Home > Πρώτο Θέμα > Από Σεπτέμβριο οι πλέον χαμηλές θερμοκρασίες στο Νευροκόπι Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης: «Διεκδικούμε το ανώτερο επίδομα θέρμανσης για όλους»

Από Σεπτέμβριο οι πλέον χαμηλές θερμοκρασίες στο Νευροκόπι Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης: «Διεκδικούμε το ανώτερο επίδομα θέρμανσης για όλους»

Νωρίς ο χειμώνας φέτος στο λεκανοπέδιο!

Από Σεπτέμβριο οι πλέον χαμηλές

θερμοκρασίες στο Νευροκόπι

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης: «Διεκδικούμε το ανώτερο επίδομα θέρμανσης για όλους» – «Ζητάμε από την πολιτεία να βάλει πλαφόν στα καυσόξυλα. Δεν μπορεί να είναι ελεύθερη η τιμή του»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι, όσοι ισχυρίζονταν ότι φέτος ο χειμώνας θα έρθει νωρίς, μάλλον δεν είχαν άδικο. Ήδη, οι πρώτες χαμηλές θερμοκρασίας έχουν κάνει την πρώτη τους εμφάνιση στην περιοχή του Νευροκοπίου.

Γι’ αυτό άλλωστε και το Νευροκόπι είναι γνωστό στην Ελλάδα, πέρα από τις νόστιμες πατάτες του, κυρίως όμως για το κρύο και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του. Και όχι απλά και μόνο ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά έχει και τον μακρύτερο χειμώνα σε περίοδο.

Αν λοιπόν στα πεδινά της Δράμας κάνουμε υπομονή και με ζακετούλες και μπουφανάκια μπορεί να βολευόμαστε με τη δροσούλα, στο Νευροκόπι ήδη θα πρέπει να ξεκινήσουν να ανάβουν σόμπες! Που σημαίνει ότι, είτε καυσόξυλα κάψουν, είτε πέλετ, είτε πετρέλαιο, σίγουρα θα μπουν σε έξοδα πολύ ενωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα και άρα θα ξοδέψουν πολλά περισσότερα χρήματα για να ζεσταθούν.

Πλέον, οι πρώτες επίσημες καταγραφές ήρθαν προχθές από την επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.), το meteo.gr, και στις 19 του μήνα, σημείωσε τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα, στους 1,1 βαθμούς Κεσίου στην περιοχή και μάλιστα στο Οχυρό.  Την ίδια ημέρα στην πόλη του Νευροκοπίου είχε 2,1 βαθμούς Κελσίου και στο Περιθώρι 2,4 βαθμούς Κελσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ίδια ημέρα, στον πίνακα του meteo.gr, η περιοχή του Νευροκοπίου παρουσιαζόταν με τρεις διαφορετικές χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στον ίδιο πίνακα περιλαμβάνονταν επίσης και οι παρακάτω περιοχές: Το Σέλι με 1,8 °C, Νευροκόπι με 2,1 °C, Βλάστη Κοζάνης 2,3 °C, Περιθώρι Νευροκοπίου 2,4 °C, Βαρικό Φλώρινας 2,6 °C, Νέος Καύκασος 2,9 °C και Περτούλι Τρικάλων με 2,6 βαθμούς Κελσίου.

Δήμαρχος: Διεκδικούμε το ανώτερο επίδομα θέρμανσης για όλους

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, αναφέρεται στο ζήτημα της διανομής καυσόξυλων, τουλάχιστον όσον αφορά στις ειδικές ομάδες πληθυσμού. Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με τα καυσόξυλα στο Νευροκόπι παραμένει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τιμές που προσφέρει η πολιτεία προς τους υλοτόμους είναι ιδιαίτερα χαμηλές για να κόβουν για το Δασαρχείο. Για το λόγο αυτό, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί προτιμούν να κόβουν για το εμπόριο και  άρα μειώνονται κάθε χρόνο τα χωρικά που δίνονται για τον πληθυσμό μέσω του Δασαρχείου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των καυσόξυλων, ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης, σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα νεότερο» και τονίζει: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα μοιραστούν τα καυσόξυλα για τις ευπαθείς ομάδες όπως και πέρυσι, συνολικά περίπου 12.000 – 13.000 χωρικά. Είναι οι ίδιες ποσότητες με πέρυσι».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «από εκεί και  πέρα ο κόσμος θα πρέπει να στραφεί στο εμπόριο και για το λόγο αυτό ο Δήμος μας διεκδικεί να μπει πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων. Δεν μπορεί να είναι ελεύθερη η τιμή τους και το ίδιο διεκδικούμε και για το πέλετ».

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι, «υπήρχε μια υπόσχεση αύξησης προς τους υλοτόμους ώστε να προτιμούν να κόβουν για το Δασαρχείο παρά για το εμπόριο, η αύξηση όμως ήταν μικρή, στο 1,80 ευρώ και δεν επαρκεί».

Ερωτώμενος σχετικά με το φετινό επίδομα θέρμανσης, ο κ. Κυριακίδης τονίζει ότι «διεκδικούμε την ανώτερη κλίμακα επιδότησης του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συνεχίζουμε τον περσινό αγώνα, ώστε να πετύχουμε το ανώτερο ποσό που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης».

Ερωτώμενος για το επίδομα θέρμανσης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου τονίζει: «Ας μας δώσουν στο Νευροκόπι το ανώτερο επίδομα θέρμανσης και έτσι θα λυθούν πολλά προβλήματα. Εμείς, ούτε τους υλοτόμους μπορούμε να αναγκάσουμε να κόβουν ξύλα με τιμές του Δασαρχείου, ούτε μπορούμε να βγούμε στα δάση να κόβουμε ξύλα. Το θέμα είναι να πάρουμε το ανώτερο επίπεδο θέρμανσης που είναι στα 800 ευρώ. Εμείς θέλουμε να δοθεί αυτό σε όλες τις οικογένειες στο λεκανοπέδιο. Φέτος, απ’ όσο δείχνουν τα πράγματα τώρα, μια οικογένεια με δύο παιδιά θα μπορέσει να πλησιάσει τα 500 ευρώ».