Home > νέα > Αρχίζει το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην Προσοτσάνη Δήμαρχος Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»: «Ο οικισμός Προσοτσάνης χωρίζεται σε τρεις ανεξάρτητες περιοχές για την ύδρευση»

Αρχίζει το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην Προσοτσάνη Δήμαρχος Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»: «Ο οικισμός Προσοτσάνης χωρίζεται σε τρεις ανεξάρτητες περιοχές για την ύδρευση»

Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πρώτες εργασίες

Αρχίζει το μεγάλο έργο

της αντικατάστασης του δικτύου

ύδρευσης στην Προσοτσάνη

Δήμαρχος Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»: «Ο οικισμός Προσοτσάνης χωρίζεται σε τρεις ανεξάρτητες περιοχές για την ύδρευση» – «Ξεχωριστή δεξαμενή ύδρευσης για το Βιοτεχνικό Πάρκο Προσοτσάνης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΡΘΕ το πλήρωμα του χρόνου και πλέον από την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουνίου 2021, έχουμε την αρχή ενός μεγάλου έργου στον οικισμό της Προσοτσάνης. Πρόκειται για το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον οικισμό, αλλά και ξεχωριστά στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) Προσοτσάνης.

Το έργο πλέον έχει οριστικό ανάδοχο εργολάβο, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου, συναντήθηκε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το δήμαρχο κ. Αθανασιάδη και συσκέφτηκαν, για το ξεκίνημα και την πορεία του έργου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 6,5 εκατομμύρια ευρώ, και ο εργολάβος πρόκειται να εγκατασταθεί στις 15 τρέχοντος προκειμένου να αρχίσει την προετοιμασία των εργασιών.

Το έργο θα ξεκινήσει από την βορειοανατολική περιοχή του οικισμού, όπου βρίσκεται η πρώτη μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης  στη νέα γεώτρηση που υπάρχει εκεί. Η γεώτρηση αυτή είχε ανοίξει παλαιότερα με το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και αξιοποιείται σήμερα και βρίσκεται επί της οδού Προσοτσάνης – Πετρούσας.

 

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, σημειώνει ότι «ο οικισμός της Προσοτσάνης θα χωριστεί σε τρεις περιοχές, όπου η ύδρευση θα λειτουργεί ανεξάρτητα η μία από την άλλη ως προς την ύδρευση. Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουμε τα ζητήματα που δημιουργούνται σήμερα εξαιτίας της υψομετρικής διαφοράς και η πίεση θα είναι αυτή που πρέπει να είναι σε κάθε περιοχή».

Όσον αφορά το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης, ο κ. Αθανασιάδης τονίζει ότι «εκεί θα υπάρξει μια ανεξάρτητη δεξαμενή, η οποία θα δουλεύει αποκλειστικά και μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή».

athanasiadis_1-200x300

Προβλήματα εργολάβων

Σ΄ αυτό το σημείο ο κ. Αθανασιάδης τονίζει ότι, «εξαιτίας των ανατιμήσεων των πετρελαίων και της ενέργειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργολάβοι στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα και ζητούν αναθεώρηση των τιμών για έργα τα οποία έχουν μειοδοτήσει. «Δυστυχώς κάποιοι θα δυσκολευτούν οικονομικά και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση».

 

Άλλες εργολαβίες και εντάξεις έργων

Αυτή την ώρα επίσης, συνεχίζονται και άλλες εργολαβίες που έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης. Πρόκειται για έργα συντήρησης και ασφαλτόστρωσης και εξαιτίας της περιόδου των βροχών, έχουν δοθεί παρατάσεις λίγων ημερών, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.

«Ο λόγος είναι ότι για να πέσει η άσφαλτος χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχές δεν βοηθάνε ως προς αυτό», διευκρινίζει ο δήμαρχος. Μια απ’ αυτές τις εργολαβίες είναι ο δρόμος στον οικισμό των Πύργων προς τους Άγιους Πάντες και το Φαλακρό.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «όλα τα άλλα εξελίσσονται βάσει προγράμματος και είμαστε εντός προδιαγραφών. Ήδη μπορούμε να πούμε η ΣΑΤΑ 2021 κατά 90% έχουν γίνει οι μελέτες και ήδη στη μεγάλη πλειοψηφία των Κοινοτήτων έχουμε και τους εργολάβους. Είναι πλέον ζήτημα ημερών, να βλέπουμε σε κάθε χωριό, να υλοποιείται το δικό του τεχνικό μικρό πρόγραμμα, σε συνδυασμό και με τα μεγάλα που αφορούν όλα τα χωριά».

Εγγειοβελτιωτικά έργα

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρεται σε εγγειοβελτιωτικά έργα και σημειώνει ότι, «από το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν να εντάσσουν έργα και κυρίως έχουμε τη ευχάριστη θέση, να πούμε ότι δόθηκε το πράσινο φως, να λειτουργήσουμε προς την κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου θα λειτουργήσει άμεσα σε ένα μήνα περίπου, όπου εκεί θα μπορούμε να εντάξουμε έργα αποχέτευσης, ύδρευσης και εγγειοβελτιωτικά.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου υπάρχουν πολλοί μικροί οικισμοί, της τάξεως κάτω των 2.000 κατοίκων, μπορούν αυτοί οι οικισμοί να εξυπηρετηθούν μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα κατασκευάζοντας μικρούς βιολογικούς καθαρισμού τύπου compact, ανά δύο ή ανά ένα οικισμό ανάλογα με τη δυναμικότητα των λημμάτων που έχει κάθε οικισμός.

Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι και για μας είναι μεγάλη πρόκληση τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία επειδή στις περιοχές μας όπου υπάρχουν αναδασμοί, θα προσπαθήσουμε να έρθουμε και σε συνεργασία μαζί τους ή και μόνοι μας, να μπούμε σε τέτοια εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε να ανανεώσουμε όλες αυτές τις κατασκευές που έγιναν τη δεκαετία του 1960.

Αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα ό,τι ήταν να αποδώσουν το απέδωσαν, μας δίνει την ευκαιρία η πολιτεία να υλοποιήσουμε νέους σχεδιασμούς, κλειστούς αγωγούς υπό πίεση και να κάνουμε μοντέρνο επάγγελμα τη γεωργία, και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασφαλτοστρώσουμε αγροτικούς δρόμους και να δημιουργήσουμε τέτοιες υποδομές, που ο σύγχρονος γεωργός να έχει πολύ λιγότερα κόστη επιβίωσης».