Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς κερκίδες η ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας; -Συζητήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Χωρίς κερκίδες η ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας; -Συζητήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Συζητήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Χωρίς κερκίδες η ανακατασκευή

του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας;

► Αποδοχή δωρεάς από το Δήμο για μελέτη του Κολυμβητηρίου από την εταιρεία RAYCAP

► Καμιά αναφορά στον τελικό τρόπο κατασκευή της στέγης: θα είναι θόλος ή κάτι άλλο;

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, συζητήθηκε χθες ως έκτακτο θέμα, η αποδοχή δωρεάς και έγκρισης σχεδίου της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: «Καθαίρεση υφιστάμενης παλαιάς στέγης, κερκίδων και αποδυτηρίων και μελέτη κατασκευής νέας στέγης και κτιρίου αποδυτηρίων για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας.

Το θέμα αποκάλυψε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Δήμου Δράμας κ. Καψημάλης, έπειτα από ερώτηση δημοτικού συμβούλου που ζήτησε σχετική ενημέρωση για την πορεία των έργων στο Κολυμβητήριο. Παρ’ όλα αυτά δεν προχώρησε σε καμιά λεπτομέρεια.

Σύμφωνα λοιπόν με το έκτακτο θέμα στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου» για το θέμα αυτό, η αποδοχή και η έγκριση της δωρεάς από την εταιρεία RAYCAP έγινε ομόφωνα δεκτή.

Μάλιστα, η πρόταση δωρεάς για τις υπηρεσίες και τη μελέτη της RAYCAP έγινε από την ίδια την εταιρεία με σχετικό έγγραφό της στα μέσα Ιανουαρίου 2021, επισημαίνοντας ότι «με γνώμονα την αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά προς τον τόπο μας, επιθυμούμε να χρηματοδοτήσουμε το αντικείμενο του θέματος» και συνεχίζοντας τονίζουν: «Στο πλαίσιο αυτό προτιθέμεθα να καλύψουμε ως δωρεά προς το Δήμο το σύνολο των δαπανών για την ολοκλήρωση του σχετικού αντικειμένου, την υλοποίηση του οποίου θα αναθέσουμε σε έμπειρους και αξιόπιστους προμηθευτές αγαθών – παρόχους υπηρεσιών χωρίς οποιοδήποτε άλλο αντάλλαγμα προς εμάς από την πλευρά του Δήμου, όπως ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Έχουμε αντιληφθεί ότι η υλοποίηση της παρούσας δωρεάς αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα και αναγκαία προϋπόθεση στην προσπάθειά μας για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Δράμας, ενός μοναδικού και εξαιρετικά δημοφιλούς κέντρου δραστηριοτήτων, που προσφέρει άθληση και αγωγή σε μεγάλο αριθμό νέων της πόλης, όπως κατ’ επανάληψη μας έχει αναφέρει ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας».

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι η εταιρεία Raycap είναι ο μεγάλος χορηγός του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας.

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι «η παροχή της δωρεάς θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος του δωρητή» και ότι «ο χρόνος αυτός συνιστά το καθαρό αντικείμενο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της μελετητικής ομάδας και δεν συμπεριλαμβάνει τους απαιτούμενους χρόνους για την έγκριση και παραλαβή του παραδοτέου, τη γνωμοδότηση των απαιτούμενων οργάνων επ’ αυτού, τη λήψη απαιτούμενων εγκρίσεων, τις απαιτούμενες δημοσιεύσεις και την έκδοση της άδειας δόμησης».

Ο προϋπολογισμός του αντικειμένου της δωρεάς ανέρχεται κατά τμήμα μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ: 1.Καθαίρεση υφιστάμενης παλαιάς στέγης, κερκίδων και αποδυτηρίων: 300.000 ευρώ και 2. Μελέτη κατασκευής νέας στέγης και κτιρίου αποδυτηρίων: 155.000 ευρώ. Συνολικός προϋπολογισμός του αντικειμένου της δωρεάς: 455.00 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

KOLYMBHTHRIO DRAMAS

Κολυμβητήριο χωρίς κερκίδες;

Πέρα απ’ αυτά και πέρα από τα διάφορα νομικά θέματα που απαρτίζουν τη δωρεά αυτή, δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτα άλλο, όσον αφορά τεχνικά ζητήματα του έργου. Για παράδειγμα, δεν αναφέρεται τίποτα για τον τρόπο κατασκευής της στέγης, με ποιον τρόπο δηλαδή θα γίνει, ούτε και αν θα υπάρχουν κερκίδες. Ο τίτλος της δωρεάς, αναφέρει ότι θα γίνει «καθαίρεση υφιστάμενης παλαιάς στέγης, κερκίδων και αποδυτηρίων» και στη συνέχεια, αναφέρει: «Μελέτη κατασκευής νέας στέγης και κτιρίου αποδυτηρίων». Το πρώτο ζήτημα εδώ αφορά στο πώς θα είναι η στέγη, γιατί τον περασμένο Νοέμβριο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης μιλούσε για θόλο, ενώ τώρα δεν γίνεται καμιά αναφορά, ενώ παραδόξως η κατασκευή των κερκίδων στη συνέχεια, δεν αναφέρεται πουθενά.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνη, μας διαβεβαίωσε ότι τελικά, όντως, κερκίδες δεν θα υπάρχουν στην τελική ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μλεκάνης, επισημαίνει ότι «όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής, δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το Κολυμβητήριο» και το πρώτο πράγμα που τονίζει είναι ότι «δεν θα έχει κερκίδες, όπως αναφέρεται».

