Home > νέα > Διαμαρτυρία των καθαριστριών του Νοσοκομείου Δράμας Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή κ. Ν. Λιάτση

Διαμαρτυρία των καθαριστριών του Νοσοκομείου Δράμας Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή κ. Ν. Λιάτση

 

Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή κ. Ν. Λιάτση

Διαμαρτυρία των καθαριστριών

του Νοσοκομείου Δράμας

Επαφές με βουλευτές του Νομού Δράμας και ενημέρωση για το πρόβλημα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ Νοσοκομείο Δράμας, εργάζονται 32 καθαρίστριες και καθαριστές, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2017. Οι εργαζόμενοι αυτοί, εργάζονται στο Νοσοκομείο Δράμας από 5 έως και 25 χρόνια ο καθένας, ενώ πρόκειται για οικογένειες σε μεγάλη πλειοψηφία μονογονεϊκές και με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, το Νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο από την υφιστάμενη νομοθεσία, να προκηρύξει διαγωνισμό προσλήψεων καθαριστριών στο ίδρυμα υγείας μέσω του ΑΣΕΠ. Όλες οι καθαρίστριες έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να προσληφθούν, όμως αυτό σαφώς δεν σημαίνει ότι θα προσληφθούν απαραίτητα όλες. Που σημαίνει ότι μπορούν να προσληφθούν και άτομα που δεν έχουν εργαστεί ξανά στον χώρο, εφόσον πρόκειται για μια κανονική προκήρυξη προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Το θετικό σ’ αυτό το σημείο, είναι ότι έχουν τουλάχιστον μόρια λόγω προϋπηρεσίας, παιδιών, μονογονεϊκών οικογενειών κτλ.

Το αρνητικό είναι ότι, όπως λέει ο νόμος, για να μπορέσουν να προσληφθούν ξανά στο δημόσιο τομέα, όπως στο Νοσοκομείο Δράμας, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 3 μήνες στην ανεργία, εφόσον έχουν ήδη εργαστεί για 24 συνεχόμενους μήνες! Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προσπαθούν να αποφύγουν, αλλά κυρίως ζητούν να ακυρωθεί αυτή η διάταξη.

Ζήτημα εγείρεται επίσης, τι θα γίνει με την καθαριότητα του Νοσοκομείου, εφόσον η σύμβαση όλων των καθαριστριών λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2017 και ο χώρος δεν θα μπορεί να καθαριστεί! Ένα από τα θετικά σημεία της διοίκησης του κ. Λιάτση, είναι ότι οι εργολάβοι καθαρισμού έφυγαν από το Νοσοκομείο και ο ίδιος ο κ. Λιάτσης έχει υποσχεθεί ότι δεν θα μπει ξανά συνεργείο εργολάβου καθαριότητας.

Όσο αυτές οι γυναίκες βρισκόντουσαν παλαιότερα σε εργολάβους, αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα εκμετάλλευσης, ενώ παρέμεναν απλήρωτες για μήνες, όπως χαρακτηριστικά οι ίδιες δήλωσαν.

Nosokomeio katharistries 01

Συμβολική κατάληψη

Το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, μαζί με μέλη του καθώς και τις ίδιες τις καθαρίστριες και του καθαριστές, προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του διοικητή κ. Λιάτση, ενώ αργότερα συζήτησαν με τον ίδιο,  παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή κ. Καραγιαννίδη.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Σωματείου του Νοσοκομείου κα. Παπαστεργίου, τόνισε ότι το Σωματείο συμπαραστέκεται τις καθαρίστριες και μαζί προχώρησαν στην κατάληψη, ενώ συμφώνησαν και για την ενημέρωση των βουλευτών. Η συνάντηση με τον κ. Καραγιαννίδη έγινε χθες το πρωί, ενώ με τον κ. Κυριαζίδη συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της επίσκεψης της κας Ασημακοπούλου. Με την κα. Κεφαλίδου συμφωνήθηκε να συναντηθούν τη Δευτέρα.

«Μετά από συναντήσεις που είχαμε, καταλήξαμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες, δυστυχώς μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλλαγή του διατάγματος που ορίζει πως για να έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και πάλι στο δημόσιο, όσοι έχουν συμπληρώσει διάστημα εργασίας 24 μηνών, θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα 3 μηνών», σημείωσε η κα. Παπαστεργίου.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο εργαζόμενος στην καθαριότητα κ. Αμαραντίδης, σημείωσε ότι «οι διαδικασίες θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ζητάμε το δικαίωμα να μπορούμε να εργαστούμε και εμείς που θα χάσουμε τις δουλειές μας. Το να μας λένε ότι πρέπει να είμαστε 3 μήνες χωρίς δουλειά, είναι άδικο. Μπορεί λόγω προϋπηρεσίας να έχουμε τα απαιτούμενα μόρια, όμως ο νόμος λέει ότι για να μπορέσουμε να έχουμε νέα σύμβαση με το δημόσιο, θα πρέπει να έχουμε ένα κενό διάστημα 3 μηνών, γιατί κλείνουμε 24 μήνες στο δημόσιο.»

Nosokomeio katharistries 03

Από αριστερά: η πρόεδρος του Σωματείου κα. Παπαστεργίου, ο βουλευτής κ. Καριαγιαννίδης, ο διοικητής κ. Λιάτσης, και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Κοσμίδης.

Λιάτσης: «Σημαντική υπηρεσία η καθαριότητα»

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτσης, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι, «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμβαση, η οποία λήγει στις 30-12-2017. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει τη σύμβαση με το Νοσοκομείο, και αυτό απαιτείται για να τηρηθούν όσα προβλέπονται από αυτήν.»

Ο κ. Λιάτσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο χώρο όπου η καθαριότητα είναι προαπαιτούμενο και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους «που έχουν ανταποκριθεί σ’ αυτό πού έχουν υπογράψει».

Ο κ. Λιάτσης, εξήγησε επίσης ότι «η κείμενη νομοθεσία, μας αναγκάζει στο να βγούμε και να κάνουμε μια νέα προκήρυξη. Έχουν το δικαίωμα συμμετοχής και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν χρόνια στην  υπηρεσία της καθαριότητας. Από εκεί και πέρα θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της προκήρυξης, η οποία αυτή τη στιγμή έχει ήδη ξεκινήσει και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πάρουμε και την έγκριση του ΑΣΕΠ.

Για το αν μπορούν με βάσει την κείμενη νομοθεσία, να υπογράψουν νέες συμβάσεις, η κείμενη νομοθεσία δεν μας το επιτρέπει αυτό. Αν υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση δεν το ξέρω και δεν μπορώ να απαντήσω γι’ αυτό. Δεν υποσχεθήκαμε σε κάποιον ότι θα εργάζεται πέραν της σύμβασης. Οπότε το Νοσοκομείο αναγκάζεται να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, που γνωρίζουν ότι η σημερινή διοίκηση έχει στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους. Δεν έχουμε πλέον εργολάβους, έχει δημιουργηθεί το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλους.»