Home > νέα > Διαμαρτυρία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Για το περιστατικό του ξυλοδαρμού γιατρού στο Νοσοκομείο Καβάλας

Διαμαρτυρία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Για το περιστατικό του ξυλοδαρμού γιατρού στο Νοσοκομείο Καβάλας

Για το περιστατικό του ξυλοδαρμού γιατρού στο Νοσοκομείο Καβάλας

 Διαμαρτυρία της Ένωσης Νοσοκομειακών

Ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ διαμαρτυρίας σχετικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού γιατρού στο Νοσοκομείο Καβάλας από συγγενείς θανόντος ηλικιωμένου, εξέδωσαν η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ένας 75χρονος άντρας, ο οποίος νοσηλευόταν στην Ουρολογική Κλινική, έχασε τη ζωή του. Λίγες ώρες μετά, ο εφημερεύων ιατρός ζήτησε από τους συγγενείς του θανόντος κάποια έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα κτλ.) για να εκδώσει το απαραίτητο πιστοποιητικό θανάτου. Όταν οι συγγενείς έφτασαν στο Νοσοκομείο, άνδρας από το περιβάλλον του ασθενούς επιτέθηκε στον γιατρό, αρχικά φραστικά και κατόπιν έφτασε μέχρι το σημείο της… χειροδικίας.
Λίγο μετά, οι συγγενείς του θανόντος επισκέφτηκαν την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προκειμένου να ζητήσουν τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στη σορό του ανθρώπου τους, προφανώς για να διαπιστωθούν τυχόν ιατρικές παραλείψεις. Άνδρες της Αστυνομίας μετέβησαν στο Νοσοκομείο, όπου και ενημερώθηκαν και για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του γιατρού ο οποίος, παρά την «περιπέτειά» του, δεν θέλησε αρχικά να καταθέσει μήνυση κατά του δράστη.

Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΓΕΣΥΚ) και σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που πολίτης «επιτίθεται» με τρόπο ανοίκειο σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι διαμαρτυρίες

Σύμφωνα με την επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού νοσοκομείου Δράμας καταδικάζεται η λεκτική επίθεση και η σωματική κακοποίηση, που υπέστη στις 15/2/2019 ο συνάδελφος ιατρός του Γ. Ν. Καβάλας. Όπως τονίζεται στην επιστολή αυτή, «αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν συνάδει προς τα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού και ουδόλως βοηθά το έργο της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο ασθενής συνάνθρωπός μας. Ο ιατρός ασκεί ιερό λειτούργημα και οφείλουμε, αν μη τι άλλο, σεβασμό και απεριόριστη ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη προσφορά του.

Σύσσωμοι, αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε τέτοιες ανήθικες, απάνθρωπες και ανοίκειες συμπεριφορές, εις βάρος οποιουδήποτε εργαζομένου στο χώρο της υγείας, έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, που έχει πληγεί ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

Επίσης, σε επιστολή διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, σημειώνονται τα εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας πιστός στην ιατρική δεοντολογία και τον όρκο του Ιπποκράτη θεωρεί ότι είναι αμοιβαίο δικαίωμα, μα ταυτόχρονα και καθήκον, η αξιοπρέπεια τόσο του ιατρού, όσο και του ασθενούς.  Δυστυχώς όμως ο λαϊκισμός εις βάρος των ιατρών από τους εκάστοτε κυβερνώντες φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι ηθικός αυτουργός, που οπλίζει τα χέρια εκείνων, που βιαιοπραγούν εναντίον των ιατρών, όπως συνέβη προ ημερών στο Γ.Ν. Καβάλας, είναι το υπουργείο Υγείας. Εκείνο έχει την πολιτική ευθύνη και οφείλει να προστατέψει αφ’ ενός τους ιατρούς και αφ’ ετέρου να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση του λειτουργήματός τους, θεσπίζοντας κανόνες προς παραδειγματική τιμωρία των βιαιοπραγούντων και τελικό στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών».