Home > Εκδηλώσεις > Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στη Δράμα Το 2ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στη Δράμα Το 2ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στη Δράμα

Το 2ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής

«Διδακτικές τάσεις και προκλήσεις στα σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης»

 

Το 2ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής με τίτλο: «Διδακτικές Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης», διοργανώνει ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «eκπ@ιδευτικός κύκλος», σε συνεργασία, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, το Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό Ανοικτής Πρόσβασης eκπ@ιδευτικός κύκλος, το Stockholm University (Department of Education), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής (ΜΒΓ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «Διδακτική, Παιδαγωγική και ΤΠΕ», την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, την Παιδαγωγική Σχολή του Bujanovac, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας και το Δήμο Προσοτσάνης.

Το Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη Δράμα, από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Απριλίου, τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν καινοτόμες πρακτικές, διδακτικοί νεωτερισμοί, τάσεις, προκλήσεις, προοπτικές και σύγχρονες παιδαγωγικές κατευθύνσεις στη διδακτική στα πεδία της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της διαδικτυακής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 19.30 μ.μ., και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Professor Colin Beard (Sheffield Hallam University) με θέμα: «Experiential Education & Experiential Leraning in the 21st Century».

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου eκπ@ιδευτικός κύκλος και Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας Δρ. Σπυρίδων Κιουλάνης αναφέρει:

«Εάν η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να μοιράζεις τη γνώση και εάν η μάθηση είναι κάτι περισσότερο από το να αποστηθίζεις δεδομένα, τότε η εμπειρία της βιωματικής μάθησης αποτελεί μία πρόκληση προσαρμογής της σύγχρονης διδακτικής σε νέα εναλλακτικά και ελκυστικά δεδομένα.

Το 2o Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής «Διδακτικές Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης» αναφέρεται τόσο στο θεωρητικό πλαίσιο και στο περιεχόμενο της βιωματικής μάθησης, όσο και στις παιδαγωγικές μεθόδους και πρακτικές που καλύπτουν το φάσμα της εφαρμογής της στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, στην ειδική αγωγή, στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή μάθηση. Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το ίδιο το συνέδριο σε μεγάλο βαθμό είναι βασισμένο στις αρχές της βιωματικής μάθησης.

Έτσι σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες σε αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την εμπειρία της βιωματικής μάθησης, να μάθουν πώς είναι να μαθαίνουν μέσα από τις εμπειρίες τους και με τον τρόπο αυτό να καλλιεργήσουν δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το σημαντικό ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης, αλλά και να εφαρμόσουν ανάλογες παιδαγωγικές μεθόδους και πρακτικές στη διδακτική πράξη.

Θερμές ευχαριστίες ανήκουν στα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία με την ανιδιοτελή τους προσφορά, το κύρος και την επιστημονική τους εξειδίκευση συνέβαλαν στην οργανωτική αρτιότητα και επιστημονική εγκυρότητα της διοργάνωσης.

Ιδιαίτερη τιμή αλλά και πηγή έμπνευσης για μας αποτελεί η συνεργασία μας με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, προσδίδοντας σε αυτό ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε όλους τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας, για την υποστήριξή τους η οποία αναδεικνύει και την αξία της συνεργασίας στην προοπτική της τοπικής ανάπτυξης.

Ξεχωριστή αξία προσλαμβάνει το γεγονός ότι το 2o Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής βρίσκεται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο μας τιμά ιδιαίτερα.

Βεβαίως, ιδιαίτερης σημασίας γεγονός αποτελεί για μας η υποστήριξη και η ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, στοιχείο το οποίο μας προσφέρει την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσουμε.

Με τη βεβαιότητα ότι το 2o Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής θα αποδειχθεί ωφέλιμο για την επιστημονική κοινότητα, θα αποτελέσει ένα ζωντανό τρόπο σύνδεσης της γνώσης με την εμπειρία, θα κινητοποιήσει σκέψεις και συναισθήματα και θα ενθαρρύνει τη δημιουργική έκφραση, σάς καλωσορίζουμε στις εργασίες του Συνεδρίου και σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή».

 

Προσυνεδριακές – Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί πλήθος προσυνεδριακών και παράλληλων δράσεων.

  • Σήμερα στις 19:00 μ.μ., στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, θα πραγματοποιηθεί τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον 6ο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».
  • Στις 20-29 Απριλίου, στο Ισόγειο του Διοικητηρίου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί έκθεση Φωτογραφίας μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας: «Είναι στιγμές… με τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών», καθώς και έκθεση έργων των μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.
  • Στις 23-29 Απριλίου, στο Διοικητήριο Δράμας, θα διεξαχθούν οι «Ημέρες Εκπαίδευσης 2018»: Παρουσίαση των δράσεων των σχολικών μονάδων της Δ.Δ.Ε Δράμας που έγιναν στο πλαίσιο του ετήσιου (2017- 2018) αφιερώματος: «Σύγχρονες διδακτικές προ(σ)κλήσεις».
  • Στις 28 Απριλίου, στις 9:00-12:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Σπήλαιο «Μααρά» στις πηγές του ποταμού Αγγίτη.
  • Στις 29 Απριλίου, στις 8:00-10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και εκκλησιασμός στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στους Ταξιάρχες Δράμας (Σίψα).