Home > Πρώτο Θέμα > Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στο Ν. Δράμας

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στο Ν. Δράμας

 

Συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. στην Αστυνομική Διεύθυνσης Δράμας

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στο Νομό Δράμας

Συνελήφθησαν 16 μέλη της οργάνωσης και αναζητούνται άλλοι 5

Απ’ όλα είχε ο μπαχτσές: κάνναβη, φυτά κάνναβης, κοκαΐνη, χασισέλαιο, παραισθησιογόνα μανιτάρια, εμποτισμένα αποξηραμένα σύκα κ.ά.

Μέρος της διακίνησης γινόταν με ασυνόδευτα δέματα μέσω του ΚΤΕΛ!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΙΑ μεγάλη και ηχηρή επιτυχία σημείωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας στο χώρο της διακίνησης διαφόρων ναρκωτικών ουσιών, καθώς μπόρεσε και εξάρθρωσε μια εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε διάφορα είδη ναρκωτικών: από κάνναβη μέχρι κοκαΐνη, χασισέλαιο, παραισθησιογόνα μανιτάρια, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα και αποξηραμένα σύκα εμποτισμένα σε ναρκωτική ουσία.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από προχθές, 16 από τους συλληφθέντες βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας Δράμας, η οποία χθες Δευτέρα τους οδήγησε στο αυτόφωρο, ενώ από σήμερα το πρωί θα πηγαίνουν στον ανακριτή.

Για το λόγο αυτό, χθες το απόγευμα στις 18.00, ο Γενικός Αστυνομικός Περιφερειακός Διευθυντής Αν. Μακεδονίας –Θράκης υποστράτηγος κ. Μενεξίδης Νικόλαος, και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας ταξίαρχος κ. Καϊπάκης Γεώργιος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας.

Στα λεγόμενα του ο υποστράτηγος κ. Μενεξίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό, πως τα ναρκωτικά αποτελούν πλέον και στη χώρα μας μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ωστόσο, η προστασία από τα ναρκωτικά, αποτελεί σταθερά μια από τις βασικές προτεραιότητες. Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αναδεικνύουν αναντίρρητα ότι συμβάλλουν και συνδράμουν τα μέγιστα, στον αγώνα για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών».

Kaipakis Menexidis

Από αριστερά, ο κ. Γεώργιος Καϊπάκης και ο κ. Νικόλαος Μενεξίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

 

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωση στη Δράμα

Στη συνέχεια, τόσο ο κ. Μενεξίδης, όσο και ο κ. Καϊπάκης, εξήγησαν το πώς οδηγήθηκαν στη νέα σημαντική επιτυχία για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης. Να σημειωθεί ότι, τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι από τη Δράμα, την περιφέρεια του Νομού Δράμας, τη Θεσσαλονίκη και την Αττική.

Αναλυτικότερα:

Οι  πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν τους αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στο νομό Δράμας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 21 μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 9 και 10-2-2017, στους νομούς Δράμας, Αττικής και Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά δεκαέξι (16) μέλη του κυκλώματος, ηλικίας από 23 έως 49 ετών και συγκεκριμένα δεκατέσσερις ημεδαποί, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων και συνδιευθύνων την εγκληματική οργάνωση και δύο αλλοδαποί.

Στην αστυνομική επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, συμμετείχαν αστυνομικοί των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ συνέδραμαν επίσης σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με πολύμηνες και εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2016, 32χρονος ημεδαπός, διευθύνων του κυκλώματος, συγκρότησε εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, σαφή ιεραρχική δομή και σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης κάνναβης και κοκαΐνης στο νομό Δράμας, στην οποία ενέταξε τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο 32χρονος, με τη βοήθεια 29χρονου ημεδαπού, συνδιευθύνοντα του κυκλώματος, οργάνωναν την προμήθεια της εγκληματικής οργάνωσης με ναρκωτικά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης τη μεταφορά ή αποστολή τους στη Δράμα, την αποθήκευση τους και την περαιτέρω διακίνηση τους σε χρήστες της περιοχής.

Το ρόλο του προμηθευτή ναρκωτικών στην οργάνωση είχε ο 29χρονος και ακόμη επτά (7) μέλη της. Τα υπόλοιπα μέλη αναλάμβαναν τη μεταφορά, αποθήκευση, αποστολή και διακίνηση των ναρκωτικών, καθώς επίσης τη μεταφορών των χρημάτων που αποκόμιζε το κύκλωμα από την παράνομη δραστηριότητα, ενώ ορισμένα από αυτά ήταν επιφορτισμένα με περισσότερους από έναν ρόλους.

Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών η μεταφορά των ναρκωτικών από την Αθήνα στη Δράμα γινόταν πολλές φορές με την αποστολή ασυνόδευτων δεμάτων με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων, τους οποίους είτε άλλαζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε τους ενεργοποιούσαν σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.

Τέλος, η μεταφορά των χρημάτων που αποκόμιζε το κύκλωμα, στα διάφορα μέλη του, γινόταν είτε με την αποστολή ασυνόδευτων δεμάτων με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, είτε με τη χρήση τραπεζικών λογαριασμών ή άλλων τραπεζικών υπηρεσιών.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα, καθώς και την κατοχή των δραστών, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 

 • ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 123,1 γραμμαρίων
 • κοκαΐνη, βάρους 205,3 γραμμαρίων
 • κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα), βάρους 15,5 γραμμαρίων
 • 15 φυτά κάνναβης (υδροπονικής καλλιέργειας), ύψους από 0,1 έως 1,5 μέτρα
 • αυτοσχέδιο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης
 • κλαδιά κάνναβης, συνολικού βάρους 638 γραμμαρίων
 • δοχεία που περιείχαν ποσότητα αλκοολούχου υγρού με βάμμα επεξεργασμένης κάνναβης, συνολικού βάρους 278 γραμμαρίων
 • δοχεία με χασισέλαιο, συνολικού βάρους 405 γραμμαρίων
 • δοχείο με ναρκωτική ουσία DMT σε υγρή μορφή, συνολικού βάρους 89,5 γραμμαρίων
 • ναρκωτική ουσία MDMA, συνολικού βάρους 4,4 γραμμαρίων
 • δοχείο με ναρκωτική ουσία LSD σε υγρή μορφή, συνολικού βάρους 1,4 γραμμαρίων
 • ποσότητα παραισθησιογόνων μανιταριών, συνολικού βάρους 41,4 γραμμαρίων
 • 4 βρώσιμα αποξηραμένα σύκα εμποτισμένα με ναρκωτική ουσία LSD
 • μικροποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης
 • 8 ναρκωτικά δισκία
 • σπόροι κάνναβης
 • 6 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
 • 2 θρυμματιστές κάνναβης
 • 3 tablet
 • 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
 • 31 κινητά τηλέφωνα
 • μεγάλος αριθμός καρτών κινητής τηλεφωνίας (κάρτες sim)
 • διάφορα έγγραφα – ιδιόχειρες σημειώσεις
 • το χρηματικό ποσό των 5.405 ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *