Home > νέα > Από τις εκδόσεις ΚΥΚΛΩΨ το βιβλίο «ΑΔΡΙΑΣ – Ήταν όλοι τους ήρωες»-Μια εκδοτική προσφορά από το Δραμινό επιχειρηματία κ. Θεοδωρίδη

Από τις εκδόσεις ΚΥΚΛΩΨ το βιβλίο «ΑΔΡΙΑΣ – Ήταν όλοι τους ήρωες»-Μια εκδοτική προσφορά από το Δραμινό επιχειρηματία κ. Θεοδωρίδη

Μια εκδοτική προσφορά από το Δραμινό επιχειρηματία κ. Θεοδωρίδη

Από τις εκδόσεις ΚΥΚΛΩΨ

το βιβλίο «ΑΔΡΙΑΣ

– Ήταν όλοι τους ήρωες»

► Πώς διασώθηκαν φωτογραφίες από το ΑΔΡΙΑΣ χάρη στη δωρεά μιας φωτογραφικής μηχανής από την Δραμινή Φανή Ζιώγα-Ασλάνη

► Το κατόρθωμα του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑ και η γενναιότητα του πληρώματός του

 

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ βιβλίο για το αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ, από τις εκδόσεις ΚΥΚΛΩΨ της ΑΜΚΕ του Δραμινού επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Καβάλα. Τίτλος του βιβλίου της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα είναι: «ΑΔΡΙΑΣ –  Ήταν όλοι τους ήρωες» και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 1943, το αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ διατάχθηκε να πλεύσει από την Κω προς την Κάλυμνο επιχειρώντας αντιπερισπασμό και παραπλάνηση εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας. Στις 21:36 τρομερή έκρηξη συγκλόνισε το πλοίο μετά από πρόσκρουση πάνω σε νάρκη. Διπλά του έπλεε το βρετανικό αντιτορπιλικό Hurworth.

Το Hurworth, στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του ΑΔΡΙΑΣ, προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό 143 άνδρες. Το ΑΔΡΙΑΣ παρά τις μεγάλες ζημιές κατόρθωσε να φθάσει στην κοντινή τουρκική ακτή της Μύνδου (σημερινὸ Γκιουμουσλούκ). Οι απώλειες ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες. Ολόκληρο το πρωραίο τμήμα είχε αποκολληθεί και στο πλοίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά. Νεκροί, τραυματίες και κομμένα ανθρώπινα μέλη ήταν διάσπαρτα παντού.

Έπειτα από επισκευές, που διήρκεσαν σαράντα ημέρες, το αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, πλέοντας με την πρύμη του. Διέσχισε μέσα σε πέντε ημέρες 730 ναυτικά μίλια, έχοντας κατεστραμμένο το μεγαλύτερο μέρος της πλώρης του.

Η δωρεά του κ.  Θεοδωρίδη

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο υπ. Εθνικής Άμυνας Παναγιωτόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Δραμινό στην καταγωγή εφοπλιστή και ευπατρίδη Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος ανέλαβε την έκδοση του σημαντικού αυτού βιβλίου, που καταγράφει την ιστορία του σκάφους μέσα από ενδελεχή και σε βάθος έρευνα.

Να σημειωθεί πως ο Άρης Θεοδωρίδης είχε αναλάβει την ανακατασκευή της οικείας του Παύλου Μελά, ενώ πρόσφατα χρηματοδότησε την κατασκευή του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης.

Να σημειωθεί επίσης εδώ, ότι, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, αναφέρθηκε σε μια παλιά φωτογραφική μηχανή από τη πλούσια συλλογή του Άρη Θεοδωρίδη, που θα εκτεθεί στο μουσείο φωτογραφίας στη Δράμα, και η οποία στάθηκε αφορμή για την έρευνα και συγγραφή του βιβλίου.

Η Δραμινή Φανή Ζιώγα – Ασλάνη δώρισε στο μουσείο μια παλιά φωτογραφική μηχανή μαζί με πολλά αρνητικά που ανήκαν στον πεθερό της, Πέτρο Ασλάνη, ο οποίος υπηρέτησε στο ΑΔΡΙΑΣ και στον ΑΒΕΡΩΦ. Ο Πέτρος Ασλάνης αγόρασε τη μεταχειρισμένη φωτογραφική μηχανή στην Αλεξάνδρεια από έναν Άγγλο και ήταν ο μοναδικός που αποτύπωσε με το φακό του τις πλέον δραματικές στιγμές του ηρωικού πλοίου.

«Χάρη σε αυτόν το άνθρωπο», τόνισε η κ. Πουρνάρα, «διασώθηκαν μοναδικές φωτογραφίες, που αποτελούν σήμερα πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα από την μεγάλη καταστροφή του πλοίου και τον ηρωισμό του πληρώματος. Κάθε ένας από τους άνδρες αυτού του σκάφους ήταν και ένας ήρωας. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ανατινάχθηκε όλη η πλώρη μέχρι τη γέφυρα. Από τα 87 μέτρα, τα 30 είχαν καταστραφεί. Και σε αυτή την κατάσταση, κατάφερε κάτω από τη μύτη των Γερμανών να διασχίσει μια απόσταση 730 ναυτικών μιλίων».

Στις σελίδες του ιδιαίτερα καλαίσθητου βιβλίου, από τις εκδόσεις ΚΥΚΛΩΨ, υπάρχουν στοιχεία από τα δελτία παραγγελίας του πλοίου στο ναυπηγείο του Νιουκάστλ ως τη ημέρα που πήγε στα διαλυτήρια το 1945. Στοιχεία που αφορούν την τοποθέτηση του ναρκοπεδίου στην Κάλυμνο και ήρθαν στο φως από τα γερμανικά αρχεία, ενώ έγινε ενδελεχής έρευνα και στα βρετανικά αρχεία. Επίσης, περιγράφονται τα κατορθώματα του πληρώματος, πως διασώθηκαν οι τραυματίες και τα αυτοσχέδια χειρουργεία που στήθηκαν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