Home > Πρώτο Θέμα > Απογοητευτικά τα στοιχεία λειτουργίας της ανακύκλωσης στο Δήμο της Δράμας► Έκκληση από τον αντιδήμαρχο για συμμόρφωση των πολιτών στους κανόνες ανακύκλωσης

Απογοητευτικά τα στοιχεία λειτουργίας της ανακύκλωσης στο Δήμο της Δράμας► Έκκληση από τον αντιδήμαρχο για συμμόρφωση των πολιτών στους κανόνες ανακύκλωσης

Απογοητευτικά τα στοιχεία

λειτουργίας της ανακύκλωσης

στο Δήμο της Δράμας

Έκκληση από τον αντιδήμαρχο για συμμόρφωση των πολιτών στους κανόνες ανακύκλωσης

Σχεδιασμός από τον δήμο Δράμας για ενημερωτική καμπάνια, επιβολή προστίμων και προμήθεια καφέ κάδων

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Απογοητευτικά παραμένουν τα στοιχεία για τη λειτουργία της ανακύκλωσης στο δήμο της Δράμας, ενώ όπως επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Κυριακίδης, πολλές φορές γίνεται με λανθασμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην ουσία η όλη προσπάθεια.

Ήδη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την ανακύκλωση και τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από τους δημότες και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κυριακίδης, ακολούθως και με την έλευση μίας περιόδου χάριτος, θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων σε όσους δε συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανόνες.

Αυτό που διαπίστωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Δράμας, ο οποίος προ ημερών ακολούθησε το δρομολόγιο αποκομιδής της ανακύκλωσης του δήμου Δράμας, ώστε να καταγράψει τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια αποκομιδής των σκουπιδιών, ήταν η μη τήρηση των κανόνων ανακύκλωσης από πολλούς συμπολίτες μας.

Kyriakidis

Δυστυχώς σε πάρα πολλά σημεία μέσα στους κάδους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μη ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα στα ήδη ανακυκλώσιμα υλικά που υπάρχουν στους κάδους. «Πρωτίστως θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας ώστε να μπορέσουν να συμμορφωθούν στους κανόνες της ανακύκλωσης, έτσι ώστε τα υλικά που ρίχνουν μέσα στους μπλε κάδους να είναι καθαρά ανακυκλώσιμα, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στα υπόλοιπα υλικά που ανακυκλώνονται σωστά και κατ’ επέκταση και στο εργοστάσιο που γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτά που εντοπίσαμε μέσα στους μπλε κάδους ήταν αποφάγια, φελιζόλ, ηλεκτρικές συσκευές, ρουχισμός, χαρτιά υγείας, ρολό κουζίνας, παιδικές πάνες, δοχεία που περιέχουν μέσα υπολείμματα από λάδι, τυρί κλπ, σπασμένα γυαλιά και διάφορα άλλα μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα.», επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης.

Η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου, ετοιμάζει ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους πολίτες της Δράμας, και θα αναγράφεται αναλυτικά ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και ποια απορρίμματα θα πρέπει να πετάμε στον μπλε και στον πράσινο κάδο.

Οι χάρτινες κούτες δημιουργούν πρόβλημα

Οι χάρτινες κούτες, όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος δημιουργούν είναι ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, καθώς πλήθος συμπολιτών μας τις τοποθετεί μέσα στους κάδους χωρίς να τις σκίζει με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν όγκο και να μην χωράνε άλλα ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Φαινόμενο βέβαια που εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της πόλης, όπου κυρίως πλήθος  συμπολιτών μας τοποθετεί τις χάρτινες κούτες έξω από τους κάδους δημιουργώντας ογκώδης σωρούς και ταυτόχρονα δεν εξυπηρετεί τους υπαλλήλους της υπηρεσίας του δήμου.

«Τα χαρτόκουτα, αυστηρά θα πρέπει να σκίζονται και να τοποθετούνται μέσα στους κάδους και όχι να πετιούνται ολόκληρα. Ο πιο αυτονόητος λόγος είναι ότι αν πετάξουμε 2-3 χαρτόκουτα χωρίς να τα σκίσουμε μέσα στον μπλε κάδο θα γεμίσει πολύ πιο γρήγορα και τα υπόλοιπα θα μένουν από έξω  και το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι κατά την διαδικασία περισυλλογής των απορριμματοφόρων όταν πέφτουν γεμάτα τα χαρτοκιβώτια, γεμίζει πολύ πιο εύκολα το όχημα», εξηγεί ο κ. Κυριακίδης.

