Home > Αρθρα > Άρθρο της Προέδρου της Ένωσης Κυριών Δράμας-.Σ.Α.Φ. Αλίκης Τσιαμούρα για Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου

Άρθρο της Προέδρου της Ένωσης Κυριών Δράμας-.Σ.Α.Φ. Αλίκης Τσιαμούρα για Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου

Άρθρο της Προέδρου

της Ένωσης Κυριών Δράμας-.Σ.Α.Φ. Αλίκης Τσιαμούρα

για Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου

 

 

Η Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου,ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών,είναι η μέρα που μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα τους στην κοινωνία, στην ανθρωπότητα, στη ζωή.Η πρώτη “Ημέρα της Γυναίκας” πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, αν και φημολογείται ότι έλαβε χώρα ήδη στις 8 Μαρτίου του 1857 με τη διαμαρτυρία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίαςστη Νέα Υόρκη για τα δικαιώματά τους.

Eν έτει 2021 με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν μόλις το ένα τέταρτο των θέσεων στη Βουλή σε όλο τον κόσμο, η πολιτική εκπροσώπηση είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη του χάσματος μεταξύ των φύλων.Η έμφυλη βία και ανισότητα κατά των γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σε μορφωμένες γυναίκες-θύματα και από μορφωμένους άντρες-θύτες και συναντάται σε όλες τις μορφές της, σωματική βία, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική. Η γυναίκα ως μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, εργαζόμενη έχει πολλαπλούς ρόλους στη σύγχρονη κοινωνία, εργάζεται αδιάκοπα και σε αυτήν οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε τη στοργή, την αγάπη, τη ζωή. Η γυναίκα γεννά τη ζωή, τίκτει και είναι η αιώνια προστάτιδα των παιδιών της, που τα φροντίζει αδιάκοπα, που γίνεται αγρίμι για να τα προστατεύσει, που δίνει τη ζωή της γι’ αυτά. Ο σύζυγος, ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος πρέπει να σέβεται τηγυναίκα και να αναγνωρίζει την αξία της. Οι κρατικοί φορείς και η νομοθεσία πρέπει να προάγουν την ισότητα και να προασπίζουν τα δικαιώματά της.

Η Ένωση Κυριών Δράμας- Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ήταν και είναι πάντα στο πλευρό των γυναικών. Από το 1995 λειτουργεί Ξενώνας για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά, που αποτελεί καταφύγιο για πολλές γυναίκες της ευρύτερης περιοχής που είναι θύματα βίας. Ο Ξενώνας φιλοξενεί και άγαμες μητέρες και φοιτήτριες απόρων οικογενειών. Παρέχει 24 ώρες το 24ωρο διαμονή σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον με πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, προσφέροντας επισιτιστική βοήθεια, ψυχολογική και νομική υποστήριξη με απόλυτη εχεμύθεια, τηρώντας το απόρρητο, αλλά και ιατρική περίθαλψη, ένδυση και υπόδηση. Η ΕΚΔ-ΣΑΦ συνοδεύει τις γυναίκες σε οποιοδήποτε φορέα και αν χρειαστεί: νοσοκομείο, αστυνομικέςκαι εισαγγελικές αρχές. Ο Ξενώνας βοηθά τις γυναίκες να ορθοποδήσουν, να βελτιώσουν τις ικανότητες και δεξιότητές τους και να ενταχθούν στην κοινωνία.Λόγω του πολυμορφικού χαρακτήρα πραγματοποιούνται για τις γυναίκες αυτές: μαθήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, κοπτικής ραπτικής -κέντημα μηχανής, κόσμημα, καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, σεμινάρια με ποικίλα θέματα. Η ΕΚΔ-ΣΑΦ καλύπτει πλήρως τα  είδη πρώτης ανάγκης νεογέννητου και μητέρας.Επίσης,από το 2009 διαθέτει γραμμή υποστήριξης πανελλαδικής εμβέλειας για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας. Το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ βοήθησε 100 γυναίκεςνα ενταχθούν στην αγορά εργασίας και συνέβαλε στην ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την έμφυλη βία. Με αφορμή την ημέρα κατά της βίας των Γυναικών την 25η Νοεμβρίου, κάθε χρόνο η ΕΚΔ-ΣΑΦ πραγματοποιεί πλήθος εκδηλώσεων και καμπάνιες με στόχο την εξάλειψη της βίας των γυναικών, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και προάγοντας την ισότητα των φύλων και την αξία της γυναίκας. Μέσα στο Μάρτιο του 2021 θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά σεμινάρια που θα αφορούν τον οικονομικό αναλφαβητισμό με κοινό γυναίκες της πόλης και του ευρύτερου Νομού της Δράμας. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι στις γυναίκες οφείλουμε πολλά. Είναι οι ηρωίδες της διπλανής πόρτας, οι ηρωίδες της καθημερινότητας και τις οφείλουμε απλόχερα το σεβασμό και τα ίσα δικαιώματα.  Η πολυετή πορεία στήριξης των γυναικών,μέσω της ΕΚΔ-ΣΑΦ, καταδεικνύει τον αμέριστο σεβασμό προς το πρόσωπό τους.Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα κοντά στις γυναίκες, αρωγός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αλλά κάθε μέρα.