Home > νέα > Δήμαρχος Νευροκοπίου: Αν μέχρι τέλος Οκτωβρίου ο ανάδοχος δεν ολοκληρώσει συγκεκριμένα έργα τότε θα κηρυχθεί έκπτωτος

Δήμαρχος Νευροκοπίου: Αν μέχρι τέλος Οκτωβρίου ο ανάδοχος δεν ολοκληρώσει συγκεκριμένα έργα τότε θα κηρυχθεί έκπτωτος

Νέες εξελίξεις στην κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου

Δήμαρχος Νευροκοπίου: Αν μέχρι τέλος

Οκτωβρίου ο ανάδοχος δεν ολοκληρώσει

συγκεκριμένα έργα τότε θα κηρυχθεί έκπτωτος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΟΡΕΙ να φαίνονται ικανοποιητικές οι τελευταίες ειδήσεις γύρω από το ζήτημα της ανέγερσης του νέου σύγχρονου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου, παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να παραδεχθούμε αυτό που λέει ο σοφός λαός, όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι!

Πρόκειται για ένα έργο, που πέρασε από 40 κύματα, κυριολεκτικά, για να φτάσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο πάλεψε αγωνιωδώς ο αείμνηστος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή, είχε δει ότι τουλάχιστον αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο. Φαίνεται όμως ότι μάλλον δεν είχε υπολογίσει καλά τα διάφορα που ακολουθούν της έναρξης ενός έργου και τελικά, φτάσαμε στο σημείο, να ανοίξει ο εργολάβος μια τεράστια λακκούβα και να την παρατήσει χωρίς καμιά προστασία.

Την εποπτεία του έργου έχει η Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ), η εταιρεία του δημοσίου η οποία χτίζει σχολεία, φυλακές και διάφορα άλλα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, αναθέτοντας το έργο σε ιδιώτες εργολάβους. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν προβλήματα και ο ανάδοχος εργολάβος κάποια στιγμή, σταμάτησε το έργο.

Η διακοπή των εργασιών, έφτασε μέχρι τα κεντρικά της ΚΤΥΠ ΑΕ, η οποία κάλεσε τον εργολάβο και του διαμήνυσε ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο, διαφορετικά θα κηρυχθεί έκπτωτος, πράγμα που σημαίνει νέα διαδικασία ανάδειξης νέου εργολάβου για να συνεχιστούν οι εργασίες.

Όπως μας είπε χθες σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, η ΚΤΥΠ ΑΕ, εξήγησε στον ανάδοχο ότι, αν δεν προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένα έργα και δεν τα ολοκληρώσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου, τότε θα προχωρήσει στην έκπτωσή του.

Οι εργασίες αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας του χώρου, καθώς το έργο βρίσκεται εντός του υφιστάμενου οικοπέδου όπου βρίσκεται το εν λειτουργία Δημοτικό Σχολείο Νευροκοπίου. Στα μέτρα αυτά, θα πρέπει μέχρι τέλος Οκτωβρίου να κατασκευαστεί ένα τοιχίο για να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά στο χώρο του εργοταξίου καθώς παρουσιάζονται ιδιαίτεροι κίνδυνοι. Και επίσης να κατασκευαστεί ένα γήπεδο μπάσκετ.

Γεγονός είναι πάντως, ότι, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη εξήγηση από την ΚΤΥΠ ΑΕ, για τους λόγους που το έργο είχε σταματήσει. Τέλος, να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, προκειμένου να δοθεί μια σχετική απάντηση για τις καθυστερήσεις.

Στην ερώτησή της η κα. Κεφαλίδου επεσήμαινε σχετικά: [Άμεσος είναι ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μικρών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου λόγω του εγκαταλειμμένου εργοταξίου του έργου ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σημερινό σχολείο. Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. Πρόσφατα υπήρξε πρόταση από την ΚΤΥΠ Α.Ε. να κηρυχθεί ο ανάδοχος έκπτωτος. Σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία δόθηκε στον εργολάβο η οριζόμενη από τον Νόμο νόμιμη περίοδος παράτασης. Πληροφορούμαστε ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο εργολάβος επέστρεψε χωρίς όμως οι εργασίες να έχουν τον ρυθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθεί έγκαιρα ο χαμένος χρόνος παράδοσης. Η σημερινή εικόνα του έργου είναι μια τεράστια λακκούβα γεμάτη νερό άκρως επικίνδυνη για τους μαθητές του διπλανού σχολείου. Αυτό το επιβεβαιώσαμε μετά και την πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή. Σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί το σχολείο μέσα σε ένα εργοτάξιο, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές που προαυλίζονται στον ίδιο χώρο.]