Το μεγάλο πρόβλημα του δήμου με τα ογκώδη αντικείμενα

Όπως έχουμε αναφέρει με εκτενή ρεπορτάζ στην εφημερίδα μας, ο δήμος Δράμας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη ρίψη ογκωδών αντικειμένων σε διάφορα σημεία της πόλης μας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητα στους κάδους, με το τηλέφωνο της υπηρεσίας περισυλλογής ογκωδών αντικειμένων του δήμου Δράμας, για την άμεση ενημέρωση των πολιτών.

«Στον ένα μήνα που βρίσκομαι στην υπηρεσία ως αντιδήμαρχος, διαπίστωσα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως δήμος με τα ογκώδη αντικείμενα. Ανεξέλεγκτα συμπολίτες μας αφήνουν σε διάφορα σημεία, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά ογκώδη αντικείμενα. Θα πρέπει να ενημερώνεται η υπηρεσία του δήμου Δράμας, στο τηλέφωνο: 2521022263. Τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητα στους κάδους με το τηλέφωνο αυτό, ώστε οι Δραμινοί να καλούν την υπηρεσία και κατόπιν συγκεκριμένου ραντεβού να περισυλλέγει τα ογκώδη αντικείμενα.

Παρακαλώ όλους τους πολίτες να συμμορφωθούν σε αυτούς τους κανόνες, ώστε να διευκολύνεται η υπηρεσία του δήμου, να γίνεται σωστά η αποκομιδή των σκουπιδιών και αυτό κατ’ επέκταση θα διαμορφώσει και την αντίστοιχη εικόνα στην πόλη μας στο θέμα της καθαριότητας.

Καλώ τους συνδημότες μας να σταθούν συνοδοιπόροι και συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για να γίνει η πόλη μας καθαρή».

Αντιμετώπιση προβλημάτων της υπηρεσίας Καθαριότητας

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, η υπηρεσία Καθαριότητας αντιμετωπίζει προβλήματα στην παρούσα φάση με τον στόλο των απορριμματοφόρων, καθώς είναι παλιός. «Προσπαθούμε με σχεδιασμό να επιδιορθώσουμε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, αλλά και να προμηθευτούμε νέα απορριμματοφόρα. Παράλληλα, κάνουμε και προσπάθεια επανασχεδιασμού των δρομολογίων, ίσως και αλλαγή της ώρας συγκομιδής των απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης. Τα εξετάζουμε όλα, ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη στον τομέα της καθαριότητας».

Επιβολή προστίμων στους παραβάτες

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η υπηρεσία του δήμου ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται στην ανακύκλωση. Κατόπιν, ο κ. Κυριακίδης, ανέφερε ότι θα υπάρξει περίοδος χάριτος, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά όλοι και να προσαρμοστούν, ενώ στη συνέχεια για τους παραβάτες θα υπάρξει επιβολή προστίμων όπως ορίζει η νομοθεσία.

«Δηλώνω ρητά προς όλους τους συνδημότες μας ότι θα υπάρξει περίοδος χάριτος, καθώς κάποιοι ίσως να μην γνωρίζουν ακριβώς τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε. Πρόκειται να «τρέξει» μια ενημερωτική καμπάνια για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στην ανακύκλωση, στους πράσινους κάδους, και στα ογκώδη αντικείμενα. Από τη στιγμή που θα ενημερωθούν οι πολίτες της Δράμας, το επόμενο βήμα θα είναι σε όσους δεν θέλουν να συμμορφωθούν να προβούμε στην επιβολή προστίμων όπως προβλέπει ο νόμος. Όποιος συνδημότης μας δεν θέλει για δική του εξυπηρέτηση να συμπεριφέρεται νόμιμα, θα πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται. Θα πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες που υπάρχουν για να έχουμε και σωστό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Κυριακίδης.

Καφέ κάδοι για ανακύκλωση οργανικών υλικών

Για την προμήθεια καφέ κάδων στους οποίους θα τοποθετούνται τα οργανικά υλικά, μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριακίδης.

«Υπάρχει σχεδιασμός μέσα στο 2020 να τοποθετηθούν στην πόλη και στα χωριά μας και οι καφέ κάδοι. Στον καφέ κάδο θα τοποθετούνται όλα τα οργανικά απορρίμματα, όπως είναι τα υπολείμματα τροφών. Όταν θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι, θα γίνει παράλληλα και η αντίστοιχη ενημέρωση προς τους πολίτες. Θα διευκολύνει και θα μειώσει πάρα πολύ τον όγκο των σκουπιδιών, αλλά θα πρέπει και εκεί να γίνεται ο κατάλληλος διαχωρισμός».