Home > Πρώτο Θέμα > Από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ξεκινούν τα έργα φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου ► Τα έργα στην οδό Βενιζέλου θα ξεκινήσουν από το Επισκοπείο και θα κατέβουν προς το κέντρο

Από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ξεκινούν τα έργα φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου ► Τα έργα στην οδό Βενιζέλου θα ξεκινήσουν από το Επισκοπείο και θα κατέβουν προς το κέντρο

Η ανακοίνωση της ΔΕΔΑ για το έργο στη Δράμα

Από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου

ξεκινούν τα έργα φυσικού

αερίου στην οδό Βενιζέλου

► Τα έργα στην οδό Βενιζέλου θα ξεκινήσουν από το Επισκοπείο και θα κατέβουν προς το κέντρο

► Το ζήτημα με τις αρχαιότητες και τα απρόβλεπτα σημεία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση προχώρησε χθες Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η ΔΕΔΑ, ανακοινώνοντας και επίσημα στους Δραμινούς, την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, στην οδό Βενιζέλου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, τα πρώτα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν από τη δυτική πλευρά της οδού, δηλαδή από τη διασταύρωσή της με την οδό Περδίκκα μπροστά από το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και θα κατεβαίνει προς το κέντρο της πόλης.

Για το τόσο σημαντικό αυτό έργο στη συγκεκριμένη περιοχή, προηγήθηκε μάλιστα και σχετική διαδικτυακή σύσκεψη,  μετά από πρωτοβουλία της ΔΕΔΑ και του Επιμελητηρίου Δράμας. Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΔΕΔΑ, μεταξύ των οποίων ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων Δημήτρης Αυλωνίτης και ο Διευθυντής του έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρης Σκιαδάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης και η αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Βασιλική Π. Πουλιούδη.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΔΕΔΑ, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκαν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περιοχή της οδού Βενιζέλου και κυρίως η πιθανότητα αποκάλυψης ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά τις εργασίες κατασκευής του δικτύου.

Ταυτόχρονα, όλα τα μέρη συμφώνησαν στην τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων και τον περιορισμό, στο μέτρο του δυνατού, της όχλησης στην εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών καταστημάτων τόσο στον κεντρικό άξονα όσο και σε συγκεκριμένες  καθέτους οδούς».

Ο αρχαιότητες στην οδό Βενιζέλου

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε μάλιστα με μηχανικούς της ΔΕΔΑ τόσο για τις δυσκολίες που παρουσιάζει το έργο στη συγκεκριμένη  οδό, όσο και για τα απρόβλεπτα σημεία που θα συναντήσουν κατά την εξέλιξη του έργου.

Όπως επισημαίνουν αρχικά, το έργο θα προχωρήσει με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, ενώ ένα από τα σοβαρά ζητήματα αφορά στις αρχαιότητες που πιθανόν να συναντήσουν στη διαδρομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η οδός Βενιζέλου είναι ένας δρόμος με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ στο υπέδαφός της έχουν ήδη βρεθεί αρκετά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής, είναι ότι επί της οδού Βενιζέλου υπάρχει ήδη ένας τάφος της ρωμαϊκής εποχής, η θέση του οποίου προσδιορίζεται έξω από το περίβολο των βυζαντινών τειχών και κοντά στο Ναό των Ταξιαρχών της οδού.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν  και άλλα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της οδού Δούκα Ζέρβα, όπου κατά την εκσκαφή εργασιών για το δίκτυο φυσικού αερίου, βρέθηκαν σημεία οικισμού που αποδεικνύουν ότι η Δράμα είχε ζωή κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια  και ήταν μάλιστα αποικία των Φιλίππων.

Όπως μας λένε μηχανικοί των εργασιών αυτών, όλα αυτά γίνονται με ιδιαίτερα προσοχή, των εκσκαφών προηγείται η αρχαιολογία και καταγράφεται ότι βρεθεί.

Στην ανακοίνωση της ΔΕΔΑ αναφέρεται επίσης ότι, σε περίπτωση αποκάλυψης ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των εκσκαφών, συμφωνήθηκαν τα εξής:

– Οι αρχαιολογικές εργασίες να ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατό.

– Να υπάρχει ετοιμότητα από την πλευρά της ΔΕΔΑ για προσαρμογή της όδευσης σε σημεία όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα ενδέχεται να επηρεάσουν την εξέλιξη των εκσκαφών, σύμφωνα με την συνήθη πρακτική σε έργα φυσικού αερίου.

Χρονοδιάγραμμα για το έργο

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του δικτύου από τον ανάδοχο εργολάβο, η έναρξη των εργασιών στην περιοχή της οδού Βενιζέλου ορίστηκε για την 16η Ιανουαρίου 2023 με στόχο ολοκλήρωσης την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Επίσης, θα υπάρξει η προβλεπόμενη συνεργασία με την Τροχαία  σε θέματα κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων και τροφοδοσίας των καταστημάτων της περιοχής και ακόμα, να υπάρξει μια συντονισμένη ενημέρωση των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών της περιοχής προκειμένου να υποβάλλουν έγκαιρα αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα τόσο με το δελτίο τύπου της ΔΕΔΑ, όσο και με τους μηχανικούς που μίλησαν στον «Π.Τ.», στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου, με ταυτόχρονη κατασκευή τόσο του κεντρικού αγωγού, όσο και των παροχετευτικών αγωγών που θα τροφοδοτήσουν τους καταναλωτές οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση σύνδεσης.

Απρόβλεπτες επιπτώσεις

Μιλώντας στον «Π.Τ.» μηχανικοί της ΔΕΔΑ, επισημαίνουν σαφώς την σημαντικότητα του έργου, καθώς με τον αγωγό φυσικού αερίου, οι πολίτες της Δράμας θα έχουμε όφελος με τη σύνδεση του φυσικού αερίου.

Ακόμα, ερωτώμενοι για τη διαδικασία του έργου από ποια σημεία της οδού θα περνάει ο αγωγός, μας απάντησαν ότι μπορεί να περνάει είτε από το κέντρο της οδού, είτε από άλλα σημεία της οδού, αναλόγως τα εμπόδια που θα συναντήσουν οι εργασίες.

Όπως μας λένε χαρακτηριστικά, ένα από τα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιας σταθερής πορείας και ότι ο δρόμος θα παραμένει κλειστός και θα ανοίγει μόνο κατά προτεραιότητα για ορισμένες αναγκαίες περιπτώσεις και αναλόγως τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι εργασίες.

Τονίζουν πάντως, ότι, τίποτα από το δρόμο δεν θα καταστραφεί όπως για παράδειγμα των γρανιτόλιθων με τους οποίους είναι στρωμένος ο δρόμος, θα γίνεται ακριβής ανασύσταση του δρόμου, στα ίδια σημεία. Επισημαίνουν πάντως ότι όλα αυτά θα είναι προσωρινά μέτρα και με λίγη υπομονή από όλους και κατανόηση, τα έργα στην οδό Βενιζέλου, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Συνδέσεις με το δίκτυο

Στην ανακοίνωσή της πάντως η ΔΕΔΑ, αναφέρεται και στο θέμα των συνδέσεων. Οι πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.deda.gr/map/  ή δια ζώσης στο γραφείο της ΔΕΔΑ στη Δράμα (Εφέδρων Αξιωματικών 5, Τηλ. επικοινωνίας 2521 306 788, Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: 09:30-14:30 Δευτέρα ως Σάββατο).