Ο κ. Μλεκάνης επισημαίνει ότι «έργο για τις κερκίδες είχε ετοιμάσει ο Δήμος, 90.000 ευρώ, το οποίο σταμάτησε στη συνέχεια και καλώς έγινε. Εφόσον θα πηγαίναμε σε συνολικές παρεμβάσεις είχε προτείνει να σταματήσει εκείνο το έργο, και να ενταχθεί σε ένα συνολικό έργο όλα μαζί. Δεν το δέχτηκαν τότε. Στη συνέχεια όμως το σταμάτησαν τελικά και δεν προχώρησε και πολύ καλά έκαναν. Από τη μια είχαν βάλει σε προτεραιότητα έναντι της οροφής να φτιάξουν τις κερκίδες και από την άλλη προχωράει ένα έργο που δεν θα έχει κερκίδες».

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, «φυσικά και το ψηφίσαμε γιατί θα ήταν μίζερο για τη δωρεά του ιδιώτη να μην γίνει αποδεκτή. Κάναμε τις παρατηρήσεις μας και είπαμε ότι πολλά πράγματα θα έπρεπε να τα ξέρουμε για τα οποία δεν είχαμε ενημέρωση. Καλό είναι να δωρίζονται έργα στο Δήμο όπως αυτό, αλλά θα έπρεπε να βάζουμε και προδιαγραφές. Τα ίδια λέγαμε και για τις κερκίδες του Εθνικού Σταδίου. Δεχόμαστε τη δωρεά του ιδιώτη αλλά πρέπει να βάζουμε και προδιαγραφές. Αν μας κάνουν δωρεά μια μελέτη για 10 εκατ. ευρώ, ποιος θα το κατασκευάσει μετά; Δεν πρέπει να μπαίνει ένα πλαφόν ανάλογα με τη χρηματοδότηση που θα μπορούσαμε να έχουμε; Τώρα περιμένουν ότι θα το βάλουν στο «Αντ. Τρίτσης», αλλά ξέρετε βγαίνει τώρα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για το πρόγραμμα και ο κ. Βορίδης ψάχνει να δει τι θα κόψει και τι θα περάσει».

Προς το παρόν πάντως, το θέμα των κερκίδων του Κολυμβητηρίου Δράμας είναι σοβαρό ζήτημα, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να έχει παρουσιαστεί για το πώς θα γίνει η τελική ανακατασκευή του και κυρίως, δεν γνωρίζει κανένας το πώς θα είναι η τελική ανακατασκευή!

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ο οποίος σημειώνει με τη σειρά του ότι «δεν έχουμε καμιά μελέτη προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τίποτα απολύτως για το έργο. Θα έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί έστω με μια προμελέτη για το τι θα γίνει».

Αναφερόμενοι στο ότι πιθανότατα δεν προβλέπεται η κατασκευή κερκίδων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, ο κ. Τσιαμπούσης μας λέει: «Αυτό ρωτήσαμε και εμείς και μας απάντησαν ότι θα είναι απλά προπονητήριο. Αποδυτήρια, γραφεία και το Κολυμβητήριο. Δεν θα έχει κερκίδες. Και όταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο δεν θα έχει κερκίδες, δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Και αυτό σημαίνει ότι, το ζήτημα είναι ότι δεν θα γίνονται και αγώνες».

Ο κ.Τσιαμπούσης τονίζει ότι υπήρχε και μια εργολαβία για κατασκευή των κερκίδων η οποία τελικά σταμάτησε ακριβώς στη δημοσίευσή της και εξηγεί: «Εμείς γι’ αυτό ξεχωρίσαμε την ψηφοφορία σε δύο σκέλη. Προφανώς ψηφίζουμε τη δωρεά της αποξήλωσης του στεγάστρου, αλλά όσον αφορά τη μελέτη, ψηφίζουμε χωρίς να γνωρίζουμε τι προβλέπει και χωρίς να πει κανένας οτιδήποτε γι’ αυτά».

 

Το Κολυμβητήριο Θεοδωρίδη

Αναφορά πάντως έγινε και από τους δύο, στην πρόθεση του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη, για την μελλοντική κατασκευή ενός νέου Κολυμβητηρίου. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, το έργο αυτό θα είναι ούτως ή άλλως ιδιωτικό και κανένας δεν γνωρίζει αν αυτό θα δωριθεί ποτέ στο Δήμο Δράμας. Και είναι λογικό να δημιουργηθεί ένα σχετικό ίδρυμα το οποίο θα αναλάβει την συντήρησή του, παρά ο Δήμος Δράμας, ο οποίος για την ώρα δεν μπορεί να αναλάβει ούτε τη συντήρηση του υφιστάμενου Κολυμβητηρίου.

Αν τελικά γίνει ποτέ εκείνο το Κολυμβητήριο λοιπόν, που συζητείται ήδη εδώ και δύο χρόνια, είναι άγνωστο ακόμα πώς θα λειτουργήσει όταν ολοκληρωθεί.