Home > Πρώτο Θέμα > Οι απινιδωτές σώζουν ζωές… αλλά πόσοι Δραμινοί γνωρίζουν πού βρίσκονται στην πόλη μας;-Η σημαντική προσφορά της εταιρείας Raycap με 32 απινιδωτές στη Δράμα

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές… αλλά πόσοι Δραμινοί γνωρίζουν πού βρίσκονται στην πόλη μας;-Η σημαντική προσφορά της εταιρείας Raycap με 32 απινιδωτές στη Δράμα

Η σημαντική προσφορά της εταιρείας Raycap με 32 απινιδωτές στη Δράμα

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές…

αλλά πόσοι Δραμινοί γνωρίζουν

πού βρίσκονται στην πόλη μας;

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ όλοι, να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Στον ποδοσφαιρικό αγώνα Δανίας – Φινλανδίας, ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν σωριάστηκε στο έδαφος. Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει και χρειάστηκε τεχνητή αναπνοή και τη χρήση απινιδωτή για να μείνει στη ζωή. Πέρα από τις συγκλονιστικές εικόνες που είδαμε σε όλο τον κόσμο, το περιστατικό έδειξε και την μεγάλη αξία της χρήσης των απινιδωτών.

Η καρδιακή ανακοπή, παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου, παρότι η πρόοδος στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα, είναι μεγάλη.  Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν ξαφνικά, εκτός νοσοκομείου, χωρίς -ή με ελάχιστη- προειδοποίηση. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που ονομάζεται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος που οφείλεται στην κοιλιακή μαρμαρυγή μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).

Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν απινιδωτές σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστα μέρη: αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί τρένων, εμπορικά κέντρα, χώροι συνεδρίων / εκδηλώσεων, γήπεδα, εργοστάσια, κτίρια γραφείων κ.α. Επίσης σε πλοία, αεροπλάνα, ξενοδοχεία, εκκλησίες, γυμναστήρια, σχολεία, ακόμα και σε συγκροτήματα κατοικιών.

drama11

32 απινιδωτές στη Δράμα

Μέσα στο 2019, είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη, προέδρου της εταιρείας RAYCAP, να στηθούν στη Δράμα 32 απινιδωτές. Η προσπάθεια αυτή προχώρησε και μάλιστα τον Απρίλιο του 2019 είχε γίνει η πρώτη μεγάλη ενημέρωση. Αργότερα τον Σεπτέμβριου του ίδιου έτους, πραγματοποιήθηκε και μια μεγάλη ημερίδα σχετικά με τη λειτουργία των απινιδωτών, και άλλα ζητήματα γύρω από την καρδιολογία.

Η προσπάθεια αυτή με τη δωρεά των 32 απινιδωτών από την εταιρεία RAYCAP, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την συμβολή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το διακεκριμένο Δραμινό καθηγητή Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών κ. Γκατζούλη, τον επεμβατικό Καρδιολόγο και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών κ. Λάτσιο, και τον κ. Παπαδόπουλο καρδιολόγο και πρόεδρο της οργανωτικής ομάδας «Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής».

Οι απινιδωτές είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να σώσει μια ζωή, σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου. Λειτουργούν με μια μπαταρία μακράς διάρκειας 4 χρόνων περίπου και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας, χωρίς φόβο και χωρίς καμιά ποινική ευθύνη για τον άνθρωπο που έχει υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Πρόκειται για ένα τελείως ασφαλές μηχάνημα, που αγγίζει περίπου το 100%. Αν δούμε έναν άνθρωπο να βρίσκεται λιπόθυμος ή έχει χάσει γενικά τις αισθήσεις του, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα pads επάνω του και να δώσουμε ρεύμα. Εάν η συσκευή δεν αναγνωρίσει ανακοπή, τότε δεν λειτουργεί. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κακό σε κάποιον.

Μέχρι στιγμής, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί στη Δράμα, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο, η κάλυψη με απινιδωτές είναι πολύ χαμηλή. Σε πολλές χώρες, τέτοιες ανανήψεις γίνονται από τους απλούς πολίτες σε ένα ποσοστό της τάξης του 60-70%, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε περίπου στο 4-5%. Μια παρόμοια πρωτοβουλία λειτουργεί ήδη στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 350.000 Ευρωπαίοι, υφίστανται κάθε χρόνο καρδιακή ανακοπή. Από αυτούς, το 4%-6% που υφίστανται εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή επιβιώνουν. Στα στοιχεία αυτά, έχουμε 10% μείωση της πιθανότητας επιβίωσης για κάθε λεπτό καθυστέρησης της απινίδωσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνεται μια προσπάθεια, ώστε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Δράμα, να εφαρμοστεί και σε πανελλαδικό επίπεδο. Γι’ αυτό το θέμα μάλιστα, τόσο οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής στη Δράμα, όσο και βουλευτές της Δράμας, έχουν συναντηθεί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου το εγχείρημα αυτό να εφαρμοστεί και σε όλη την Ελλάδα.

apndinoths-900x630

Τα σημεία τοποθέτησης

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι απινιδωτές σε διάφορα σημεία της Δράμας. Το ζήτημα είναι, κατά πόσο γνωρίζουν οι Δραμινοί που βρίσκονται οι απινιδωτές αυτοί και πόσοι έχουμε την απαραίτητη γνώση για τη σωστή χρήσης τους.

Αν και με το που ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή, ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού και δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν σχετικά σεμινάρια, από εδώ και πέρα ίσως θα πρέπει να γίνουν ακόμα και διαδικτυακά σεμινάρια, σχετικά με τη χρήση τους.

Τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι απινιδωτές είναι τα ακόλουθα: ΚΑΠΗ Δράμας, Παράρτημα ΚΑΠΗ Δράμας, ΚΑΠΗ Χωριστής, ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου, ΚΗΦΗ, ΔΕΥΑΔ, Ερυθρός Σταυρός, 1ο Παιδικό Σταθμό, Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, στον Άγιο Αθανάσιο δίπλα στα ΚΑΠΗ, Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας (2), Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, Κέντρο Υγείας Δράμας, Ορειβατικός Σύλλογος, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Ιερά Μητρόπολη Δράμας, Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, γήπεδο Κραχτίδη, Εθνικό Στάδιο Δράμας, γήπεδο Δόξας Δράμας, Δημοτική Κοινότητα Καλλιφύτου, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, Δημοτικός Κήπος Δράμας, Μουσικό Σχολείο Δράμας, 1ο – 2ο – 3ο και 4ο Λύκειο Δράμας,  και στο 1ο – 2ο – 3ο – 4ο ΕΠΑΛ Δράμας.