Home > νέα > Χωρίς δυνατότητα υποβολή πρότασης χρηματοδότησης έμεινε η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της οδού Εθνικής Αμύνης

Χωρίς δυνατότητα υποβολή πρότασης χρηματοδότησης έμεινε η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της οδού Εθνικής Αμύνης

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Χωρίς δυνατότητα υποβολή πρότασης

χρηματοδότησης έμεινε η Βιοκλιματική

Αναβάθμιση της οδού Εθνικής Αμύνης

Αντιπολίτευση: Να γυρίσουν τα χρήματα στον προϋπολογισμό για το Κολυμβητήριο

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΩΡΙΣ τη δυνατότητα υποβολής πρότασης χρηματοδότησης, φαίνεται ότι έμεινε τελικά ένα έργο για τη Βιοκλιματική Αναβάθμισης της οδού Εθνικής Αμύνης. Πρόκειται για μέρος του συνολικού έργου της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης (ΒΑΑ) και το οποίο ανήκει στην Δ΄ φάση του.

Η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της οδού Εθνικής Αμύνης, θα συμβάλει στο σύνολο του έργου του ΒΑΑ, στην λεγόμενη «πράσινη γέφυρα», μεταξύ των δύο μεγάλων πάρκων της πόλης της Δράμας: του δημοτικού κήπου και της Αγίας Βαρβάρας. Όπως είναι γνωστό, το έργο αξίας περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Από το μεγάλο αυτό έργο, μέχρι στιγμής έχει προκηρυχθεί και συμβασιοποιηθεί μέρος του έργου, το υποέργο της αλλαγής αρδευτικών και αποχετευτικών αγωγών της ΔΕΥΑΔ καθώς και υπογειοποίηση καλωδίων, επί της οδού 19ης Μαΐου. Ο δρόμος στον οποίον κατά κύριο λόγο θα γίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές. Το υποέργο αφορά την 19ης Μαΐου από το ύψος του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας (Ατλαντίδα) μέχρι και το ύψος του Αγίου Νικολάου.

Η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της οδού Εθνικής Αμύνης θα συμπληρώσει το έργο ανατολικά του δημοτικού κήπου της πόλης.

Χρήματα από το Κολυμβητήριο

Το θέμα είναι ότι, σε προηγούμενο χρόνο, η δημοτική αρχή προσπάθησε να χρηματοδοτήσει το έργο μέσου του «Πράσινο Ταμείου», και μέρους χρημάτων του Δήμου, δια μέσου κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για την εξυπηρέτηση του κτιρίου του κλειστού Κολυμβητηρίου Δράμας.

Έτσι, στην 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, η δημοτική αρχή είχε κατεβάσει πρόταση χρηματοδότησης της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης της οδού Εθνικής Αμύνης, προϋπολογίζοντας από χρήματα που ήταν δεσμευμένα για το Κολυμβητήριο.

Η πρόταση ήταν, να δεσμευτούν για το έργο της Εθνικής Αμύνης 517.888 ευρώ από ένα σύνολο 724.470 ευρώ που υπήρχαν για το Κολυμβητήριο. Σύμφωνα με την πρόταση της υπηρεσίας, το ποσό αυτό που θα έβαζε ο Δήμος Δράμας από ιδίους πόρους, θα έβγαινε από τις εκπτώσεις των εργολάβων που θα έπαιρναν πιθανότατα το έργο, συν την χρηματοδότηση του «Πράσινο Ταμείου». Και ουσιαστικά τα χρήματα αυτά θα επανερχόταν πίσω.

Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με την μείζονα αντιπολίτευση «Πόλη+Ζωή» να διαφωνεί σαφώς και ανοικτά με το ότι αποδεσμεύονταν τα χρήματα του Κολυμβητηρίου και τίποτα άλλο. Συγκεκριμένα έλεγαν, έλεγαν ότι είναι αντίθετοι «με τη μείωση του ποσού που συγκεντρώθηκε για το Κολυμβητήριο, το οποίο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και να λειτουργεί με ασφάλεια. Ποσό που προέρχεται από ΣΑΤΑ, και στην ουσία, είναι να κλέβεται από τα διαμερίσματα γιατί, το Κολυμβητήριο βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Δράμας».

Σημείωναν επίσης ότι, «η πιθανότητα έκπτωσης είναι θεωρητική και θα αφαιρεθεί αναλογικά και από το ποσό της χρηματοδότησης (σ.σ. εννοεί του «Πράσινου Ταμείου») και από το ποσό των ιδίων πόρων».

ETHNIKHS AMYNHS

Η παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», ψήφισε θετικά «μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν διαταράσσεται η σιγουριά του Κολυμβητηρίου».

Η παράταξη της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» σημείωνε ότι «εδώ και 4 χρόνια συγκεντρώνονται χρήματα για το Κολυμβητήριο και τώρα διατίθενται αλλού. Εάν συγκεντρώνονταν χρήματα για την αναβάθμιση του αστικού ιστού από άλλους Κωδικούς, φυσικά θα το ψήφιζα θετικά».

