Home > νέα > «Δεσμοί Αισθήσεων» Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διεξήχθη το 1ο Συμπόσιο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας

«Δεσμοί Αισθήσεων» Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διεξήχθη το 1ο Συμπόσιο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας

«Δεσμοί Αισθήσεων»

Με μεγάλη επιτυχία και

συμμετοχή διεξήχθη το 1ο Συμπόσιο

του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή των Δραμινών, το 1ο Συμπόσιο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, με θέμα: «Δεσμοί Αισθήσεων». Το Συμπόσιο, ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, κ. Δημήτρης Μπόσκος, μιλώντας για το πρώτο Συμπόσιο που διοργάνωσε το Σωματείο, ανέφερε ότι ήταν μια σκέψη η οποία υπήρχε πολύ καιρό στα μέλη του Σωματείου, αλλά άρχισε να ωριμάζει και να υλοποιείται πριν από περίπου δυο μήνες. «Η συμμετοχή και η στήριξη των Δραμινών στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συμποσίου ήταν σημαντική για να συνεχίσουμε και σε επόμενες διοργανώσεις».

44455888_1118371684980770_72185111616946176_n

Η έναρξη του Συμποσίου, έγινε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου με τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας. Την έκθεση ζωγραφικής επιμελήθηκε ο Δραμινός καλλιτέχνης Δημήτρης Αστερίου, ενώ την ομαδική έκθεση φωτογραφίας μέλη και φίλοι του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας.

Την έκθεση ζωγραφικής κοσμούν είκοσι έργα τέχνης του Δημήτρη Αστερίου, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για τις ανάγκες του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας. Η έκθεση, πραγματοποιείται στα γραφεία του Σωματείου, στην οδό Γ. Ζερβού 38, λειτουργώντας καθημερινά έως τις 2 Νοεμβρίου.

Το Σάββατο 20 του μηνός, κατά την δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του Συμποσίου, πραγματοποιήθηκε η δράση «Ταξίδι στην Παραμυθωνία», με την Αντωνία Μπατσαλή και τον Γιάννη – Αχιλλέα Τσακτσίρα, να ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της Παραμυθωνίας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συνεδριακή ενότητα του Συμποσίου, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Δημαρχείο Δράμας, με μια σειρά ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν.

Η εκπαιδεύτρια ενηλίκων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, ανέπτυξε το θέμα: «Ενσυναίσθηση, η άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας».

Η ενσυναίσθηση, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η κα. Χατζηδημητρίου, είναι αναγκαίο στοιχείο στο να επικοινωνήσουμε σωστά. Ενσυναίσθηση είναι η διαδικασία που μπαίνω για λίγα δευτερόλεπτα στην θέση του άλλου. «Ο χρόνος που θα μπω στην θέση του άλλου δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, γιατί τότε θα έχω θέματα εγώ. Μπαίνω λοιπόν, και βλέπω με τα μάτια του άλλου πως βιώνει μια κατάσταση».

Η ενσυναίσθηση, όπως μας εξήγησε η κα. Χατζηδημητρίου, είναι μια από τις βασικές παραμέτρους της συναισθηματικής νοημοσύνης και χωρίς ενσυναίσθηση είμαστε άνθρωποι απόλυτα ψυχροί, ορθολογιστές και πέρα από τον εαυτό μας δεν βλέπουμε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τίποτα.

«Οι άνθρωποι με υψηλό IQ αν δεν έχουν συναισθηματική νοημοσύνη τουλάχιστον σε ένα μέτριο επίπεδο μπορεί να είναι πετυχημένοι επαγγελματικά ή να είναι αποτυχημένοι ακριβώς γιατί δεν την έχουν, σίγουρα όμως δεν είναι κοινωνικοί, δεν είναι επικοινωνιακοί. Ο άνθρωπος είναι από την φύση του επικοινωνιακό ον. Αν δεν μπορεί να επικοινωνήσει τότε σημαίνει ότι υπάρχουν θέματα, χωρίς αυτό να αναιρεί ότι υπάρχουν εσωστρεφείς άνθρωποι. Και οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενσυναίσθηση, με το περιβάλλον στο οποίο ζουν για να μπορέσουν να πορευτούν με καλύτερο τρόπο».

AMEA

Από την πλευρά του, ο ειδικός ρεφλεξολόγος κ. Αναστάσιος Κόσσου, ανέπτυξε το θέμα: «Τι είναι η Ρεφλεξολογία και πως επιδρά στα συναισθήματα». Η ρεφλεξολογία, είναι επιστήμη που αποδέχεται ότι όλα τα μέρη του σώματος και όλα τα όργανα έχουν αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα, στις παλάμες, στα αφτιά και σε σύστοιχα σημεία πάνω στο σώμα.

«Εμείς με τις κατάλληλες πιέσεις και χειρισμούς, φέρνουμε το σώμα σε ισορροπία, βοηθώντας το να απαλλαγεί από μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, αυχεναλγίες, ισχιαλγίες. Ακόμη μπορεί να επιδράσει και στο ορμονικό σύστημα, γενικά σε όλα τα όργανα και να φέρει την ευεξία και την απαλλαγή από πόνους και προβλήματα».

Η ρεφλεξολογία, επειδή έχει την δυνατότητα να επιδρά στα όργανα και τα συναισθήματα επικάθονται σε όργανα, έγινε ανάλυση πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αρνητικά συναισθήματα και να έχουμε πλέον πιο θετική σκέψη και πιο θετική ανταπόκριση απέναντι στα προβλήματα.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συμποσίου, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε και η ενδιαφέρουσα δράση «Άλογα μεταφορέας συναισθημάτων». Στη δράση αυτή, οι Δραμινοί είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν μια πορεία με άλογα διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης μας.

ALOGA1

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, κ. Δημήτρης Μπόσκος, ανέφερε ότι: «Επιλέξαμε αυτή την δράση με τα άλογα γιατί ως γνωστόν το άλογο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Η γνωστή ιπποθεραπεία εντάσσεται στην θεματική των δράσεων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία».