Home > νέα > Χρήματα ενίσχυσης για ανάγκες υπέρ Covid κατανέμονται σε άλλα έξοδα στο Δ. Δοξάτου-Δηλώσεις του δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη στον «Πρωινό Τύπο»

Χρήματα ενίσχυσης για ανάγκες υπέρ Covid κατανέμονται σε άλλα έξοδα στο Δ. Δοξάτου-Δηλώσεις του δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη στον «Πρωινό Τύπο»

Δηλώσεις του δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη στον «Πρωινό Τύπο»

Χρήματα ενίσχυσης για ανάγκες

υπέρ Covid κατανέμονται

σε άλλα έξοδα στο Δ. Δοξάτου

► Ζεκερίδης: «Άκρατος λαϊκισμός ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για συμβάσεις με γιατρούς για το πολυδύναμο και την ΤΟΜΥ Καλαμπακίου»

► Δαλακάκης: «Δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για την Υγεία. Θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα isobox για το Πολυδύναμο Ιατρείο Δοξάτου».

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αποδοχή χρηματοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου, για ένα ποσό από το Υπουργείο Εσωτερικών στα πλαίσια του Covid-19.

Το θέμα αφορά τις γνωστές χρηματοδοτήσεις που δίνει το Υπ. Εσωτερικών προς τους Δήμους, στα πλαίσια των εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών που προκαλούν από την εμφάνιση του κορωνοϊού Covid-19.

Ένα τέτοιο ποσό, ύψους 60.200 ευρώ, δόθηκε προς το Δήμο Δοξάτου, ο οποίος αποδέχθηκε την χρηματοδότηση και στη συνέχεια προέβη στην σχετική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, όπως οφείλει να κάνει. Η αναμόρφωση αυτή έφτασε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί στις 20 Απριλίου και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόλις τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Σύμφωνα με την αναμόρφωση αυτή, το ποσό των 60.200 ευρώ, μεταφέρεται σε διάφορα έξοδα του Δήμου Δοξάτου όπως αναφέρονται παρακάτω:

Έξοδα λοιπών δημοσιεύσεων – 1.000 ευρώ.

Δικαστικά έξοδα – 53.700 ευρώ.

Συντήρηση και επισκευή λοιπών μηχανημάτων 1.000 ευρώ.

Προμήθεια γραφικής ύλης και λοιπά υλικά γραφείων – 3.000 ευρώ.

Προμήθεια εντύπων και υλικών μηχανογράφηση και πολλαπλών εκτυπώσεων – 1.500 ευρών.

Σύνολο – 60.200 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πέρασε κατά πλειοψηφία, και ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Δοξάτου, καταψήφισε την πρόταση, «διότι τα χρήματα του Covid-19 δεν πάνε στην υγεία. Πρότεινε μόνιμη πρόσληψη ιατρών (σύμβαση έργου) στο Πολυδύναμο και στην ΤΟΜΥ Καλαμπακίου».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, νομικά, οι Δήμοι μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα αυτά που δίνονται στα πλαίσια ενισχύσεων υπέρ Covid-19, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα έξοδα που έχουν.

ZEKERIDHS 1

Δήμαρχος Δοξάτου: «Άκρατος λαϊκισμός…»

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με το δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη σχετικά με το θέμα και ρωτήθηκε για ποιο λόγο επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος κατανομής του ποσού των 60.200 ευρώ.

Σε δήλωση του προς την εφημερίδα μας σημειώνει σχετικά: «Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Δήμου μας με το ποσό των 60.200,00 ευρώ με το αριθ. πρωτ. 22848/26.03.2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού Covid 19, είναι γεγονός ότι 53.700 ευρώ δόθηκαν για δικαστικά έξοδα».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «όποιος γνωρίζει απλά ελληνικά μπορεί να διαπιστώσει ότι η επιχορήγηση δόθηκε προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του Δήμου που δεν αντιμετωπίστηκαν λόγω των ελαττωμένων εσόδων που είχε ο Δήμος λόγω της πανδημίας. Έτσι λοιπόν το να πληρώσουμε χρέη του Δήμου που υπάρχουν από πριν τον Σεπτέμβρη του 2019, θεωρήθηκε επιτακτική ανάγκη γιατί οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια κέρδισαν τις διεκδικήσεις τους λόγω λαθών των προηγούμενων διοικήσεων στη διαδικασία των συμβάσεων. Οι πληρωμές αυτές πρέπει να γίνονται προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του στην αγορά και να αποφύγει κατασχέσεις σε βάρος του».

