Home > Πρώτο Θέμα > Προβλήματα για τις οινοαμπελουργικές καλλιέργειες με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Δράμας-Μεγάλη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Δράμας

Προβλήματα για τις οινοαμπελουργικές καλλιέργειες με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Δράμας-Μεγάλη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Δράμας

Μεγάλη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Δράμας

Προβλήματα για τις οινοαμπελουργικές

καλλιέργειες με την εγκατάσταση

φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Δράμας

Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη, βουλευτών, δημάρχων Ν. Δράμας και οινοπαραγωγών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ σύσκεψη σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων δίπλα σε οινοαμπελουργικές καλλιέργειες που πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου, στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» της αντιπεριφέρειας Δράμας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ έπειτα από σχετικό αίτημα των οινοπαραγωγών Ν. Δράμας, ενώ συμμετείχαν οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης και Ξανθόπουλος και δια εκπροσώπου του ο κ. Νικολαΐδης. Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Καραμπακάλης και ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ενώ εκπροσώπους τους έστειλαν ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλίας. Υπήρξε επίσης και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δράμας. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης και ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Φυσικά, συμμετείχαν εκπρόσωποι των οινοπαραγωγών μέσω της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Θα πρέπει να σημειωθεί αναφορικά με το θέμα, ότι για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων αρμόδιο είναι αποκλειστικά το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ από την σύσκεψη αποφασίστηκε να συνταχθεί ένα τεχνικό και νομικό κείμενο, να το συνυπογράφουν οι φορείς και τα Δημοτικά Συμβούλια και να σταλεί προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Σε υφιστάμενους αμπελώνες

Μιλώντας για τη σύσκεψη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ, εξήγησε ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και λίγο καιρό, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων «σε υφιστάμενους αμπελώνες ή γειτνιάζουν μ’ αυτούς, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες. Η αντιπεριφέρεια Δράμας μετά από αίτημα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη».

Όπως τόνισε ο κ. Παπαεμμανουήλ «πρόκειται για πλήγμα για την τοπική οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα και οι ανεμογεννήτριες, αλλά αυτές δεν πρέπει να έρχονται σε σύγκρουση με κάποιους πολύ σημαντικούς βραχίονες της τοπικής οικονομίας, όπως η καλλιέργεια της αμπελουργίας, που είναι πραγματικά μια πάρα πολύ σημαντική ένεση για την τοπική μας οικονομία με εξαγωγές και με απασχόληση εργατικού και στελεχιακού δυναμικού».

Όπως είπε ο ίδιος, αυτή την ώρα, εμφανίζονται πολλά αιτήματα για φωτοβολταϊκά  στα αγροκτήματα της Αδριανής, της Αγοράς, της Πλατανιάς, του Μικροχωρίου, του Αγίου Αθανασίου, του Δοξάτου, των Κυργίων, της Περιχώρας, της Καλλιθέας, των Κοκκινογείων , της Καλής Βρύσης, της Χαριτωμένης και του Καταφύτου, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και πολλές φορές μάλιστα ακόμα και σε ιδιοκτησίες και των ίδιων των αμπελώνων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαεμμανουήλ, «οι άνθρωποι των εταιρειών αυτών δεν έχουν εικόνα. Βλέπουν απλά μια γη, χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και μαρκάρουν απλά τη γη. Εμείς όμως εδώ, θέλουμε να ανακόψουμε κάθε είδους τέτοια δραστηριότητα και γι’ αυτό είμαστε εδώ για να συντονίσουμε αυτές τις ενέργειες».

Να σημειωθεί ότι, η Π.Ε. Δράμας έχει ήδη εκδώσει σχετικά έγγραφα, όπου αναφέρεται ότι «πρόκειται για περιοχές με υψηλά παραγωγικότητα, για παραδοσιακές καλλιέργειες και ακόμα έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει – σε συνεργασία με το ΑΠΘ και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο – ο φάκελος για την θέσπιση ζώνης Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που θα φέρει τη δικαιούμενη παγκόσμια αναγνώριση και αναβάθμιση στα κρασιά της περιοχής».

Σημείωσε τέλος ο ίδιος ότι υπάρχουν περιοχές στο Νομό που δεν έρχονται σε αντίθεση με καλλιέργειες και άλλα ζωτικά σημεία για την τοπική οικονομία και μπορούν να προταθούν, τονίζοντας ότι «για εμάς ο οινοτουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα για την τοπική οικονομία και θα τον υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο».

