Home > Πρώτο Θέμα >  «Από το να μας κλείσουν τα καταστήματα τα νέα μέτρα είναι το μικρότερο κακό»-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Π. Καριπίδης

 «Από το να μας κλείσουν τα καταστήματα τα νέα μέτρα είναι το μικρότερο κακό»-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Π. Καριπίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Π. Καριπίδης

 «Από το να μας κλείσουν

τα καταστήματα τα νέα μέτρα

είναι το μικρότερο κακό»

 «Ένα νέο lockdown, δεν θα το σηκώσει καμιά επιχείρηση»

  

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΝΕΑ μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και πρόκειται να ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου, θέτουν νέους ελέγχους για τους ανεμβολίαστους σε ακόμα περισσότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, οι ανεμβολίαστοι, για να εισέρχονται πλέον στα διάφορα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα λιανικής πώλησης, θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό από rapid test ή μοριακό τεστ.

Ο ίδιος έλεγχος θα ισχύει επίσης και σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, σε τράπεζες, καθώς και σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων επίσης και των ανοικτών χώρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα κομμωτήρια και στα καταστήματα.

Για τους μη εμβολιασμένους, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, όπως τα τρόφιμα (σούπερ και μίνι μάρκετ), για την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβασή τους στα φαρμακεία.

 

Νέο χτύπημα στο εμπόριο

Τα νέα μέτρα, όπως είναι λογικό, αφορούν πλέον από εδώ και πέρα και τον εμπορικό κόσμο της χώρας, αλλά βεβαίως και της πόλης μας. Πλέον, η μεγάλη μείωση στον γενικότερο τζίρο που είχε υποστεί το λιανικό εμπόριο με τα συνεχόμενο lockdown την περασμένη περίοδο, δέχεται νέο χτύπημα με τα νέα μέτρα.

Ο περιορισμός των μη εμβολιασμένων ατόμων στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου πλην των τροφίμων, αναμένεται να πλήξη ακόμα περισσότερο τα μικρά μαγαζιά, τα οποία θα δουν την πελατεία και την κατανάλωση να μειώνονται, και μάλιστα σε μια περίοδο με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν.

Καριπίδης: «Το λιγότερο κακό…»

Το θέμα όμως είναι ότι, από το να κλείσουν ξανά τα μαγαζιά με ένα νέο lockdown, αυτό είναι το λιγότερο κακό που θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Παναγιώτης Καριπίδης, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο».

Όπως σημειώνει ο κ. Καριπίδης, «όλα αυτά τα νέα μέτρα, φυσικά θα ρίξουν την αγορά ακόμα  περισσότερο. Αλλά, από το να μας κλείσουν τα καταστήματα, είναι το μικρότερο κακό από μια άποψη. Ένα νέο lockdown, δεν θα το σηκώσει καμιά επιχείρηση. Εκτός κι αν μας χαρίσουν τα δάνεια βέβαια…»

Από εκεί και πέρα, ο κ. Καριπίδης τονίζει ότι «θα πρέπει ίσως να γίνει μια σχετική καμπάνια από την πολιτεία για το θέμα του εμβολιασμού. Να πουν οι επιστήμονες ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος».

Ερωτώμενος αν θεωρεί ότι όντως θα υπάρξει σοβαρό θέμα στην κατανάλωση από εδώ και πέρα, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου απαντάει θετικά: «Ναι, θα υπάρξει ζήτημα και μάλιστα στην αρχή θα έχουμε και μαλώματα. Γιατί κάποιος που είναι ανεμβολίαστος θα κάνει φασαρία όπως και με τις μάσκες στην αρχή».

Στην ερώτηση αν προβούν στην εξυπηρέτηση πελατών έξω από το κατάστημα όπως γινόταν την προηγούμενη περίοδο, ο κ. Καριπίδης σημειώνει ότι «κι αυτό μπορεί να είναι μια ιδέα, αλλά είναι δύσκολο πλέον να γίνει αυτό. Είναι μια απόφαση προσωπική του καθενός να μην εμβολιάζεται και θα έχουμε ζητήματα μ’ αυτά».

Συνεχόμενη η κρίση στο εμπόριο

Επισημαίνει πάντως ο ίδιος ότι, «θα δυσκολευτούμε ακόμα περισσότερο σε μια τεράστια κρίση που τραβάει όλο το εμπόριο και με τα νέα μέτρα δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η δουλειά μας. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μειώσεις στα ταμεία μας».

Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποια αύξηση στην κατανάλωση κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων τώρα, σημειώνει πως «ναι, υπάρχει μια αύξηση, αλλά τι κάνουμε όμως; Μήπως βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας; Γιατί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για τους επιχειρηματίες δεν συμφέρουν. Γιατί ο κόσμος ψωνίζει όλα τα χειμωνιάτικα τώρα και πέφτει η κίνηση στις γιορτές. Κάποτε οι γιορτές ήταν το νούμερο ένα σε τζίρο για όλες τις επιχειρήσεις και τώρα είναι μια περίοδος διαφόρων εκπτώσεων. Και αυτό συμφέρει μόνο τις μεγάλες εταιρείες και όχι τις μικρές».

Ερωτώμενος για το ζήτημα ότι κάποιοι Εμπορικοί Σύλλογοι στη χώρα ζητούν την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο κ. Καριπίδης υπενθυμίζει ότι «πριν από την εποχή του Covid, το 2019, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να εξετάσει το ζήτημα της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά, το 2020 ήρθε η πανδημία και το αίτημα αυτό αφέθηκε πίσω τελικά μέχρι σήμερα. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα τις καταργήσουν. Τώρα βέβαια με την πανδημία, είναι ένα ζήτημα για το τι θα γίνει μ’ αυτό. Τελικά, φτάσαμε να έχουμε επίσημες εκπτώσεις έξι μήνες το χρόνο».