Home > Πρώτο Θέμα > Αυξήσεις στο νερό αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Δράμας – Δηλώσεις δημοτικών συμβούλων στον «Πρωινό Τύπο»

Αυξήσεις στο νερό αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Δράμας – Δηλώσεις δημοτικών συμβούλων στον «Πρωινό Τύπο»

Δηλώσεις δημοτικών συμβούλων στον «Πρωινό Τύπο»

Αυξήσεις στο νερό αποφάσισε

χθες το Διοικητικό Συμβούλιο

της ΔΕΥΑ Δράμας

► Στα 2,50 ευρώ ανά μήνα η αύξηση στο πάγιο στην πόλη, από 12 στα 17 ευρώ ανά δίμηνο και 30 ευρώ κατ’ έτος

► Στα 13 ευρώ το εξάμηνο και 26 ευρώ το έτος διαμορφώνεται το πάγιο στα χωριά

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΟΡΕΙ η δημοτική αρχή να έλεγε εδώ και αρκετό καιρό ότι θα προσπαθούσε να μην προχωρήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης στο Δήμο Δράμας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι τελικά δεν το αποφεύγουμε.

Έτσι, σε μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις ανά υδρόμετρο για το νερό που πίνουμε.

Κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης συνεδρίασης χθες το πρωί που κράτησε μέχρι και λίγο μετά το μεσημέρι, με ψήφους των μελών της δημοτικής αρχής και μόνο, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αύξηση στους λογαριασμούς ύδρευσης.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα στη ΔΕΥΑ έχει προκύψει από τους υπέρογκα αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και σήμερα. Πράγμα που αύξησε σημαντικά τα χρέη της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.

Από εδώ και πέρα, οι αυξήσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και αναμένεται να αρχίσουν να ισχύουν από τους πρώτους λογαριασμούς του νέου έτους 2023.

Η  πρόταση της δημοτικής αρχής

Η πρόταση της δημοτικής αρχής η οποία τελικά ψηφίστηκε μόνο από τα μέλη της στο Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης, αφορούσε στις παρακάτω αυξήσεις στο πάγιο 1-8 κυβικά ανά δίμηνο στην πόλη της Δράμας:

Ήταν 1,50 ευρώ ανά κυβικό – 8 κυβικά 12 ευρώ / δίμηνο.

Και το νέο πάγιο θα είναι: 2,125 ευρώ / κυβικό, και στα 8 κυβικά 17 ευρώ το δίμηνα.

Η διαφορά είναι 5 ευρώ ανά δίμηνο.

2.50 ευρώ /μην και 5 ευρώ / δίμηνο 30 ευρώ κατ’ έτος με ΦΠΑ 13%.

Το πάγιο στα χωριά διαμορφώνεται ως εξής:

Μέχρι σήμερα ήταν 0,567 ευρώ / κυβικό και στα 30 κυβικά ανά εξάμηνο ήταν 17,01 ευρώ.

Πλέον με τη νέα τιμή διαμορφώνεται ως εξής:

1 ευρώ / κυβικό και στα 30 κυβικά ανά εξάμηνο γίνεται 30 ευρώ / εξάμηνο.

Η διαφορά είναι 13 ευρώ ανά εξάμηνο.

2.166 ευρώ / μήνα –  13 ευρώ / εξάμηνο και 26 ευρώ / έτος. ΦΠΑ 13%.

Τα  υπόλοιπα τέλη και δικαιώματα παραμένουν ως έχουν με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πώς ψήφισε η αντιπολίτευση και η πρόταση

Όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία όπως σημειώνουμε παραπάνω, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Να σημειωθεί ότι την πρόταση της δημοτικής αρχής ψήφισε θετικά και ο εκπρόσωπος του Σωματείου των Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της «πόλης+ζωής» κ. Καλαϊτζίδης καταψήφισε την πρόταση, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση, η οποία στηρίχθηκε και ψηφίστηκε από τον ίδιο, από τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλο και από τον εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης κ. Κυριαζίδη.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τσιαμπούσης, επισημαίνει ότι η παράταξή του κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση, σύμφωνα με την οποία, θα υπάρξει εξοικονόμηση με τα νέα ηλεκτρονικά υδρόμετρα, τα οποία αυξάνουν τα έσοδα κατά 20%.

Επίσης, όπως επισημαίνει, «με μια αλλαγή στην λογική των εκτελεστέων έργων και σε ύψος, αλλά κυρίως στη διαδικασία, αντί για 900.000 ευρώ να πάμε στις 700.000 ευρώ εκτελεστέα έργα. Το 2022 είχαμε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ εκτελεστέα έργα, που σημαίνει ότι πρακτικά δεν έχουμε καμιά αλλαγή».

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Τσιαμπούσης, «σημαντικό είναι να αλλάξει η διαδικασία των εκτελεστέων έργων, ώστε να  γίνονται με διαγωνισμούς για να παίρνουμε εκπτώσεις και όχι με αναθέσεις, συν την επιχορήγηση που έχει υποσχεθεί το κράτος, υπερκαλύπτουμε τις 840.000 ευρώ που φέρνουν τα έσοδα με την αύξηση που πρότεινε η δημοτική αρχή, χωρίς να γίνει καμία απολύτως αύξηση».

Ο κ. Τσιαμπούσης μίλησε ακόμα για «κακοδιαχείριση στη ΔΕΥΑΔ η οποία οφείλεται στις δύο τελευταίες δημοτικές αρχές  – Χαρακίδη, Μαμσάκου – γιατί η τακτική των απευθείας αναθέσεων είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Αν εξυγιανθεί η χρήση της επιχείρησης και αν μαζέψουμε και τα ανείσπρακτα, η επιχείρηση όχι μόνο δεν θα είχε πρόβλημα, αλλά θα συζητούσαμε ακόμα και για μειώσεις».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ηλιόπουλος σημειώνει αναφέρεται στις αυξήσεις, επισημαίνοντας ότι από τις αυξήσεις αυτές συγκεντρώνεται ένα ποσό περίπου 840.000 «για το οποίο εμείς διαφωνήσαμε» και σημείωσε ότι, «με μια σωστή διαχείριση της ΔΕΥΑΔ, να σταματήσουμε τις απευθείας αναθέσεις των έργων και να πάμε σε διαγωνισμούς ώστε να έχουμε και τις απαραίτητες εκπτώσεις, συν την επιδότηση που θα δώσει η κυβέρνηση, αλλά και με τα νέα ηλεκτρονικά υδρόμετρα, θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτή την τρύπα, για την οποία είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση».

Συμπληρώνει ακόμα ο κ. Ηλιόπουλος, ότι, «αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΔ έχει ανείσπρακτες οφειλές περίπου 10 εκατ. ευρώ, αυτή την ώρα χρωστάει 1.200.000 περίπου στο ρεύμα, ενώ μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 1.700.000 ευρώ και οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται αυξημένοι από τη ΔΕΗ».