Home > νέα > Δεν βιάζονται για κινητοποίηση αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία – Θράκη

Δεν βιάζονται για κινητοποίηση αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία – Θράκη

Αρχίζουν αγροτικές κινητοποιήσεις από τη Λάρισα…

Δεν βιάζονται για κινητοποίηση αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία – Θράκη

Γκόντιας: Είναι κομματικές στη Λάρισα

Κιτσουκάκης: Θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε

Τσέρνιος: Θα δούμε πώς θα κινηθούμε μετά από συνελεύσεις

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ των αγροτικών κινητοποιήσεων εισέρχεται για άλλη μια φορά η χώρα, καθώς τέτοια εποχή, γίνεται μάλλον εθιμοτυπικά η αρχή από τη Λάρισα, από το γνωστό Πανελλαδικό Μπλόκο των αγροτών με αρχηγό τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, καλούνται οι αγρότες να συμμετέχουν σήμερα στις κατά τόπους απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην απεργία που κήρυξε για σήμερα Πέμπτη η ΓΣΕΕ.

Βασικά αιτήματα που προβάλλονται αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τον ΕΝΦΙΑ όπως επίσης το κόστος παραγωγής και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Μεταξύ άλλων η επιτροπή ετοιμάζει ευρεία σύσκεψη τη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου όπου θα αποφασιστεί το πλαίσιο αιτημάτων και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγωνιστικών διεκδικήσεων των αγροτών το επόμενο διάστημα.

 

Στη Δράμα περιμένουν…

Στη Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης πάντως, δεν βιάζονται για οργανωμένες κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούν ότι πλέον δεν κερδίζονται έτσι τα όποια αιτήματα, αλλά μετρούν και το κατά πόσο ο αγροτικός κόσμος – αγρότες και κτηνοτρόφοι – είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σ’ αυτές.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με κάποιους από τους ανθρώπους του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι στις τελευταίες κινητοποιήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι οποίοι στέκονται αρνητικοί, τουλάχιστον αυτή την εποχή. Τόνισαν όμως ότι, ετοιμάζονται κάποιες συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες και ίσως να τεθεί και το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες κινητοποιήσεις θα πρέπει να αποφασιστούν από το πλήθος του αγροτικού κόσμου της περιοχής και όχι μόνο από δυο τρεις επικεφαλής.

GONTIASΜιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αγρότης συνδικαλιστής των Αδέσμευτων Αγροτών κ. Χρήστος Γκόντιας τόνισε ότι «πρόκειται για κομματικές κινητοποιήσεις» και ότι στη Δράμα προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για κινητοποιήσεις.

Για το ίδιο θέμα, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννη Κιτσουκάκη, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι, για να κατεβούμε σε κινητοποιήσεις θα πρέπει να το αποφασίσουμε στη γενική συνέλευση. «Τέλος της εβδομάδας θα έχουμε συνέλευση για τον απολογισμό της διοίκησης και εκεί θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά  και συνέχισε: «Έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει η ωριμότητα, ούτως ώστε, ακόμα κι αυτούς που είναι συστηματικά απεργοί κάποια χρονική στιγμή, αυτές τις δυνάμεις να τις εκμεταλλευτούμε για το γενικό καλό».

Γιάννης Κιτσουκάκης
Γιάννης Κιτσουκάκης

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Κιτσουκάκης, «δεν είναι μια απόφαση που την παίρνει ένας άνθρωπος!» Σε άλλο σημείο όπως είπε, «εδώ στη Δράμα θα κοιτάξουμε ώστε μια τέτοια απόφαση, να είναι αποτέλεσμα διαδικασιών με τη συμμετοχή του κόσμου».

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δήμου Κ. Νευροκοπίου, ο οποίος μας θύμισε την μεγάλη κινητοποίηση που είχαν κάνει μαζί με άλλους συλλόγους της Αν. Μακεδονίας – Θράκης πριν από ένα μήνα περίπου στην Περιφέρεια στην Κομοτηνή. Όπως τόνισε επίσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια άλλη σχετική απόφαση και αν υπάρξει κάτι θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

 

 

 

TSERNIOSΡωτήσαμε τον κ. Τσέρνιο αν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο ζήτημα των αποζημιώσεων από το έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα 2016-2017 με τον παγετό και τα χιόνια, δυστυχώς όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει σταθερό στην απόφασή του να χρηματοδοτήσει κάποια στιγμή μόνο κτηνοτρόφους με αγελαία ζώα. «Που είναι μόνο το 25% των κτηνοτρόφων και είναι αδικία για τους υπόλοιπους. Ο υπουργός μας είπε ότι δεν μπορεί να το πάρει πίσω και κάποια στιγμή θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, περίπου 2 εκατ. ευρώ».