Home > νέα > Αθρόα η συμμετοχή του κόσμου το τριήμερο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Performance Art στη Δράμα

Αθρόα η συμμετοχή του κόσμου το τριήμερο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Performance Art στη Δράμα

Αθρόα η συμμετοχή του κόσμου

το τριήμερο της 1ης Διεθνούς

Συνάντησης Performance Art στη Δράμα

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, η 1η Διεθνής Συνάντηση Performance Art, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, στην Αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας.

Το forum, πραγματοποιήθηκε σε συνδριοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, της ΔΕΚΠΟΤΑ, και της ομάδας «AlmaKalma», καθώς και με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από τον Σύλλογο Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων Δράμας «Ήφαιστος».

Η εφημερίδα μας, βρέθηκε στον χώρο της Αποθήκης, την τελευταία ημέρα του forum, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον επικεφαλής του προγράμματος και διδάσκοντα καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, του Τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι performer και visual artist, κ. Γιάννη Μήτρου. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, ο κ. Μήτρου εδώ και είκοσι χρόνια έχει την δική του πολιτιστική ομάδα με τον τίτλο: «AlmaKalma», η οποία μελετά αυτές τις δυο δεκαετίες την performance.

PERFORMANCE ART 11

Από αριστερά η κα. Β. Κωνσταντινίδου και ο κ. Γ. Μήτρου

Εκτός από την θεωρητική και την ακαδημαϊκή ενασχόληση, υπάρχει και μια πρακτική ενασχόληση πάνω στις μεθόδους μια παραστατικής μορφής που ονομάζεται performance με μια εικαστική πρόθεση, δηλαδή πως η ζωντανή δράση γίνεται ένα εικαστικό έργο τέχνης ταυτόχρονα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μήτρου. Παράγει με λίγα λόγια, μια σχέση τόσο με τον κόσμο όσο και με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, μιας μορφής που μπορεί να μιλήσει για πράγματα μέσα από την ίδια τη δράση του σώματος που δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς.

«Εμείς ουσιαστικά είμαστε πιο αυτονομημένοι, δηλαδή γίνονται μεγάλες δράσεις από εμένα και την ομάδα μου, είτε σε exhibition performance, δηλαδή μια έκθεση που είναι ταυτόχρονα και performance, που σημαίνει ότι έχει performances και εντός και συνυπάρχει με τα έργα, αλλά σε όλη την διάρκεια της ύπαρξής της. Όπως παράλληλα, γίνονται και πολύ μεγάλα event, τα οποία δημιουργούν μια αυτονομία και είναι αυτόνομα έργα τέχνης τα οποία δεν θα χαρακτήριζε κάποιος ως happenings που  «στολίζουν» μια έκθεση», εξηγεί ο κ. Μήτρου.

PERFORMANCE ART 61

Μιλώντας στον απόηχο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Performance Art, ο κ. Μήτρου, επεσήμανε μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον του κόσμου απέναντι σε κάτι πολύ φρέσκο και καινούριο, γεγονός που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του forum, από την αθρόα συμμετοχή του κόσμου.

«Είχε τρομερό ενδιαφέρον και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Βίκυ Κωνσταντινίδου, η οποία ήταν εκπληκτική συνεργάτιδα, και κατάφερε έναν άθλο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο απόηχος του τριημέρου, είναι ότι υπάρχει κόσμος – το οποίο διαπιστώσαμε από την προσέλευση – που θέλει να μάθει για την performance και δημιουργεί μια πολύ συγκινησιακή σχέση, κάτι που είναι πολύ ανθρώπινο και σημαίνει τελικά ότι όντως η performance art αφορά σε όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το forum, πραγματοποιείται στη Δράμα και ευελπιστούμε του χρόνου να έχει διαβαλκανική χροιά, πέρα από διευρωπαϊκή, δηλαδή να δώσουμε έμφαση εκεί που υπάρχει μεγάλο υλικό και με αυτό τον τρόπο να υπάρξει μια συνομιλία μέσω των τεχνών», ανέφερε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Μήτρου.