Home > Εκδηλώσεις > Από τις 11 έως τις 19 Φεβρουαρίου Με πλήθος εκδηλώσεων η φετινή διοργάνωση του Καρναβαλιού της Χωριστής

Από τις 11 έως τις 19 Φεβρουαρίου Με πλήθος εκδηλώσεων η φετινή διοργάνωση του Καρναβαλιού της Χωριστής

Από τις 11 έως τις 19 Φεβρουαρίου

Με πλήθος εκδηλώσεων η φετινή διοργάνωση του Καρναβαλιού της Χωριστής

 

Το καρναβάλι της Χωριστής, πρόκειται να πραγματοποιηθεί για ακόμη μια χρονιά, με πλήθος εκδηλώσεων από την Κυριακή 11 έως την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», σε συνεργασία με την ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας, τον Δήμο Δράμας, και την Δημοτική Κοινότητα Χωριστής.

Το Καρναβάλι της Χωριστής, αποτελεί ένα ακόμη πολιτιστικό γεγονός, καθώς είναι προέκταση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού που το γέννησε. Χρόνια τα σκήπτρα κρατούσαν δυο ωραίοι άνθρωποι, λάτρεις της σάτιρας: Ο «Γκόγκας» (Γιώργος Σαμαράς) και η «Λένκω» (Ελένη Παγωνίδου). Αυτοί έδιναν σύνθημα κι όλο το χωριό ξεσηκωνόταν στο πόδι παρασέρνοντας το σε ένα ξέφρενο ξέσπασμα κεφιού και χαράς.

Ο θεματικός του χαρακτήρας, είναι αυτό που το χαρακτηρίζει εκ παλαιόθεν. Οι στιχομυθίες οι καυστικές ατάκες, είναι αυτές που κάνουν το Καρναβάλι της Χωριστής ξεχωριστό. Είναι η αντανάκλαση των εθίμων, της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων, της σκέψης, των στόχων και των ονείρων, των ανθρώπων του. Είναι αφορμή συνεργασίας, δημιουργίας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προσφοράς, συνοχής, έμπνευσης και συλλογικότητας.

Το δημιουργούν οι άνθρωποι του, και το αγκαλιάζουν οι επισκέπτες του.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης του Καρναβαλιού Χωριστής

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Πλέκοντας την παράδοση», στον κεντρικό δρόμο από το τρίγωνο έως την πλατεία. Εκεί η Φιλαρμονική του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», συνοδεύει τον Βασιλιά Καρνάβαλο και τους παρακάτω Πολιτιστικούς Συλλόγους: Αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος» Κρεμαστής Ρόδου, Σύλλογος Κρητών Ν. Δράμας «Η Μεγαλόνησος», Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αδριανής Δράμας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «Το Δύσωρο», Μουσικοδραματικός Σύλλογος «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», οι οποίοι θα ξεκινήσουν την πομπή και θα σημάνουν την έναρξη του Καρναβαλιού. Παράλληλα, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Τ.Π. Χωριστής και ο Δήμαρχος Δράμας.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τους μουσικούς: Παπουτσής Αλέξανδρος στο τραγούδι, Τζιρίτης Δημοκράτης στο κλαρίνο, Βεράνης Καλογιάννης σε βιολί – τρομπέτα, Κιουπλώτης Θεόδωρος στο λάουτο, Γεωργιάδης Δημήτριος στο νταούλι, Κιάκου Μαρία στο τραγούδι, Βαγενάς Χρήστος στη γκάιντα, και Τότσιος Χρήστος στο νταχαρέ.

Το πρόγραμμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει «Βραδιά Τσίπουρου», στις 9 το βράδυ, στο αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Η βραδιά, θα περιλαμβάνει ωραίο φαγητό, μουσική, τσίπουρο, και κρασί από τοπικούς οινοπαραγωγούς. Στην εκδήλωση, θα συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Επτά Όγδοα», ενώ το πρόγραμμα επιμελείται ο κ. Μιχάλης Μουρβετίδης.

Ακολούθως, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί «Βραδιά Σάτυρας», στο Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».

Στην πλαίσιο της εκδήλωσης, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Χωριστής, θα παρουσιάσει την παρωδία «Γκόλφω forever», σε σκηνοθεσία του Διονύση Παπαναστασάτου.

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί «Βραδιά Καντάδας», στο Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Οι στυλοβάτες μέλη του Συλλόγου Παλιά τραγούδια, θα μας χαρίσουν στιγμές νοσταλγίας αναπολώντας παλιές καλές εποχές ξενοιασιάς και αγάπης, και τραγούδια από την Χορωδία του ΚΑΠΗ Χωριστής. Στην εκδήλωση, θα συμμετέχει ο Σύλλογος Δραμινών Φίλων Μουσικής «Ο Αρίων», ο Σίμος Μπείνογλου στην ποντιακή λύρα, και ο Ιωάννης Πάππος στα πλήκτρα.\

Ακολούθως, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί «Πάρτυ για όλους», στο Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Όλη η Χωριστή γίνεται ένα, σε ένα «Πάρτυ για όλους, με μασκαρεμένους και μη, με την συμμετοχή του Dj Dimitri Duke.

