Home > Νέα > «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 38.710 παιδιά και τις οικογένειές τους το Α’ εξάμηνο του 2022

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 38.710 παιδιά και τις οικογένειές τους το Α’ εξάμηνο του 2022

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε

38.710 παιδιά και τις οικογένειές

τους το Α’ εξάμηνο του 2022

11.256 παιδιά υποστηρίχθηκαν ολιστικά μέσα από τα Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά

υποστηρίξαμε 5.757 παιδιά στον τομέα της Υγείας

 

 

 

Το έργο του κατά το Α’ Εξάμηνο του 2022 στους τομείς της Βίας, της Εξαφάνισης, της Υγείας και της Φτώχειας παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο απολογισμός έργου και δράσεων πραγματοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» και πλαισιώθηκε από την συγκλονιστική αφήγηση του εδώ και 10 χρόνια πατέρα του μικρού Στέφανου ο οποίος υιοθετήθηκε μέσα από το «Χαμόγελο», η οποία ανέδειξε με τον πιο άμεσο και βιωματικό τρόπο τη συνεισφορά του Οργανισμού στο Παιδί και την στήριξη στο θεσμό της Οικογένειας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, αφού παρουσίασε τα σημαντικότερα στοιχεία – στατιστικούς δείκτες στο πλαίσιο του απολογισμού, επεσήμανε: «Ήταν ένα εξάμηνο αγωνίας, προσπάθειας και δράσης. Αντιμετωπίζουμε μια καθημερινότητα με πολλά «καμπανάκια», μάλλον «καμπάνες» πλέον, στεκούμενοι στο πλευρό του κάθε παιδιού και με την βοήθεια της δημόσιας διοίκησης, όπου αυτό είναι εφικτό. Είμαστε εδώ για όσους γονείς δεν μπορούν. Γιατί πίσω από κάθε έναν από αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται μια οικογένεια. Υπηρετούμε το σύστημα, λειτουργούμε με ελέγχους και διαφάνεια. Πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινωνία, να ξυπνήσουμε και να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Για το μέλλον κάθε παιδιού που μας έχει ανάγκη. Γιατί παιδί θύτης δεν υπάρχει, ακόμη και τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλα παιδιά, είναι και τα δύο θύματα. Να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το «Χαμόγελο» αυτή τη στιγμή, που αποτελεί κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα. Χωρίς το «Χαμόγελο» γίνεται; Δεν γίνεται».

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, το λόγο πήρε ο Κώστας Σταυρόπουλος, θετός πατέρας του 12χρονου σήμερα Στέφανου, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», έως ότου βρει την παντοτινή του οικογένεια. «Επιθυμούσαμε για πολύ καιρό να κάνουμε ένα παιδί. Είχαμε συσσωρεύσει τόση αγάπη και όταν εκφράσαμε την επιθυμία μας στους ανθρώπους του «Χαμόγελου», μας άκουσαν και μας βοήθησαν σε όλα τα βήματα. Το όνειρο ξεκίνησε όταν μας ενημέρωσαν και το παιδί ήρθε σε εμάς και το σπιτικό μας γέμισε αγάπη. Είμαστε πολύ περήφανοι, δεν θα αλλάζαμε απολύτως τίποτα. Οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» μας έμαθαν να αντιμετωπίζουμε όλα τα δύσκολα και πάντα ήταν δίπλα μας και μας συμβούλευαν με τρεις λέξεις: «ψυχραιμία, αγάπη και αλήθεια». Το «Χαμόγελο» είναι κομμάτι της ζωής μας και θέλουμε να του πούμε ένα ευχαριστώ, που φιλοξενούσαν το παιδί μας πριν έρθει σε εμάς».

Την παρουσίαση πλαισίωσαν επιστημονικά ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος, αναλύοντας ποιοτικά τα δεδομένα και η Στεφανία Τέκου, κλινική κοινωνική λειτουργός, που μίλησε σχετικά με το ζήτημα της υιοθεσίας.

«Το διάστημα αυτό μας καλούσαν ανά τρεις μέρες καλούσαν δύο παιδιά που μας λέγανε «έχω σχεδιάσει να κάνω κακό στον εαυτό μου», δήλωσε ο Στέφανος Αλεβίζος. «Τα σώσαμε όλα αυτά παιδιά. Διαχρονικά επενδύουμε στην πρόληψη, για να μην έχουμε όλους αυτούς τους αριθμούς. Δεχθήκαμε πάνω από 122 χιλιάδες κλήσεις και μόνο το 1,45% των κλήσεων αφορούσαν σε παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Και αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνει και την ανάγκη ύπαρξης της Πανελλαδικής Εκστρατείας μας «Μένει Μυστικό». Στηρίζουμε τα παιδιά με κάθε δυνατό τρόπο, και μόνο στο παρελθόν εξάμηνο βοήσαμε δέκα παιδιά για τα οποία ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ. Δουλεύουμε με τα παιδιά προληπτικά και στο κομμάτι των εξαφανίσεων και προσπαθούμε να τους εμποτίσουμε ότι η φυγή δεν είναι ποτέ η λύση. Πάντα ο στόχος είναι η επανένωση με την οικογένεια. Για τις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, παραμένουμε δίπλα στα παιδιά σε όλη τους τη διαδρομή, όπως οι γονείς μας παραμένουν δίπλα σε εμάς. Έχουμε παιδιά, ενήλικες πλέον, φαντάρους, φοιτητές, επαγγελματίες, μαμάδες και μπαμπάδες».