Λαζαρίδης: Μοχλός ανάπτυξης για τη Δράμα

Εκ μέρους των οινοπαραγωγών μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Γεράσιμος Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας «Κώστα Λαζαρίδη ΑΕ», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, κλειδώνουν και πνίγουν τις εκμεταλλεύσεις μας γι’ αυτό το λόγο διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε να φύγουν αυτά τα φωτοβολταϊκά πάρκα από τις περιοχές που δραστηριοποιούνται τα οινοποιία και ο πρωτογενής τομέας και οι κτηνοτρόφοι γενικότερα».

Επεσήμανε επίσης ο ίδιος, ότι, «δεν είμαστε ενάντια στην πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, αντιτιθέμεθα όμως να είναι απέναντι και να περιορίζουν τις υπάρχουν επενδύσεις και επιχειρήσεις».

Όπως είπε, «τα οινοποιεία απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους στο Νομό Δράμας, χιλιάδες οικογένειες ζουν άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα αυτή, τα προϊόντα μας ταξιδεύουν σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, ενώ είναι ένας μοχλός ανάπτυξης γενικότερα για το Νομό Δράμας».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι, «αν δράσουμε όλοι συλλογικά, πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να απομακρυνθούν οι καταστροφικές επενδύσεις των φωτοβολταϊκών στον κάμπο και τους αμπελώνες μας».

Δηλώσεις βουλευτών

Στις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, σημείωσε ότι, «ύστερα από μια ειδικότερη και ιδιαίτερη δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών, “απειλούνται” καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εδώ πλέον φάνηκε το κενό που υπάρχει, τόσο τεχνικά όσο και νομικά στο ζήτημα αυτό, ενώ θα πρέπει  να αναφέρουμε ότι όλοι έχουν τις ευθύνες τους».

Όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζίδης, «θέση μου – η οποία έγινε και δεκτή – είναι να υπάρξει ένα τεχνικό και νομικό κείμενο, να καλυφθούν όποια κενά υπάρχουν στην νομοθεσία και να προχωρήσουμε κεντρικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε τον τόπο μας και την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής».

Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν κοινά συμφέροντα στην υπόθεση αυτή, όπως στον τόπο μας συμφέρει να υπάρχουν και θέσεις εργασίας, η οικονομία να αναπτύσσεται, ενώ θα πρέπει να δούμε και τις ευθύνες μας, καθώς σήμερα φτάσαμε να τρέχουμε να δούμε κάποια πράγματα».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε ότι «η έλλειψη σαφούς χαρακτηρισμού των χρήσεων γης, η έλλειψη προσδιορισμένου νομοθετικού πλαισίου, ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτες δραστηριότητες που είναι επωφελής, αναγκαίες και απαραίτητες για την περιοχή όπως η υψηλή παραγωγική για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα και τώρα για τους οινοπαραγωγούς».

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε κυβερνητικό επίπεδο, η δυνατότητα όμως που δίνεται στον  υπουργό να αγνοεί τις γνωμοδοτήσεις των τοπικών συμβουλίων, προσδιορίζει την απόλυτη ευθύνη του για το αποτέλεσμα».

Δηλώσεις δημάρχων

Ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Παντού βγαίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα, περιορίζουν τις γεωργικές εκτάσεις, είτε αυτά είναι αμπέλια, είτε κτηνοτροφικές μονάδες».

Όπως επίσης επεσήμανε πως, «το έγγραφο θα συνυπογράψουν όλα τα δημοτικά συμβούλια, θα δοθεί στους βουλευτές και θα σταλεί στην κυβέρνηση».

Ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, σημείωσε ότι «ιδιαίτερα στο Δήμο Προσοτσάνης ήδη έχουμε μεγάλες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, ενώ έχουμε και πολλές ακόμα αιτήσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες στο παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, η Αυτοδιοίκηση είναι έξω από το παιχνίδι, ούτε καν γνωμοδοτούμε, είμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων».

Σημείωσε ακόμα, ότι, «θα πρέπει όλοι μαζί να συναποφασίσουμε κάποιους κανόνες που να διέπουν εμάς, παρ’ ότι αυτούς θα πρέπει να τους βάλει η κεντρική κυβέρνηση. Κατά τη δική μου άποψη, θα πρέπει να έχουμε και ένα λόγο ως προς την χωροθέτηση αυτών των εγκαταστάσεων, καθώς εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τι γίνεται στην περιοχή μας».

Τόνισε επίσης ότι στη σύσκεψη αυτή καλό θα ήταν να βρισκόταν και η άλλη πλευρά, «γιατί η ενέργεια σήμερα είναι τα πάντα, ενώ θα μπορούσαμε να υποδείξουμε κι εμείς ορισμένα σημεία».