Home > νέα > Δηλώσεις του προέδρου κ. Κ. Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.» Μνημόσυνο στην Προσοτσάνη για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα

Δηλώσεις του προέδρου κ. Κ. Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.» Μνημόσυνο στην Προσοτσάνη για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα

Δηλώσεις του προέδρου κ. Κ. Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»

Μνημόσυνο στην Προσοτσάνη

για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα

Βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της»

Ονοματοδοσία του  νεόκτιστου κτιρίου του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος»

 

Του Θανάση Πολυμένη

Μνημόσυνο για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα, πρόκειται να τελεστεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 9.45 π.μ., στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Προσοτσάνης, σε διοργάνωση του Δήμου Προσοτσάνης και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος». Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον εκπαιδευτικό κ. Λιβέριο Χανουμίδη.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακεδονομάχων του Δήμου Προσοτσάνης.

Έπειτα, θα γίνει μετάβαση στο νεόκτιστο κτίριο του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», όπου θα πραγματοποιηθεί η ονοματοδοσία του σε Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΩΣ» από τον πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Τέλος, θα ακολουθήσει η βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της» από την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κα. Αικατερίνη Θ. Κουτουξιάδου.

papadopopylos

Κ. Παπαδόπουλος: Η τοπική ιστορία να γίνει κτήμα όλων!

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε ο πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» κ. Κώστας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας: «Έχουμε τη χαρά να έχουμε στα χέρια μας την έκδοση των πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Ιστορικού Συνεδρίου για την Ιστορία της Προσοτσάνης. Είναι οι εισηγήσεις των 33 επιστημόνων, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την τοπική ιστορία. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται όλες οι εισηγήσεις τους και ουσιαστικά κλείνει ο πρώτος κύκλος του Επιστημονικού Συνεδρίου».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «πρόκειται για την πρώτη καταγραφή της Ιστορίας της Προσοτσάνης από την Αρχαιότητα μέχρι περίπου και τη δεκαετία του 1940. Είναι όλα μαζί ολοκληρωμένα και αυτό το βιβλίο θέλουμε να γίνει κτήμα όλων των Προσοτσανιωτών και των φίλων της Προσοτσάνης. Περισσότερο βέβαια των νέων της Προσοτσάνης, ώστε να μάθουν την ιστορία του τόπου τους και να τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο».

Σε ερώτηση για το πότε προγραμματίζεται το επόμενο Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορία της περιοχής της Προσοτσάνης, εξήγησε: «Συνήθως αυτά τα Συνέδρια παίρνουν το χρόνο. Ευελπιστούμε ότι, στα επόμενα τρία χρόνια, θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε το δεύτερο Συνέδριο, ίσως ακολουθώντας κάποιους άλλους δρόμους, κάνοντας πιο συγκεκριμένες τις περιόδους που θα ασχοληθούμε από εδώ και πέρα. Για παράδειγμα, μια περίοδος είναι τα Αρχαία χρόνια, η εποχή του Βυζαντίου, ο Μακεδονικός Αγώνας κτλ. Με λιγότερους εισηγητές ίσως αλλά με περισσότερα στοιχεία για συγκεκριμένες περιόδους. Θέλουμε να συναντήσουμε και άλλους επιστήμονες, ιστορικούς και λαογράφους, ώστε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό όπου υπάρχει διάσπαρτο και μέσα από τα χρόνια και τα Συνέδρια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την Ιστορία της Προσοτσάνης και στη συνέχεια να το διευρύνουμε πέρα από την κωμόπολη και στον ευρύτερο Δήμο».

Ερωτώμενος αν και κατά πόσο συμμετέχει το κοινό γενικότερα σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει: «Η συμμετοχή του κοινού στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο ήταν μεγάλη. Σε κάθε συνεδρία η αίθουσα ήταν γεμάτη και θα πρέπει να πούμε ότι, ο τότε δήμαρχος κ. Λύσσελης μας στήριξε από την πρώτη στιγμή και ήταν παρόν σε όλες τις συνεδρίες όπως και ο κόσμος. Αυτός μας έδωσε την ώθηση και τη χαρά, ότι κάναμε κάτι σωστό, κάτι το οποίο θα έχει ανταπόκριση και ήδη η ζήτηση του βιβλίου μας γεμίζει ικανοποίηση. Ο κόσμος θέλει να μάθει για την ιστορία του, διψάει να μάθει για τον τόπο του, γιατί δεν υπάρχει και άλλος τρόπος για να μάθει για τον τόπο του. Για παράδειγμα, τα νέα παιδιά για να γνωρίσουν τον τόπου τους, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Στα σχολεία για παράδειγμα, τα νέα παιδιά, δεν έχουν μάθημα τοπικής ιστορίας για τον τόπο τους».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι «δεν είμαστε ένας Πολιτιστικός Σύλλογος για χορούς και πανηγύρια μόνο. Είμαστε ένας Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος προσφέρει στην Ιστορία της Προσοτσάνης και αναλάβαμε αυτό το κομμάτι πάντα σε συνεργασία με το Δήμο, να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να μάθουν την Ιστορία του τόπου τους».