Την επόμενη ημέρα Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ο «Τρανός Χορός», στο κέντρο διασκέδασης «Ρέμα». Το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια – Band – a tetoia» θα συμμετέχει, καθώς είναι ένα παραδοσιακό συγκρότημα, που τιμά την τοπική, δημοτική και όχι μόνο μουσική, γιατί έχει αποδείξει ότι κατέχει και παρέχει άφθαστη ποιότητα και απαράμιλλη μουσική ικανότητα. Η κουλτούρα, τα ακούσματα, οι χοροί, τα κάθε λογής βιώματα, εναρμονίζονται άριστα και αποδίδουν τέρψη ψυχής.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η μαθητική Καρναβαλική παρέλαση στις 11.30 το πρωί, στον κεντρικό δρόμο από το τρίγωνο έως την πλατεία, με κέφι, μουσική και χορό στους ρυθμούς του Καρναβαλιού.

Στην εκδήλωση, θα συμμετέχει ο διάσημος παραμυθάς Ματθαίος Μπίμπλ, ο οποίος έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο να συνδυάσει σε μια μοναδική αποκριάτικη ιστορία χιλιάδες παραμύθια. Πόσα όμως παραμύθια μπορούν να ζωντανέψουν σε μια ιστορία μέσα στο Καρναβάλι της Χωριστής; Για να δούμε θα τα καταφέρει; Η συνέχεια στην Αποκριάτικη γιορτή της Χωριστής.

Στην εκδήλωση, θα συμμετέχουν οι Blocko Da Grecia «Fasarioso», η χορευτική ομάδα Yin Young Crew από την σχολή της Λαμπρινής Καλφοπούλου στην Χωριστή με χοροδιδάσκαλο τον Θωμά Παπαθεοδώρου (Papa Tom), θα μας παρουσιάσει ένα χορευτικό show, street dance που θα συναρπάσει μικρού και μεγάλους.

Η ομάδα Yin Young, αποτελείται από άτομα τα οποία έχουν διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς χορού στην Βόρειο Ελλάδα.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Παραδοσιακού Taek Won Do (WIF) «ZEN», θα παρουσιάσει επίδειξη Dance με το παιδικό τμήμα και το γυμναστήριο SV Training, παρουσιάζει το παιδικό τμήμα σε ρυθμούς Zumba Kids με νέες χορογραφίες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο και πιο τρελό masque night του Credo, με τη συμμετοχή του Dj Dimitri Credo στη Χωριστή Δράμας.

Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, οι Blocko Da Grecia «Fasarioso» γκουπ κρουστών το οποίο παίζει Βραζιλιάνικους και Ελληνικούς παραδοασιακούς ρυθμούς, θα διατυμπανίσουν την έναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης.

Με το πρώτο κιόλας χτύπημα το μυαλό σου αδειάζει. Όλα σταματούν για να απολαύσεις τη μουσική! Την παρέλαση, θα ανοίξει η μπάντα του Μουσικοδραματικου Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».

Στον κεντρικό δρόμο του χωριού, θα παρελαύνουν και θα χορεύουν στους ρυθμούς του Καρναβαλιού, ξυλοπόδαροι με αποκριάτικες φιγούρες.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων, θα γίνει με την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών.

Οι πανελλήνιοι πρωταθλητές Street WarrioZ μαζί με τα τμήματα τους από τον σύλλογο Chorodrama, θα παρουσιάσουν ένα έντονο και δυναμικό Street Show πριν από την έναρξη του Καρναβαλιού. Οι χοροδιδάσκαλοι είναι οι: Κωνσταντίνος Μαραπίδης, Στρατούλα Κεμανετζή, Αλέξανδρος Κουρτίδης, και ο Θωμάς Παπαθεοδώρου.

Οι Street WarrioZ, έχουν πολλές ατομικές και ομαδικές διακρίσεις σε όλη την Ελλάδα με αποκορύφωση την νίκη τους στο Street Fighters στην Θεσσαλονίκη, όπου εκπροσώπησαν και την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς στην Ιταλία.

Η λήξη των εκδηλώσεων, θα γίνει με ξεφάντωμα συντροφιά με τον Dj Dimitri Duke, μπροστά στον Σύλλογο, με άφθονο κρασί, ψητό κρέας, φασολάδα από τους έμπειρους μάγειρες του Συλλόγου.