδικοί επισκέπτες στην πλατφόρμα μετάδοσης, κάτι που οι διοργανωτές χαρακτηρίζουν ως επιτυχία.

Antikarkiniko 01

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο ένας εκ των δύο προέδρων του Συμποσίου, ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, μας μεταφέρει το κλίμα που κυριάρχησε στο διαδικτυακό Συμπόσιο, καθώς και τη θεματική γύρω από την οποία κινήθηκαν οι διάφορες ομιλίες και διαλέξεις.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, το Συμπόσιο ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα θέματα  των επιπτώσεων της πανδημίας στους ογκολογικούς ασθενείς σε σχέση με το φορτωμένο Σύστημα Υγείας και τα προβλήματα που προέκυψαν.

Αμέσως μετά από τον κ. Εμμανουηλίδη, πραγματοποιήθηκε μια τράπεζα όπου αναλύθηκαν όλες οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία σε σχέση με τον καρκίνο πώς λειτουργεί δημιουργικά και ανακουφιστικά η τέχνη.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι, στο τέλος του Συμποσίου έγινε και μια συζήτηση σχετικά με την ίδρυση Ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Σαραφίδου, θα πρέπει να ενισχυθεί και η Ογκολογική της Καβάλας και στη Δράμα να γίνει ένα βοηθητικό τμήμα χημειοθεραπείας.

papadopoulos_savvas

Το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Παπαδόπουλος, στο θέμα του εμβολιασμού των νεαρών γυναικών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως μας εξηγεί, «ένα άλλο βασικό κομμάτι που παρουσίασε ο κ. Αγοραστός, είναι η προσπάθεια που γίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να περάσει ο εμβολιασμός για τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου στις νεαρές γυναίκες και στα παιδιά και στα κορίτσια για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δυστυχώς, η χώρα μας είναι αρκετά πίσω. Είμαστε στο 30% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, σε αντίθεση με την Αυστραλία παράδειγμα που έφτασε στο 90% και προχωράει.

Έχει γίνει μια προσπάθεια από 125 φορείς, υπογράψαμε κι εμείς προς την πολιτεία ώστε να δοθεί προτεραιότητα, τόσο για την ανίχνευση του ιού και των εμβολιασμών, να γίνει μια προσπάθεια, μια μεγάλη καμπάνια. Γίνεται κάτι, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής αποτελέσματα».

 

Στατιστικά στοιχεία

Το ζήτημα με τα στατιστικά στοιχεία των νεοπλασιών στο Νομό Δράμας, είναι ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα, με το οποίο ασχολείται κάθε χρόνο αυτό το Συμπόσιο. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουν επεξεργαστεί πλήρως και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Σωτηρόπουλο, είναι χωρίς στατιστική επεξεργασία.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «ο κ. Σωτηρόπουλος παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα, τα οποία δυστυχώς δεν είναι ακόμα επεξεργασμένα στατιστικά ώστε να μπορέσουν να μας δώσουν απαντήσεις από την καταγραφή των υπόλοιπων Δήμων του Νομού μας».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «στο προηγούμενο Συμπόσιο είχαν αναφερθεί τα στοιχεία του Δήμου Δράμας, ενώ τώρα παρουσιάστηκαν από τους υπόλοιπους Δήμους, από το 1981  μέχρι το 2012, για μια διάρκεια 30 χρόνων. Το θέμα είναι ότι τότε οι Δήμοι είχαν διαφορετική σύσταση από αυτήν που έχουν σήμερα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, όμως η στατιστική ανάλυση που προχωράει τώρα, θα συγκρίνει στοιχεία ανάμεσα στις χρονικές περιόδους ανά εξαετία, αλλά και ανάμεσα στους Δήμους. Για παράδειγμα ο Δήμος Δράμας με το Δήμο Παρανεστίου, ή ο Δήμος Δράμας με το Δήμο Δοξάτου και όλων των Δήμων μεταξύ τους. Πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετά αποτελέσματα σημαντικά».