Αναφορικά με την καταψήφιση από τον κ. Δαλακάκη, ο  κ. Ζεκερίδης επισημαίνει: «Όσον αφορά την άποψη μερικών ότι αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για συμβάσεις με γιατρούς για το πολυδύναμο και την ΤΟΜΥ Καλαμπακίου θεωρώ ότι είναι ένας άκρατος λαϊκισμός δεδομένου ότι τρέχουν αυτήν τη στιγμή προκηρύξεις σε ιατρικό προσωπικό για μία ΤΟΜΥ για την οποία η 4η ΥΠΕ εγγράφως μας έχει  απαντήσει ότι θα αποφασίσει για την ύπαρξή της όταν θα ολοκληρωθεί ο γενικός σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Dalakakis

Δαλακάκης: «Δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για την υγεία…»

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε επίσης με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχο κ. Δαλακάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο Δήμος Δοξάτου, από τότε που υπάρχει ειδική χρηματοδότηση για την πανδημία, παίρνει τα χρήματα, τα οποία όμως δεν τα αξιοποιεί σχεδόν καθόλου σε ότι αφορά τις δομές υγείας. Στο Δήμο μας, τα χρήματα αυτά πηγαίνουν οπουδήποτε αλλού, εκτός από τον τομέα της Υγείας».

Όπως παρατηρεί ο ίδιος «αν δείτε εμβολιαστικά κέντρα έχει παντού στη Δράμα, στην Προσοτσάνη, στο Νευροκόπι, στο Παρανέστι στην Ελευθερούπολη και ο μόνος Δήμος που δεν έχει ούτε ένα εμβολιαστικό κέντρο είναι του Δοξάτου. Και αυτό γιατί το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δοξάτου δεν έχει isobox. Αυτό που είχε ζητήσει το ίδιο το Πολυδύναμο Ιατρείο να πάρει. Από τη μια μεριά λοιπόν το Πολυδύναμο Ιατρείο ζητάει ένα isobox με 4.000 ευρώ, να μην το παίρνει ο Δήμος όπως έκαναν οι άλλοι Δήμοι, με αποτέλεσμα, ο δημότης Δοξάτου που επιθυμεί να εμβολιαστεί, να  πρέπει να τρέχει σε άλλους Δήμους».

Συνεχίζοντας ο κ. Δαλακάκης, επισημαίνει ότι η υπόθεση αυτή έχει και άλλο σκέλος, αυτό της λειτουργίας Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) : «Επί των ημερών μου, είχε αποφασιστεί η δημιουργία ΤΟΜΥ. Τουλάχιστον στα χαρτιά. Είχε γίνει διαγωνισμός προσλήψεων 3 φορές, υπήρξαν επιτυχόντες στο διαγωνισμό ψυχολόγοι, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό κτλ., και δεν μπορούσαμε να βρούμε γιατρό όπως και άλλα ΤΟΜΥ στην Ελλάδα. Τότε είχα προτείνει να προσλάβει γιατρό ο Δήμος Δοξάτου με δικά του χρήματα, όμως δεν είχα πλειοψηφία και τελικά δεν πέρασε. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2019 επανέλαβα το αίτημα με τη νέα δημοτική αρχή, το ψήφισε και η κα. Μιχαηλίδου, και τελικά καταψηφίστηκε επειδή ο δήμαρχος έλεγε ότι δεν υπάρχει ΤΟΜΥ. Τελικά ΤΟΜΥ υπάρχει, υπάρχει προσωπικό έτοιμο, που όμως περιμένει την πρόσληψη ενός γιατρού για να λειτουργήσει».

Ο κ. Δαλακάκης επισημαίνει ότι «ο Δήμος θα μπορούσε να λειτουργήσει μ’ αυτόν τρόπο, να προσλάβει ένα γιατρό και τελικά να λειτουργήσει η ΤΟΜΥ και να αρχίσουν να δουλεύουν και όλοι όσοι έχουν προσληφθεί και περιμένουν» και όπως λέει, «σε έλεγχο που έγινε από ορκωτές λογιστές στο Δήμο, φάνηκε ότι ο Δήμος Δοξάτου έχει 5,4 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κονδύλια και 1,7 εκατ. ευρώ. Αν ήταν ένας Δήμος που δεν μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά, τότε καλώς θα έκανε να τα διέθετε σε άλλα έξοδα τα χρήματα αυτά. Αυτό όμως δεν ισχύει με το Δήμο μας, και αυτό που κάνουν είναι εντελώς αδικαιολόγητο και δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για την Υγεία».