Η κλινική κοινωνική λειτουργός Στεφανία Τέκου, επεσήμανε πως πρωταρχικός στόχος του Οργανισμού παραμένει πάντα η υποστήριξη της βιολογικής οικογένειας. «Υποστηρίζουμε τη βιολογική οικογένεια με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να είναι σε θέση να μεγαλώσει το παιδί. Δεν εστιάζουμε μόνο σε μια ανάγκη, αλλά τους καλύπτουμε συνολικά με ιατρική, υλική και ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου η οικογένεια να μείνει μαζί και το παιδί να μην τραυματιστεί ψυχολογικά. Για το λόγο αυτό το περασμένο εξάμηνο λάβαμε 91 αιτήματα φιλοξενίας για 118 παιδιά και αυτά, αναλάβαμε τη φιλοξενία 21 παιδιών και σε όλα τα υπόλοιπα είπαμε «όχι» λόγω προβλημάτων με τη νομοθεσία, δηλώνοντας όμως τη διαθεσιμότητά μας στην οικογένεια. Που θα πάνε αυτά τα παιδιά;».

Με βάση τα στατιστικά του Α’ Εξαμήνου του 2021:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα ΒΙΑΣ:

122.611 κλήσεις στις Γραμμές 116111, 1056, 116000 και διαχείριση 25 υποθέσεων παιδιών ανά ημέρα

Η Γραμμή SOS 1056 διαχειρίστηκε 114.147 κλήσεις με 10 υποθέσεις παιδιών ανά ημέρα

Καταγράφηκε αύξηση 27% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές

Καταγράφηκε αύξηση 62% στα αιτήματα φιλοξενίας παιδιών που λάβαμε από τις αρμόδιες Αρχές και αύξηση 46% στον αριθμό των παιδιών.

Η Γραμμή 116111 διαχειρίστηκε 2.387 κλήσεις και 327 μηνύματα μέσω CHAT 1056

Το 39,09% (1.060 παιδιά) των καλούντων στη Γραμμή 116111 είναι παιδιά που κάλεσαν για δικό τους πρόβλημα

Λάβαμε 557 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης για 964 παιδιά

Υποστηρίξαμε 61 παιδιά και τις 37 μητέρες τους, οι οποίες έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία

Από 1/1/2022 έως σήμερα στα 11 Σπίτια μας, φιλοξενήθηκαν 262 παιδιά

Σήμερα στα 11 Σπίτια μας μεγαλώνουμε 233 παιδιά και στηρίζουμε 89 ενήλικα παιδιά μας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ:

Διαχειριστήκαμε 119 αιτήματα για την αναζήτηση 119 παιδιών, εκ των οποίων τα 107 βρέθηκαν

Για 3 παιδιά ενεργοποιήθηκε το AMBER ALERT και για 2 παιδιά ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής

Διαχειριστήκαμε 82 αιτήματα για την αναζήτηση 82 ενηλίκων από 19 έως 60 ετών, εκ των οποίων οι 78 βρέθηκαν

Καταγράφηκε αύξηση 95% στον αριθμό των περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών που διαχειριστήκαμε

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί με πρόβλημα ΥΓΕΙΑΣ:

Συνολικά υποστηρίξαμε 5.757 παιδιά μέσα από τις δράσεις

Πραγματοποιήθηκαν 3.967 προληπτικές εξετάσεις

1.146 νεογνά και παιδιά, και 936 ενήλικες διακομίστηκαν πανελλαδικά

407 παιδιά συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία

Στα 2 Πολυϊατρεία εξετάστηκαν συνολικά 307 παιδιά

616 παιδιά με προβλήματα υγείας υποστηρίχθηκαν ολιστικά μέσα από την κάλυψη 3.221 αιτημάτων και 240 ιατρικών πράξεων

204 παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στα νοσοκομεία μέσα από 1.462 δράσεις

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί με θύμα ΦΤΩΧΕΙΑΣ:

Συνολικά υποστηρίξαμε 11.300 παιδιά σε όλη την Ελλάδα

11.256 παιδιά υποστηρίχθηκαν ολιστικά μέσα από τα Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά

44 παιδιά υποστηρίζονται στα 3 Σπίτια ημερήσιας φροντίδας του Οργανισμού και επιστρέφουν το απόγευμα στο σπίτι με την οικογένειά τους

Καλύφθηκαν 10.056 αιτήματα για υλική στήριξη (τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, βρεφικά είδη, έπιπλα κλπ)

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα και στα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία:

Φιλοξενία σε διαμερίσματα και κάλυψη κάθε ανάγκης 37 οικογενειών από την Ουκρανία και των 59 παιδιών τους

2 αποστολές με πάνω από 30 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη ζώνη και μεταφορά των παιδιών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα

Ολιστική υποστήριξη των οικογενειών, με υλική και ψυχολογική βοήθεια και κάλυψη όλων των αναγκών ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης