Home > Αθλητικά > Η διοργάνωση «Frozen Peaks 2019» του Κ. Νευροκοπίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Η διοργάνωση «Frozen Peaks 2019» του Κ. Νευροκοπίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία

 Η διοργάνωση «Frozen Peaks 2019»

του Κ. Νευροκοπίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία

 

Με πλήθος συμμετοχών, κοινού και εθελοντών, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 5 Μαΐου, η μεγαλύτερη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος που διοργανώνεται στην Ελλάδα, με τη ονομασία «Frozen Peaks 2019». Οι «Παγωμένες Κορυφές» στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, κατακτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από πλήθος αθλητών, οι οποίοι συμμετείχαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνδιοργανωτές των «Frozen Peaks», ήταν ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ο Α.Ο. Ακρίτες 2005 και ο Π.Ο.Σ. Κ. Νευροκοπίου.

Με την συμμετοχή περισσότερων από 250 αθλητών, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες των 261 χλμ, 93 χλμ, 47 χλμ και 15 χλμ.  σε μια άρτια διοργάνωση που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από παρόμοιες διοργανώσεις που μετρούν αρκετά χρόνια.

Το τετραήμερο 2-5 Μαΐου, πλημμύρησε από κόσμο η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, τόσο από τους αθλητές που συμμετείχαν στην διοργάνωση, όσο και από τους συνοδούς τους, οι οποίοι απόλαυσαν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία που προσφέρει το λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου.

Οι διαδρομές των αγώνων ξεχώρισαν και για ένα μοναδικό στοιχείο, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες και δεν είναι άλλο από την ιστορικότητα της περιοχής, καθώς οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν και να ξεναγηθούν στα Οχυρά της περιοχής.

IMG_7391

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης, προκειμένου να μας περιγράψουν αυτή την μοναδική διοργάνωση ορεινού τρεξίματος που διοργανώνεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου.

Όπως μας εξήγησε η οργανωτική επιτροπή, στον πρώτο αγώνα Έλληνες και ξένοι αθλητές δοκίμασαν τις αντοχές τους στον φιλόξενο ιστορικό τόπο, και ανακάλυψαν τη δύναμη και τον πλούτο των ανθρώπινων δυνατοτήτων, σε ένα αθλητικό γεγονός με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά συνάμα γοητευτικό και περιπετειώδη.

IMG_7368

Αξίζει να σημειωθεί ότι, χαρακτηρίστηκε από τους αθλητές αδιαμφισβήτητα ο δυσκολότερος αγώνας βουνού για τα ελληνικά δεδομένα και από τους δυσκολότερους στην Ευρώπη, ενώ φέτος η συμμετοχή στα 261 χλμ. ξεπέρασε τους 35 αθλητές με υψομετρική διαφορά στα 11.600 μ. και το χιόνι σε ορισμένα σημεία της διαδρομής να ξεπερνάει το 1,70 εκ.

Στον αγώνα ΠΑΝΟΡΑΜΑ 261χιλ και D+11.836 μ έλαβαν μέρος 38 τολμηροί αθλητές και ευτύχησαν να τερματίσουν 26. Πρώτος νικητής ο καταπληκτικός αθλητής από την Βουλγαρία Pirin Galov, ο οποίος πέρσι εγκατέλειψε την προσπάθεια του, με χρόνο 49 ώρες και 21λεπτά. Δεύτερος ο καταξιωμένος σε πολλούς αγώνες Αθανάσιος Στημονιάρης με χρόνο 58 ώρες και 9 λεπτά και τρίτος ο πολλά υποσχόμενος Ζαχαρίας Κυπαρίσσης με χρόνο 58 ώρες και 37 λεπτά. Στον ίδιο αγώνα στις γυναίκες νικήτρια η ξεχωριστή Αμαλία Ματθαίου, περσινή νικήτρια του ίδιου αγώνα στις γυναίκες με χρόνο 72 ώρες και 15 λεπτά. Οι ίδιοι αθλητές είναι και νικητές στην κατηγορία τους.

