Home > νέα > Από το καλοκαίρι στην Ελλάδα η δυνατότητα εκτύπωσης κατοικήσιμου σπιτιού!- Δηλώσεις του Δραμινού κατασκευαστή σπιτιών με 3D εκτυπωτή στη Γερμανία

Από το καλοκαίρι στην Ελλάδα η δυνατότητα εκτύπωσης κατοικήσιμου σπιτιού!- Δηλώσεις του Δραμινού κατασκευαστή σπιτιών με 3D εκτυπωτή στη Γερμανία

Δηλώσεις του Δραμινού κατασκευαστή σπιτιών με 3D εκτυπωτή στη Γερμανία

Από το καλοκαίρι στην Ελλάδα

η δυνατότητα εκτύπωσης

κατοικήσιμου σπιτιού!

Μπαίνουν σε παραγωγή τα κατοικήσιμα σπίτια που «χτίζονται» με 3D εκτυπωτές

 

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ σπίτι που χτίστηκε στην Γερμανία με 3D – τρισδιάστατο εκτυπωτή, ανήκει στον Δραμινό μετανάστη Γιώργο Στάικο, με καταγωγή από το Βώλακα. Τον Οκτώβριο του 2020, ο «Πρωινός Τύπος» είχε μιλήσει με τον κ. Στάικο και δημοσίευσε μάλιστα μια συνέντευξη μαζί του.

Σήμερα, αυτό το σπίτι έχει πλέον ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι να τοποθετηθούν τα παράθυρα. Αυτό επισημαίνει σε δηλώσεις τους στην εκπομπή «Ο3» της ΕΡΤ-3, ο κ. Στάικος, επισημαίνοντας ακόμα ότι, το σπίτι που «έχτισε» ο 3d εκτυπωτής της κατασκευαστικής εταιρίας του, ολοκληρώθηκε μέσα σε εκατό ώρες λειτουργίας του εκτυπωτή και σε διάστημα 2,5 μηνών. Πρόκειται για διώροφο σπίτι 160 τετραγωνικών μέτρων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και το κόστος κατασκευής του σπιτιού, ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο να δούμε αντίστοιχες κατασκευές και στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα εντός τέτοιου σπιτιού, ο κ. Στάικος εξήγησε ότι ένα τέτοιο σπίτι είναι φιλικό προς το περιβάλλον και όσον αφορά το οικονομικό του μέγεθος ξεπερνάει τις 15.000 – 20.000 ευρώ πιο ακριβό, σύμφωνα με γερμανικές τιμές.

staikos 04

Όπως λέει, «μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο και  χρήμα», επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι δεν χρειάζεται ένας ηλεκτρολόγος να κάνει αργότερα τα κουτιά για πρίζες και καλώδια, τα οποία τοποθετούνται άμεσα την ώρα που χτίζεται το σπίτι».  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της … εκτύπωση του σπιτιού, έχει χτιστεί ταυτόχρονα και το τζάκι, και η μπανιέρα του σπιτιού και άλλα στοιχεία.

Το σπουδαίο είναι, όπως λέει ο ίδιος, «το υλικό είναι τσιμέντο με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε αν αυτό κάποτε καταστραφεί, θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται ήδη αντισεισμικές μελέτες στην Ελλάδα, και ετοιμάζεται να βγει η πρώτη άδεια ώστε να μπορεί να γίνει … εκτύπωση κατοικήσιμου σπιτιού και στην Ελλάδα. Και όπως τόνισε, αν όλα πάνε καλά, ακόμα και το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορεί να ξεκινήσει η πρώτη εκτυπώσιμη κατασκευή σπιτιού και στην Ελλάδα.

Η πρώτη πώληση στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι ξεκινάει πλέον το ενδιαφέρον και για πωλήσεις, καθώς στις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός κατασκευαστής, ο Κερκ Άντερσεν, κατάφερε και πήρε την πρώτη άδεια για πώληση σπιτιού που έγινε με 3D εκτυπωτή.

Ο υπερμεγέθης 3d εκτυπωτής που κατασκεύασε η εταιρεία του Άντερσεν έχτισε ένα σπίτι 1.900 τετραγωνικών μέτρων σε μόλις 8 ημέρες στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Για την κατασκευή της οικίας χρειάστηκαν μόνο 3 εργάτες, ένας εκ των οποίων ήταν ο χειριστής του εκτυπωτή. Συνολικά, η αυτοματοποίηση που εφαρμόστηκε, συνένωσε 20 διαφορετικές επαγγελματικές διαδικασίες.

Η μείωση του προσωπικού αλλά και η μείωση του κόστους για τη χρήση υλικών κάνει τα 3d printed σπίτια πολύ πιο οικονομικά. Σύμφωνα με έμπειρο μεσίτη που μίλησε στο CNN Αμερικής, τα σπίτια αυτά μπορεί να είναι μέχρι και 50% φθηνότερα από τα υπόλοιπα.