Home > νέα > Διαμαρτυρία Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ Αποκλεισμός των βοοτρόφων από τα κριτήρια μοριοδότησης των Νέων Γεωργών

Διαμαρτυρία Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ Αποκλεισμός των βοοτρόφων από τα κριτήρια μοριοδότησης των Νέων Γεωργών

Διαμαρτυρία Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ

Αποκλεισμός των βοοτρόφων από τα κριτήρια

μοριοδότησης των Νέων Γεωργών

 

 

ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ διαμαρτυρίες τους εκφράζουν για άλλη μια φορά οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρονται στον αποκλεισμό των βοοτρόφων, από τη διαβούλευση της τρίτης πρόσκλησης για τους Νέους Γεωργίου.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, οι βοοτρόφοι δεν συμπεριλήφθηκαν σε κανένα κριτήριο μοριοδότησης, όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων και τονίζουν ότι  «για ακόμη μια φορά, ότι οι ειδήμονες του ΥΠΑΑΤ, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα που βιώνει η κτηνοτροφία στην πατρίδα μας».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης, «όταν λέμε κτηνοτροφία, εννοούμε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Στην περιφέρειά μας αναφερόμαστε κυρίως στη βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία. Γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί, ότι η κτηνοτροφία στην περιφέρειά μας, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια της πατρίδας μας φθίνει; Το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται και στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι, αφού δεν υπάρχει αντικατάσταση όσων αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης ή εξόδου από το επάγγελμα,  τείνουν να γίνουν ο επαγγελματικός κλάδος των μεσήλικων και των γερόντων».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «οι νέοι δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κίνητρο μέχρι σήμερα, για να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα που είναι τρόπος ζωής και που υποχρεώνει τον κτηνοτρόφο και την οικογένειά του, να κατοικεί και να κινείται πάντα, κοντά στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση.

Οι βοοτρόφοι στην περιφέρειά μας, δραστηριοποιούνται σε όλες τις ΠΕ και κυρίως στις παραμεθόριες και παραποτάμιες περιοχές, όπως είναι αυτές του Έβρου και του Νέστου, αλλά και στην ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Έβρου, της Δράμας, της Ξάνθης, της  Ροδόπης και της Καβάλας.

Ταυτόχρονα η βοοτροφία, λόγω των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο από την οζώδη δερματίτιδα το 2015, προσπαθεί να ανακάμψει και να επανέλθει στα επίπεδα παλαιοτέρων ετών και φυσικά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζονται νέοι κτηνοτρόφοι.   Η πρόταση αυτή επιβεβαιώνει την αρνητική στάση του ΥΠΑΑΤ απέναντι στους βοοτρόφους και τους καθιστά σε μειονεκτική θέση, υποβαθμίζοντας τον συρρικνωμένο κλάδο της κτηνοτροφίας».

Τέλος, «λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό ισοζύγιο εγχώριας παραγωγής και εισαγωγών,  που έχει η πατρίδα μας σε βόειο κρέας και γάλα και  δεδομένης της βαρύτητας του κλάδου αυτού στην ακριτική μας περιοχή,  εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και την ανησυχία για την ανάπτυξη της βοοτροφίας και το μέλλον των νέων κτηνοτρόφων.
Γι’ αυτό λοιπόν, κρίνουμε απαραίτητη την παρέμβαση του υπουργείου και τελικά, την ένταξη των βοοτρόφων στην επικείμενη μοριοδότηση του προγράμματος».