Home > Πρώτο Θέμα > Απούλητα χιλιάδες αμνοερίφια εξαιτίας χιλιάδων εισαγωγών από Ρουμανία στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία-Θράκη-Δηλώσεις του προέδρου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Απούλητα χιλιάδες αμνοερίφια εξαιτίας χιλιάδων εισαγωγών από Ρουμανία στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία-Θράκη-Δηλώσεις του προέδρου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Απούλητα χιλιάδες αμνοερίφια εξαιτίας

χιλιάδων εισαγωγών από Ρουμανία

στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία-Θράκη

Ψαλτικίδης: «Αντί να γίνει η σφαγή των αμνοεριφίων έγινε η σφαγή των κτηνοτρόφων…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟΥΛΗΤΑ έμειναν τελικά χιλιάδες αμνοερίφια στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και κυρίως στην περιοχή της Δράμας, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Και το τραγικό δεν είναι ότι απλά δεν πουλήθηκαν, αλλά ότι οι έμποροι που είχαν ήδη κλείσει συμφωνίες, τις αθέτησαν, ξεγέλασαν εκατοντάδες κτηνοτρόφους και στράφηκαν σε εισαγόμενα και παρανόμως ελληνοποιημένα αρνιά από τη Ρουμανία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα αρνιά από τη Ρουμανία ήρθαν στην Ελλάδα Σαββατοκύριακο του Λαζάρου και κατέκλυσαν την αγορά στην κυριολεξία. Με αποτέλεσμα, οι χαμηλές τιμές τους, να οδηγήσουν εκατοντάδες κτηνοτρόφους να παραμείνουν με απούλητα αμνοερίφια, ακόμα και όταν είχαν ήδη κλείσει οι συμφωνίες. Και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, πολλά από αυτά τα αμνοερίφια, έμειναν ακόμα και στα αζήτητα των σφαγίων!

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» oο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Ψαλτικίδης εξήγησε πως «μετά το αρνοπάζαρο της τελευταίας Πέμπτης πριν από τη Μ. Εβδομάδα και ενώ υπήρχε μεγάλη κινητικότητα και ήθελαν μεγάλες ποσότητες από ζώα, το Σαββατοκύριακο του Λαζάρου, ήρθαν 150.000 -200.000 ζώα από τη Ρουμανία. Αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «εκτός από το ότι δεν απαντούσαν ούτε στα τηλέφωνα για να πάρουν τα αρνιά τη Μ. Εβδομάδα, εκτός που αθέτησαν τις συμφωνημένες τιμές, κάποιοι ήθελαν να τα πάρουν με πολύ μικρότερη τιμή. Όταν δηλαδή το αρνί πήγαινε στα 4,5 ευρώ ζωντανό ζύγι, ζητούσαν να τα πάρουν με 3,80 και 4 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι είχαν αθετήσει τις συμφωνίες».

Ερωτώμενος τι γίνεται από εδώ και πέρα, ο κ. Ψαλτικίδης σημειώνει ότι, «αυτό τώρα θα έχει αντίκτυπο, γιατί πλέον τα ζητάνε με εξευτελιστικές τιμές με 2,80 και 3 ευρώ ζωντανό ζύγι. Ούτε το κόστος δηλαδή δεν θα καλύψουμε».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «όλοι οι κτηνοτρόφοι είμαστε χρεωμένοι. Γιατί για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε και να μεγαλώσουμε αυτά τα ζώα, χρειάστηκε κόπο και χρήμα. Με την προϋπόθεση ότι θα πουλούσαμε και θα πληρώναμε και τους προμηθευτές μας. Τώρα και εκεί υπάρχει ένα ντόμινο εξελίξεων».

Ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα, ο κ. Ψαλτικίδης επισημαίνει ότι, «υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα ζώα. Για να καταλάβετε, ακόμα και στην περιοχή του Κιλκίς που είναι και η περιφέρεια του υπουργού ΥΠΑΑΤ, υπάρχουν πάνω από 5.000 αδιάθετα ζώα».

Σχετικά με την περιοχή της Δράμας, ο κ. Ψαλτικίδης σημειώνει ότι «προσπαθούμε να κάνουμε μια καταγραφή στη Δράμα με κτηνιατρεία και κτηνοτρόφους που δεν μπόρεσαν να διαθέσουν το εμπόρευμά τους και μέσα στην εβδομάδα θα ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Επίσης, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους φορείς και το ΥΠΑΑΤ για να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ψαλτικίδης, «τώρα μας έμεινε μόνο η Πρωτομαγιά και από εκεί και πέρα πλέον μπαίνουμε στη ρουτίνα και πέφτει και η ζήτηση και απαξιώνεται ουσιαστικά και το προϊόν. Για να καταλάβετε, φέτος, αντί να γίνει η σφαγή των αμνοεριφίων, έγινε η σφαγή των κτηνοτρόφων», λέει και τονίζει ότι, «ουσιαστικά αυτές οι τιμές που πουλούσαμε, ήταν ίσα το κόστος για τα ζώα».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «υπάρχουν αδιάθετα αμνοερίφια, όχι μόνο ζωντανά, αλλά ακόμα και στα σφαγεία, αν και δεν ξέρουμε πόσα είναι και αυτά. Το σίγουρο είναι πάντως ότι υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα ζώα στους στάβλους».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Δήμου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης επισημαίνει ότι, «ενώ υπήρχαν κλεισμένες συμφωνίες και ημερομηνίες, δεν υπήρξε καμία δικαιολογία παρά μόνο ότι η αγορά δεν περπατούσε, ότι δεν μπορούσαν να διατεθούν τα ήδη σφαγμένα αμνοερίφια. Αυτό έγινε μάλιστα την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, μέχρι την Πέμπτη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα στο αρνοπάζαρο της Δράμας, το αρνί είχε φτάσει στα 7,5 ευρώ το αρνί και οι περισσότεροι ήταν σε ροή για να σφάξουν τα ζώα τους. Και ξαφνικά, από το Σάββατο του Λαζάρου και μετά, σταμάτησαν οι έμποροι να παίρνουν αρνιά και κατσίκια».

Όπως λέει ο ίδιος, «έμειναν χιλιάδες αρνιά αδιάθετα στις μονάδες μας, αλλά έχουν μείνει και πολλά ακόμα και στα σφαγεία μέσα και μας έδιναν υποσχέσεις οι έμποροι ότι θα ανοίξει η αγορά» και τονίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, «ήρθαν στην Ελλάδα πάνω από 160.000 αρνιά από τη Ρουμανία και την Κροατία».