Τέλος, η παράταξη «Project Δράμα 2020», σημείωνε: «Επειδή δεν πρόκειται η δημοτική αρχή να κάνει το Κολυμβητήριο και επειδή είναι μεγάλες οι εκπτώσεις και το ποσό που θα χρειαστεί είναι μικρό, ίσως και καθόλου, είμαι θετικός προς την αστική αναβάθμιση της Δράμας».

Αναβολή της χρηματοδότησης

Τελικά, μετά από τις προσπάθειες της υπηρεσίας, φαίνεται ότι το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης της οδού Εθνικής Αμύνης αναβάλλεται επ’ αόριστον. Το θέμα ήρθε εκ νέου στην 20η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου 2018, απλά για ενημέρωση του σώματος και τίποτα περισσότερο απ’ αυτό.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, τελικά το έργο αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο» και από το Μέτρο 1 (Ολοκληρωμένες Αστικές Αναπλάσεις) για χρηματοδότηση της Β΄ Φάσης του ΒΑΑ της Δράμας. Συγκεκριμένα, στο ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρονται τα παρακάτω:

[Κατά τη διαδικασία υποβολής της πρότασης όμως, μετά από διευκρινίσεις που μας δόθηκαν από το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ», μας έγινε γνωστό ότι δεν θα γινόταν δεκτή η πρόταση μας στο Μέτρο 1 της πρόσκλησης, αλλά στο Μέτρο 2.4., που αφορά ανακατασκευές πεζοδρομίων, και αυτό διότι τα έργα οδοποιίας επί οδών δεν ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα από την εν λόγω Πρόσκληση. Παρά δηλαδή τη φύση του έργου που είναι ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση, ιδίως σε συναρμογή με την Α΄ Φάση του ΒΑΑ που έχει δρομολογηθεί, η ύπαρξη Μέτρου συγκεκριμένα για πεζοδρόμια και αστικό εξοπλισμό τελικώς κατατάσσει (κατόπιν διευκρινίσεων) την προτεινόμενη μελέτη στο Μέτρο 2.]

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν όμως, επειδή ο υπολογισμός εδώ γίνεται διαφορετικά, τελικά το ποσό που προϋπολογίζεται είναι κατά πολύ μικρότερο, της τάξης των 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή πρόταση στη συγκεκριμένη πρόσκληση.

Αποδέσμευση του ποσού του Κολυμβητηρίου

Η ενημέρωση αυτή έγινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου. Αναφερόμενες στο θέμα οι αντιπολιτεύσεις, επεσήμαναν ότι παρ’  όλα αυτά, δεν υπάρχει καμιά επίσημη απόφαση αποδέσμευσης του χρηματικού που είχε αφαιρεθεί από τον κωδικό για το Κολυμβητήριο, και σημείωσαν ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε ήδη να είχαν γυρίσει στον αρχικό τους Κωδικό.

Ζήτησαν λοιπόν όχι μόνο να αποδεσμευτούν τα χρήματα και αν γυρίσουν στο Κολυμβητήριο, αλλά σημείωσαν και ότι ήρθε η ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019, με χρήματα τα οποία δεν είναι δεσμευμένα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Καραμπατζάκης τόνισε ότι συμφωνεί μ’ αυτή την παρατήρηση.

Η χρηματοδότηση του έργου

Αυτή τη στιγμή προς το παρόν, το έργο παραμένει χωρίς υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση. Και ουσιαστικά, μιας και πρόκειται ουσιαστικά για προεκλογική περίοδο, είναι δύσκολο να γίνει νέα προσπάθεια πρότασης για χρηματοδότηση.

Το θέμα είναι ότι, αν από το σύνολο του ΒΑΑ υπάρξουν εκπτώσεις, όταν θα προκηρυχθούν τα έργο – που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν – τότε η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της Εθνικής Αμύνης θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα αντίστοιχα προγράμματα του ΒΑΑ για Καβάλα και Αλεξανδρούπολη που έχουν ξεκινήσει, έχουν ήδη υλοποιήσει πάνω από το 50%, ενώ η Δράμα δεν έχει καν ξεκινήσει. Κάποια στιγμή μάλιστα υπήρξε ακόμα και η σκέψη, ώστε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ να απεντάξει το έργο του ΒΑΑ της Δράμας, γιατί δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Μια παρόμοια κατάσταση υπάρχει αναφορικά και στο γνωστό τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων ˙ έργο ενταγμένο στην ΟΧΕ Εγνατίας, το οποίο έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει από το 2017. Για παρόμοια έργα μέσω της ΟΧΕ Εγνατίας, τόσο η Κομοτηνή αλλά ακόμα και ο Δήμος Δοξάτου, έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίησή τους.