Εμπιστοσύνη στα γενόσημα

Ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε μια ομιλία σχετικά με τα ομοειδή φάρμακα και τα γενόσημα, επισημαίνοντας ότι «όλοι μας πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά που λέμε φάρμακα φασόν. Δεν είναι φάρμακα φασόν. Είναι φάρμακα γενόσημα, των οποίων έχει λήξει η πατέντα, είναι πιο φθηνά γιατί δεν έχουν την πατέντα ή να στερηθούν σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να περάσει στον κόσμο, ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούμε άφοβα, γιατί και οικονομία κάνουμε, όχι μόνο στην τσέπη μας, αλλά μακροοικονομικά και στην οικονομία της χώρας. Όλες οι προηγμένες χώρες, έχουν πολύ υψηλό ποσοστό κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων».

Στην ψηφιακή εποχή

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Παπαδόπουλος, για την ψηφιακή εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως επισημαίνει, «υπήρξαν δύο σημαντικές ομιλίες για την ψηφιακή εποχή που μπαίνει πλέον στη ζωή μας. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη που έχει μπει σιγά-σιγά στην ογκολογία. Έχει μπει στην απεικόνιση, στην ακτινολογία, στις αξονικές τομογραφίες κυρίως, και έτσι μαζί με την παθολογική ανατομική και μαζί με την ψηφιακή εικόνα, θα μας δώσουν τα επόμενα χρόνια, μια άλλη εικόνα στη διάγνωση του καρκίνου.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Μίλησαν ο κ. Σταθόνικος που είναι Έλληνας υπεύθυνος για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης με τον οποίο είμαστε σε επαφή και ο κ. Μαρίας από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπου κάνει μια τρομερά σπουδαία ερευνητική, αλλά και στην καθημερινή πράξη δουλειά, βάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη στην απεικόνιση. Δηλαδή στις αξονικές τομογραφίες και προχωράμε αρκετά».

SARAFIDOU EYGENIA 1

Σαραφίδου: Απαραίτητη η Ογκολογική στο Νοσοκομείο μας

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, κα. Ευγενία Σαραφίδου, επισημαίνοντας ότι, «ήταν ένα εξαιρετικό Συμπόσιο με εξαιρετικές θεματικές».

Η ίδια σημειώνει επίσης ότι, «στο τέλος του Συμποσίου, έγινε και μια συζήτηση σχετικά με την ίδρυση Ογκολογικής στο Νοσοκομείο Δράμας. Όταν ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε τον απολογισμό σχετικά με την καταγραφή των νεοπλασιών από τα ληξιαρχεία των Δήμων, ξεκίνησε η συζήτηση, ώστε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, για τον καρκίνο στη Δράμα και να πιέσουμε περαιτέρω τις κυβερνήσεις».

Όπως είπε η κα. Σαραφίδου, «εδώ  και χρόνια υπάρχει το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και άλλων φορέων. Όλα αυτά τα χρόνια, δίνονται υποσχέσεις, αλλά κάπου κολλάει. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι πρέπει να γίνει Ογκολογική κλινική στη Δράμα, γιατί τα ποσοστά καρκίνου στη Δράμα είναι μεγάλα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν την πραγματικότητα, μέσα από τις καταγραφές και από τις προσελεύσεις των ασθενών στα Νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την ίδια «θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί και το Ογκολογικό της Καβάλας, για να μην έχουμε πρόβλημα όταν οι ασθενείς μεταφέρονται εκεί και εδώ να γίνει ένα βοηθητικό τμήμα χημειοθεραπείας. Με το ιατρείο που έγινε στο Νοσοκομείο Δράμας κάθε Παρασκευή από τον κ. Κασαράκη, ένα σωρό περιστατικά διευκολύνονται σημαντικά. Θα πρέπει να έχουμε και ένα τμήμα χημειοθεραπείας για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος».