Home > Νέα > Με διαδραστική εικαστική διαδρομή παρουσιάστηκαν τα έργα του 1ου Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων-11 καλλιτέχνες από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες

Με διαδραστική εικαστική διαδρομή παρουσιάστηκαν τα έργα του 1ου Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων-11 καλλιτέχνες από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες

Με διαδραστική εικαστική διαδρομή παρουσιάστηκαν

τα έργα του 1ου Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων

αφήνοντας εντυπωσιασμένους τους επισκέπτες που συμμετείχαν

11 καλλιτέχνες  από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες 

 

Την Κυριακή 18 Ιουλίου παρουσιάστηκαν όλα τα έργα, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του 1ου Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου 2021, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιλίππων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την παρουσίαση άνοιξε ο Πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας ”Οψόμεθα Εις Φιλίππους”,  κ. Χ. Τσουρουκίδης, ο οποίος μίλησε για τον σκοπό της διοργάνωσης, την ένωση των καλλιτεχνών της περιοχής, που θα αναδείξει την δυναμική του τοπίου Φιλίππων – Αμφίπολης. Ευχαρίστησε την ομάδα των Οψόμεθα που με πολύ κόπο, κατάφερε να οργανώσει μια δράση αυτού του επιπέδου, συνεχάρει όλους, όσοι δραστηριοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα ζεστασιάς και αλληλοβοήθειας. Χαρακτηριστικά είπε “Οι Οψόμεθα είναι ο κάθε ένας από εμάς που συνομιλεί και συμφωνεί με τον συμπολίτη του, δημιουργώντας δίκτυα φιλίας με αποτέλεσμα να φέρουν εις πέρας ένα και περισσότερα έργα, ώστε να αναδείξουν την ομορφιά του τόπου αυτού, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πέρα από αυτό. Υπάρχει ανάγκη να γίνουμε φίλοι και να συνεργαστούμε.”

Στην συνέχεια, σε μία διαδραστική περιπατητική διαδρομή, ανάμεσα σε ζωγραφικά και γλυπτικά  έργα, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες μας μετέφεραν την δική τους οπτική για τον Μύθο της Αρπαγής της Περσεφόνης -την θεματική του φετινού συμποσίου- και πώς αυτή ερμηνεύτηκε στο έργο τους ενώ στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δύο performances.

sumposio

Κατά την περιήγηση, η καλλιτεχνική διευθύντρια του συμποσίου, κ. Β. Κωνσταντινίδου κάλεσε όλους τους  συνδιοργανωτές  να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους για την διοργάνωση.

Στη συνέχεια, συντελεστές, καλλιτέχνες και δεκάδες επισκέπτες απόλαυσαν εδέσματα και κρασί από τοπικές επιχειρήσεις του Πάρκου Φιλίππων.

Χρονικό 1ου Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την τοπική κοινωνία, καθώς δεκάδες πολίτες και τουρίστες αλληλεπίδρασαν μαζί τους και τους απόλαυσαν σε στιγμές δημιουργίας. Οι καλλιτέχνες μετέδωσαν τις γνώσεις τους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν πάνω στην τέχνη της ζωγραφική, της γλυπτικής και του γκραφίτι, ενώ για κάποιους ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν σε επαφή με την τέχνη της performance και με την ιδιαίτερη συλλογή ήχων που τους δίνει την δυνατότητα να  συνθέσουν ολόκληρα μουσικά κομμάτια. Ο μύθος της Αρπαγής της Περσεφόνης εξιστορήθηκε και μέσα από τις παράλληλες δράσεις, κάτω από διαφορετικά πρίσματα όπως αυτό της ψυχολογίας, της διατροφής και του σημερινού κοινωνικού γίγνεσθαι.

opsometa

Ο χώρος δημιουργίας, στην καρδιά του Πάρκου Φιλίππων, πλησίον του μνημείου των Φιλίππων (Unesco),  βοήθησε και ενεργειακά στην καλλιτεχνική δημιουργία οδηγώντας ταυτόχρονα στην βιωματική μεταφορά της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι 11 καλλιτέχνες  από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες  έκλεισαν με εξαιρετικές εντυπώσεις τις 7 ημέρες δημιουργίας, έδωσαν ραντεβού και δήλωσαν την υποστήριξη τους  για την επόμενη διοργάνωση του  Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων.

Στην αγκαλιά του Πάρκου Φιλίππων δημιούργησαν οι:

Αγάλλου Γιώργος – Μαρμαρογλύπτης

Αποστολίδης Κυριάκος – Εικαστικός / Performer

Δεληγιαννίδης Αριστοτέλης – Εικαστικός / Γκράφιτι

Δήμτσιου Βασιλική – Εικαστικός

Λεόνογλου Αναστάσης – Γλύπτης

Σταγγίδης Διαμαντής – Ζωγράφος

Σωτηρέλης Νίκος – Αρχιτέκτων / Sound Artist

Tano Fine Arts – Εικαστικός / Street Artist

Η καλλιτεχνική πορεία του Τανό ξεκινάει με το γκράφιτι το 1992 στο οποίο θεωρείται ως ένας από́ τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα. Διακρίνεται σε διαγωνισμό γκραφίτι της L’Oréal Paris και συμμετέχει σε διοργανώσεις γκράφιτι σε όλη την Ελλάδα. Σπουδάζει ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μελετάει σύγχρονες εφαρμογές παραδοσιακών τεχνικών ζωγραφικής. Αυτή η έρευνα τον οδηγεί στην Ινδονησία όπου σπουδάζει την τεχνική του Μπατίκ. Ταξιδεύει σε διάφορες χώρες και ασχολείται συστηματικά με την απεικόνιση του μεταφυσικού και των σύγχρονων θεωριών της φυσικής. Η δουλειά του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από την αναπαράσταση έως την αφαίρεση και την χειρονομιακή ζωγραφική. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται ξανά με την τέχνη στο δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα σε τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων. Σήμερα διερευνά το συνδυασμό της ζωγραφικής με το γκράφιτι με νέους τρόπους. Έχει διοργανώσει φεστιβάλ γκράφιτι, εκθέσεις ζωγραφικής και είναι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Ταξίδης Γιώργος – Εικαστικός

Ταταρίδης Βασίλης – Ξυλογλύπτης

Τοσουνίδης Οδυσσέας – Γλύπτης

To ταξίδι του Οδυσσέα  Tοσουνίδη ξεκίνησε στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 1983. Στην Δράμα πλέον, έφηβος, κλήθηκε να φτιάξει ένα χειροποίητο έργο για το σχολείο. Επέλεξε να χαράξει μια κιθάρα σε γρανίτη, όπως χάραζαν και τα πορτρέτα ταφικών μνημείων στην Γεωργία. Από τότε δεν σταμάτησε ποτέ.

Ο δρόμος τον οδήγησε το 2002 στο χωριό του Χαλεπά, στην Τήνο όπου φοίτησε στην ιστορική σχολή Καλών Τεχνών του νησιού. Συνέχισε τις σπουδές στην Εθνική Ακαδημία στην Τιφλίδα της Γεωργίας στο τμήμα γλυπτικής και έκανε το Μάστερ του στο τμήμα Καλών Τεχνών, το 2013.

Συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε περισσότερα από 20 Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής.

Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Επιμελητηρίου πλαστικών τεχνών της Γεωργίας. Έχει ήδη βραβευτεί δύο φορές με την πρώτη θέση σε Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής, στο Καζακστάν το 2011 και την Εσθονία το 2017. Μνημειακά έργα του βρίσκονται σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως το Ιράν, Ιταλία, Πορτογαλία,Ρουμανία, Τουρκία.

Ζει και εργάζεται στην Δράμα.