Home > νέα > «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μέσα σε οκτώ μήνες…» -Απάντηση του υφ. Υγείας για το Νοσοκομείο Δράμας σε ερώτηση του ΚΚΕ

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μέσα σε οκτώ μήνες…» -Απάντηση του υφ. Υγείας για το Νοσοκομείο Δράμας σε ερώτηση του ΚΚΕ

Απάντηση του υφ. Υγείας για το Νοσοκομείο Δράμας σε ερώτηση του ΚΚΕ

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

μέσα σε οκτώ μήνες…»

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στη Βουλή των Ελλήνων για το Νοσοκομείο Δράμας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έδωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο υφυπουργός Υγείας, απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ιωάννη Δελή, η οποία είχε κατατεθεί στις 25 Φεβρουαρίου ενεστώτος έτους, παραδεχόμενος αρχικά, ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό και  κατανοητό ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μέσα σε οκτώ μήνες», επισημαίνοντας ότι, «η κατάσταση την οποία περιγράψατε, είναι η κατάσταση την οποία παραλάβαμε πριν από μερικούς μήνες».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι δίνονται προσωρινές λύσεις με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, οι οποίες είναι οι μοναδικές που μπορεί να υπάρχουν, «έως ότου ολοκληρωθούν οι μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και οι προσλήψεις που τρέχουν μέσω του ΑΣΕΠ και εφόσον προκηρυχθούν και οι νέες θέσεις τις οποίες προγραμματίζουμε».

Στης συνέχεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο ότι στο Νοσοκομείο Δράμας «υπηρετούν πενήντα εννέα και όχι πενήντα τρεις γιατροί, επίσης, υπηρετούν δεκατέσσερις επικουρικοί, οκτώ γιατροί με μετακίνηση από άλλο υγειονομικό τομέα ή φορέα και ένας γιατρός με δελτίο παροχής υπηρεσιών που αυξάνει τον συνολικό αριθμό υπηρετούντων ιατρών σε ογδόντα δύο. Παράλληλα, ναι, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προκηρύξεις θέσεων μόνιμου προσωπικού και πρόσφατα προκηρύχθηκαν και οκτώ θέσεις Επιμελητών Β΄ και επτά θέσεις λοιπού προσωπικού», παραδεχόμενος ότι «δεν καλύπτουν τις ανάγκες».

Για να τονίσει στη συνέχεια ότι «πράγματι υπάρχουν ανάγκες όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και στο λοιπό προσωπικό -το έχουμε  πει πολλές φορές και το έχουμε τονίσει- σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι τραυματιοφορείς. Βεβαίως, έχουμε κάνει συγκεκριμένο προγραμματισμό, προκειμένου να καλύψουμε αυτά τα κενά.

Τέλος, για τους συμβασιούχους, το έχω ξαναπεί και το λέω για μία ακόμη φορά, δεν είναι απόλυση. Το καθεστώς εργασίας τους είναι πολύ συγκεκριμένο, λήγει η σύμβασή τους και αποχωρούν. Εμείς κρατήσαμε τέσσερις χιλιάδες συμβασιούχους του ΟΑΕΔ στο σύστημα υγείας και κοιτάζουμε να δώσουμε μόνιμες λύσεις στο σύστημα υγείας και όχι προσωρινές θέσεις εργασίας και βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

 

Αναισθησιολόγοι και χειρουργεία

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε ακόμα και στο ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων και των μειωμένων χειρουργείων, καθώς ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δελής είχε κάνει ειδική αναφορά επ’ αυτού του θέματος.

Όπως είπε, «πράγματι, υπάρχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο στο Νοσοκομείο της Δράμας. Είναι παντού. Και δουλεύουμε προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Δεν νομίζω όμως ότι κάποιο επείγον περιστατικό δεν έχει αντιμετωπιστεί άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. Ίσως, πράγματι, κάποια χρόνια περιστατικά μετατίθενται παραπίσω.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού, δεν είναι μόνο για τους αναισθησιολόγους. Το είπα και πριν. Η έλλειψη έχει να κάνει με το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας».

Αναφερόμενος επίσης στο ζήτημα της ιδιωτικής δαπάνης, αυτή αυξάνεται «διότι οι ασθενείς, οι πολίτες βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, ενώ θα έπρεπε να έχουν δωρεάν δημόσια περίθαλψη. Και εδώ, πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσετε από τις ιδεοληψίες που έχετε. Διότι εμείς έχουμε συγκεκριμένες λύσεις. Και έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι πρώτον, η Κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Και θέλουμε με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες χωρίς κόστος για τον ασθενή.

Ξέρετε τι γίνεται σήμερα; Επειδή δεν υπάρχει ένα μηχάνημα σε ένα νοσοκομείο, ο πολίτης πηγαίνει απέναντι από τα νοσοκομεία στα διαγνωστικά κέντρα και βάζει το χέρι στην τσέπη του, ενώ εμείς θέλουμε να του παρέχουμε υπηρεσίες δωρεάν μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό θα κάνουμε. Για αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».