Home > Πρώτο Θέμα > Αρχίζει επιτέλους η λειτουργία Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα

Αρχίζει επιτέλους η λειτουργία Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα

Με κοινή ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ και του Νοσοκομείου Δράμας

Αρχίζει επιτέλους η λειτουργία

Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα

25 Ιουλίου η πρώτη μέρα λειτουργίας της 57ης κατά σειρά Μονάδας του ΟΚΑΝΑ και η 9η της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

 

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της δημιουργίας μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, είναι παλιά και έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, πράγμα που μας δίνει το δικαίωμα εδώ στη Δράμα, να πούμε: επιτέλους, ανοίγει η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ!

Το ευχάριστο νέο λοιπόν, είναι η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος και ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτσης και όπως αναφέρεται, ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας στις 25 Ιουλίου 2017.

OKANA

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι η 57η κατά σειρά Μονάδα του ΟΚΑΝΑ σε ολόκληρη τη χώρα και η 9η, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης και να συμπληρώσουμε ότι, η Δράμα, ήταν ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν είχε μονάδα ΟΚΑΝΑ.

Αν και από την σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποια τελετή εγκαινίων – προφανώς αυτό θα γίνει  ίσως κάποιες επόμενες ημέρες – «η αγαστή συνεργασία μεταξύ ΟΚΑΝΑ και Νοσοκομείου Δράμας, αλλά και η αμέριστη στήριξη των φορέων της πόλης και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας έδωσαν σάρκα και οστά στην προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας της Μονάδας, η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων που αναζητούν θεραπεία. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι την ίδια στήριξη θα έχει και κατά τη λειτουργία της η Μονάδα, η οποία – στελεχωμένη με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό – θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

 

Το ιστορικό της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Δράμα

Οι πρώτες επίσημες προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια. Μετά από αρκετό αγώνα είναι αλήθεια, η Μονάδα αυτή έφτασε να γίνει πραγματικότητα, να λάβει σάρκα και οστά.

Το κτίριο που θα φιλοξενούσε τη Μονάδα στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Δράμας, ήταν ήδη έτοιμο από το 2014, με τα μηχανήματα να περιμένουν να βγουν από τα κουτιά τους. Εκείνο που έλειπε ήταν η στελέχωσή του.

Ο νέος πρόεδρος που τοποθετήθηκε το 2015, ο κ. Καφετζόπουλος που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, βρέθηκε στη Δράμα τον Ιούνιο του 2015 και είχε πραγματοποιήσει μια μεγάλη σύσκεψη με όλους τους φορείς. Όταν έφυγε, άφησε πίσω του υποσχέσεις για άμεση λειτουργία της Μονάδας.

Το Νοέμβριο του 2015, τα μηνύματα δεν ήταν καθόλου καλά. Παρ’ όλες τις υποσχέσεις του προέδρου ότι θα ήταν η πρώτη που θα λειτουργούσε εκείνη τη χρονιά, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Μοναδικό πρόβλημα οι προσλήψεις που δεν μπορούσαν να γίνουν.

Τελικά, με τα πολλά, μετά από πιέσεις των φορέων της Δράμας και όχι μόνο, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2016, να προκηρυχθούν οι τρεις θέσεις που απαιτούνταν για τη λειτουργία του. Ένας Ιατρός Ψυχίατρος, ένας Ψυχολόγος και ένας Νοσηλευτής. Όλα τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας, ανέρχονται περίπου στις 150.000 € το χρόνο και θα καλύπτονται από τον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ.

Με τα  πολλά, φτάσαμε μετά το Πάσχα, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων και αισίως ανακοινώθηκαν οι σχετικές προσλήψεις.

 

Η μονάδα λειτουργίας

Αρμοδιότητα της μονάδας λειτουργίας της Δράμας, η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, είναι να χορηγεί μεθαδόνη σε χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται στο στάδιο των προσπαθειών τους για απεξάρτηση. Μέχρι σήμερα, οι Δραμινοί που έχουν τέτοια προβλήματα, αναγκάζονται να μεταβαίνουν καθημερινά, είτε στην Καβάλα, είτε στη Θεσσαλονίκη και προφανώς δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν καθημερινά, καθώς απαιτούνται μεγάλα χρηματικά έξοδα.

Κι από την άλλη, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, ότι πρόκειται για άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες και πρόκειται για έναν καθημερινό Γολγοθά των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2015 ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος, σε μια πλήρη ανάπτυξή της, η μονάδα της Δράμας θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 100-150 άτομα για χορήγηση μεθαδόνης και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Όπως σημείωνε επίσης τότε, το κόστος λειτουργίας της μονάδας ανά έτος ανέρχονταν σε 180.000 €.