Home > νέα > Δήμαρχος Καβάλας στον «Π.Τ.» – Όχι στα διόδια, όχι στο ξεπούλημα της Εγνατίας οδού

Δήμαρχος Καβάλας στον «Π.Τ.» – Όχι στα διόδια, όχι στο ξεπούλημα της Εγνατίας οδού

Για τα διόδια στα Άσπρα Χώματα της Καβάλας και του Στρυμονικού

Σήμερα οι κινητοποιήσεις

κατά των διοδίων

στον Άγιο Σύλλα Καβάλας

Δήμαρχος Καβάλας στον «Π.Τ.» – Όχι στα διόδια, όχι στο ξεπούλημα της Εγνατίας οδού

Προς το παρόν κανένας φορέας από το Ν. Δράμας δεν έχει ανακοινώσει επίσημα συμμετοχή στις διαμαρτυρίες!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΗΜΕΡΑ στις 19.00 το απόγευμα, στον κόμβο του Αγίου Σύλλα στην Καβάλα, πραγματοποιείται συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας οδού για μισή ώρα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων, κατά της δημοπράτησης κατασκευής νέων διοδίων στην περιοχή Άσπρα Χώματα στην Καβάλα και στην περιοχή Στρυμονικού.

Όπως είναι γνωστό, ολόκληρη η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει ταχθεί κατά της κατασκευής νέων σταθμών διοδίων σε όλη την Περιφέρεια. Ήδη πριν από λίγο καιρό είχαν γίνει σχετικές διαμαρτυρίες στα υφιστάμενα διόδια της Μουσθένης.

Η σημερινή διαμαρτυρία έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και σ’ αυτήν συμμετέχουν όλοι οι φορείς του Νομού, ενώ είναι άγνωστο ακόμα αν θα συμμετέχουν και φορείς από το Νομό Δράμας, κάτι που αφορά όλο το Νομό. Ο Δήμος Καβάλας μάλιστα έχει αποστείλει σχετική πρόσκληση στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η οποία και τη διέθεσε στα μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση από Δραμινούς φορείς.

tsanaka67-604x336

Τσανάκα: Όχι στο ξεπούλημα της Εγνατίας οδού!

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες το μεσημέρι με τη δήμαρχο Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, η οποία αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται δηλώνοντας σχετικά:

«Ήταν αποφασισμένο ότι θα συνεχίσουμε τις αντιδράσεις μας αν δεν εισακουστούμε, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας που είχε γίνει το Μάιο. Τότε ήταν που είχαμε αποφασίσει την πρώτη κινητοποίηση και τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη κινητοποίηση.

Η κινητοποίηση αυτή γίνεται με την ευκαιρία της δημοπράτησης του κόμβου του Στρυμονικού και του κόμβου Άσπρα Χώματα στην Καβάλα. Γι’ αυτό το λόγο όλες οι παρατάξεις μαζί του Δημοτικού Συμβουλίου, συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι όχι στα διόδια, όχι στο ξεπούλημα της Εγνατίας.»

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο η δήμαρχος Καβάλας κα. Τσανάκα, «πρέπει να στηρίξουμε όλοι αυτή τη διαμαρτυρία, γιατί σημαίνει καταστροφή του Δήμου μας. Δεν θα υπάρξει αυτοκίνητο που θα περάσει απ’ αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο, αφορά διόδια πάνω στις χαραδρογέφυρες και καταλαβαίνεται ότι τον χειμώνα με τις νταλίκες σε κατηφόρα και σε κλίση του δρόμου τι συμβαίνει, σημαίνει για εμάς οπισθοδρόμηση, σημαίνει για εμάς επιστροφή στην κατάσταση πριν από 30 χρόνια και θα είναι μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ζωή της πόλης, καθώς και στην κοινωνική και την τουριστική, να μην μιλήσουμε βέβαια για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο σταμάτημα – ξεκίνημα των αυτοκινήτων πάνω από την πόλη της Καβάλας».

kavala diodia01

Μεγάλη η ζημιά στην πόλη

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, οι φορείς της Καβάλας έδωσαν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου. Εκεί, επισημάνθηκε κυρίως ότι η ζημιά που θα προκληθεί από τα νέα διόδια στην περιοχή Άσπρα Χώματα θα είναι μεγάλη, για τον πρωτογενή, μεταποιητικό και τουριστικό τομέα της περιοχής, λόγω της αύξησης του κόστους.

Όπως επεσήμανε η κα. Τσανάκα μάλιστα, επειδή το τμήμα αυτό της Εγνατίας οδού αποτελεί μέρος της παράκαμψης της πόλης «με αποτέλεσμα αν αυξηθούν οι σταθμοί διοδίων οι οδηγοί των μεγάλων φορτηγών, που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, να επιλέγουν την παλιά εθνική οδό -προκειμένου να μην πληρώσουν επιπλέον διόδια- και να διέρχονται μέσα από οικισμούς καταλήγοντας στο κέντρο της πόλης για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους ανατολικότερα. Αυτό θα επιφέρει ένα πραγματικό κυκλοφοριακό χάος, όπως συνέβαινε πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια» κατέληξε.

 

Η πρώτη δημοπρασία

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα και η συμμετοχή του Σωματείου των Εργαζομένων στην Εγνατία ΑΕ, καθώς το Σωματείο του απήργησε την προηγούμενη Τρίτη, ημέρα δημοπράτησης των διοδίων της Άσπρης Άμμου και του Στρυμονικού και κατ’ αυτόν τον τρόπο απεφεύχθη η δημοπράτηση. Όπως είπε η κα. Τσανάκα, είναι έτοιμοι να το κάνουν και πάλι, όμως δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει η δημοπράτηση.

 

Η κινητοποίηση

Να σημειώσουμε ότι, ο μισάωρος συμβολικός αποκλεισμός στον κόμβο του Αγίου Σύλλα, θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 σήμερα, ενώ λεωφορεία από το δημοτικό κήπο της Καβάλας (στις σημαίες), θα είναι διαθέσιμα για να παραλάβουν τον κόσμο από τις 18.30.