Home > Νέα > Αύριο η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Αλάνα 21» του Δραμινού, Γιώργου Κασαπίδη- Της Πολύνας Γ.Μπανά Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

Αύριο η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Αλάνα 21» του Δραμινού, Γιώργου Κασαπίδη- Της Πολύνας Γ.Μπανά Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

Το φθινοπωρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

Αύριο η παρουσίαση της νέας

ποιητικής συλλογής «Αλάνα 21»

του Δραμινού, Γιώργου Κασαπίδη

 Της Πολύνας Γ.Μπανά

Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

 Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας για τη τρέχουσα περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019, το οποίο αριθμεί συνολικά δέκα (10) διαφορετικές εκδηλώσεις και βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, συνεχίζεται αυτή την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, με μία λογοτεχνική (και, για την ακρίβεια, ποιητική) βραδιά, αφιερωμένη στη νέα ποιητική συλλογή του Δραμινού ποιητή Γιώργου Κασαπίδη, η οποία φέρει τον τίτλο «Αλάνα 21» και κυκλοφόρησε, μόλις το Μάϊο 2019, από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Για τη νέα αυτή ποιητική συλλογή του Γιώργου Κασαπίδη, θα μιλήσουν η φιλόλογος Βιολέττα Στυλιανίδου και ο ίδιος ο ποιητής, ενώ η παρουσίαση θα διανθισθεί με την ανάγνωση αντιπροσωπευτικών ποιημάτων από αυτήν.

KASAPIDIS

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενασχόληση του Γιώργου Κασαπίδη με την τέχνη είναι διττή (υπηρετεί, ως γνωστόν,  τόσο τη λογοτεχνία όσο και τη φωτογραφία) και υπερβαίνει ήδη την εικοσιπενταετία. Πρωτοεμφανίσθηκε στα λογοτεχνικά πράγματα, το έτος 1999, με τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Σ’ εκείνο το σημείο” (εκδόσεις “Παρατηρητής”) και, στη συνέχεια, το έτος 2005, εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο “Αντίπερα” (σειρά “Λάλον Ύδωρ” των εκδόσεων “Τυπωθήτω”), η οποία, μάλιστα, τιμήθηκε με το βραβείο Γιώργου Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών, την επόμενη χρονιά. Επίσης, στο χώρο της φωτογραφίας έχει πραγματοποιήσει τις εκδόσεις “Εντός των ορίων” (Camera Obscura, 2003) και “Των ασήμαντων δρόμων” (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας, 2004). Περαιτέρω, κυκλοφόρησε τις ποιητικές συλλογές «Εκ βαθέων θάλασσα» (Photo/Graphs Studio, 2010) και «Εκσκαφέας αοράτων» (Εκδόσεις των Φίλων, 2013), ενώ έξι περίπου χρόνια μετά την ως άνω προηγούμενη ποιητική του συλλογή, κυκλοφόρησε, φέτος το Μάϊο, τη νέα του ποιητική συλλογή «Αλάνα 21», για την οποία θα συγκεντρωθούμε αυτή την Τετάρτη, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Εξυπακούεται πως ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας προσκαλεί όλους τους Δραμινούς συμπολίτες μας να παρευρεθούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Αλάνα 21» του Γιώργου Κασαπίδη προκειμένου να γνωρίσουν τη νέα του ποιητική δουλειά και, συγχρόνως, προκειμένου να ανταλλάξουν εντυπώσεις και σχόλια για την ποίησή του και, εν γένει, για την ποίηση.

Παρόλο δε, που στην περίπτωση του Γιώργου Κασαπίδη δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ακολουθεί ένα σύντομο και, εν πολλοίς, γνωστό σε όλους, βιογραφικό του σημείωμα, το οποίο έγραψε ο ίδιος και χαρακτηρίζεται, σε συγκεκριμένα σημεία, από το γνωστό του χιούμορ:

Γεννήθηκε το 1961 στη Δράμα.

Εργάστηκε, κατά καιρούς, ως εργάτης σε εποχικές δουλειές, στο σιδηρόδρομο, στο δάσος της Ελατιάς, σε βιοτεχνίες χάρτου, φασόν και στις αποθήκες καπνού. Βιοπορίστηκε ακόμη, λόγω αναγκαίας συνθήκης, από το (αν)ελεύθερο επάγγελμα του φωτογράφου γάμων και λοιπών πληκτικών εκδηλώσεων για δεκαεπτά συνολικά έτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, συν-εργάζεται στην παρασκευή, πώληση και διανομή κατ’ οίκον, στο εργαστήριο χειροποίητων πιτών ‘‘Της Χαρούλας’’.

Λογοτεχνία:

Σ’ εκείνο το σημείο, Παρατηρητής¨(1999)

Αντίπερα, Τυπωθήτω (2005)- Βραβείο Αθάνα Ακαδημίας  Αθηνών

Εκ βαθέων θάλασσα, Photo/Graphs Studio (2010)

Εκσκαφέας αοράτωνΕκδόσεις των Φίλων, 2013

Φωτογραφία:

Έχει πραγματοποιήσει έως τώρα εννιά ατομικές εκθέσεις,

πλήθος ομαδικών, καθώς  και τις εκδόσεις:

“Εντός των ορίων” “Camera Obscura” (2003)

“Των ασήμαντων δρόμων” Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας (2004)