neyrokopi

Στον αγώνα HIGHLAND 93 χιλ και D+ 4.938 μ έλαβαν μέρος 58 αθλητές και τερμάτισαν 50. Λόγω της ομίχλης που επικράτησε κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Φαλακρό και για λόγους ασφαλείας των αθλητών, ο αγώνας διακόπηκε για 80 λεπτά και αποκλείστηκε μια εκ των δύο κορυφών του Φαλακρού. Οι αθλητές συγκεντρώθηκαν με την βοήθεια της 4ης ΕΜΑΚ και της ΕΟΔ Ξάνθης στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου, ύστερα από την εποπτεία και τις οδηγίες του Τεχνικού Δ/ντη της Διοργάνωσης Παπαδόπουλου Μιχαήλ. Με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών δόθηκε εντολή να συνεχισθεί ο αγώνας, δίνοντας χρονική ποινή +45 λεπτών για όσους αθλητές δεν πέρασαν από την κορυφή Κλίσετζικ και αφαιρώντας 80 λεπτά από τον χρόνο παραμονής των αθλητών που αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο Φαλακρό. Πρώτος νικητής ο γνωστός Λεζπουρίδης Θεοχάρης ο οποίος προπορεύτηκε από την αρχή του αγώνα με χρόνο 12 ώρες και 35 λεπτά. Δεύτερος νικητής ο καταπληκτικός Δραμινός αθλητής Μαργαριτίδης Δημήτρης, μετά από φοβερή μάχη με χρόνο 12 ώρες και 40 λεπτά, τρίτος νικητής ο εξαιρετικός αθλητής από την Ξάνθη Πυργελής Γιάννης με χρόνο 13 ώρες και 4 λεπτά.

frozen

Στις γυναίκες στον ίδιο αγώνα πρώτη νικήτρια η Ελευθεριάδου Μαρία με χρόνο 21 ώρες και 27 λεπτά, δεύτερη η Φεταλίδου Κατερίνα με χρόνο 21 ώρες και 42 λεπτά, Τρίτη η Αποστολίδου Αναστασία ύστερα από μια καταπληκτική προσπάθεια με χρόνο 22 ώρες και 53 λεπτά. Οι ίδιοι αθλητές είναι νικητές και στην ηλικιακή τους κατηγορία. Ο αθλητής Δαλακιούρης Γιώργος είναι νικητής στην κατηγορία 55+ με χρόνο 16 ώρες και 50 λεπτά.

Στον αγώνα ΗΡΩΕΣ 47 χιλ και D+ 2000 μ, που είναι αφιερωμένος στην μνήμη των υπερασπιστών των ιστορικών οχυρών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έλαβαν μέρος 64 αθλητές. Ο αγώνας ξεκίνησε από το Περιθώρι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καταιγίδα και βροχή. Πρώτος νικητής ο υπέροχος Αμανατίδης Άγγελος με καταπληκτικό χρόνο 4:16:14, δεύτερος ο Τσιλικίδης Θεόφιλος με χρόνο 5:10:15, τρίτος ο Καλογιαννίδης Θωμάς ύστερα από φοβερή μάχη με χρόνο 5:10:16. Στην κατηγορία 55+ νικητής ο Παναγιώτης Τσαμουρόπουλος.

Στις γυναίκες η γνωστή αθλήτρια από την Ξάνθη Μαρία Γιάντσου με χρόνο 6:28:56, δεύτερη η επίσης γνώριμη αθλήτρια από τη Ξάνθη Μαρία Μακρή με χρόνο 6:37:43 και τρίτη η αθλήτρια Λαμπρινή Νικολακοπούλου με χρόνο 7:51:56.

Συγκινητική ήταν η απόθεση ενός λουλουδιού και η απότιση φόρου τιμής στο μνημείο ηρώων στον λόφο του Αγ. Κωνσταντίνου από όλους τους αθλητές που συμμετείχαν.

frozen 1

Στον αγώνα ΛΙΣΣΕ 15 χιλ και D+ 230 μ, με εκκίνηση από το ιστορικό χωριό Οχυρό και διέλευση από τα δύο οχυρά της περιοχής ΛΙΣΣΕ και ΗΤΤΑ και τερματισμό στο Νευροκόπι ευτύχησαν να τερματίσουν 54 αθλητές. Ο αγώνας ξεκίνησε υπό βροχή η οποία γρήγορα σταμάτησε και δεν δυσκόλεψε τους αγωνιζόμενους. Μετά από καταπληκτική μάχη, οι τρεις πρώτοι αθλητές, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, τερμάτισαν: Πρώτος νικητής ο αθλητής από το Νευροκόπι Χαλκίδης Γιώργος με χρόνο 1:07:20, δεύτερος ο αθλητής από τους Πύργους Τσάνης Παντελής με χρόνο 1:07:40 και τρίτος ο Αθανάσιος Χαλκίδης με χρόνο 1:11:30.

Στις γυναίκες πρώτη η Σίσσυ Αμαραντίδου με χρόνο 1:45:37, δεύτερη η Αριστέα Τσουκαλά με χρόνο 1:50:31 και Τρίτη η Μουζή Χριστίνα με χρόνο 1:55:25 με επιβολή ποινής χρόνου 5 λεπτών.

agvnes

Οι αγωνιζόμενοι αθλητές και σε αυτόν τον αγώνα απόθεσαν ένα λουλούδι και απότισαν φόρο τιμής στο μνημείο ηρώων του οχυρού ΛΙΣΣΕ.

Τα σχόλια των αθλητών, ήταν διθυραμβικά, τόσο για την άρτια διοργάνωση, όσο και για την ευκαιρία που είχαν να θαυμάσουν και να διανύσουν διαδρομές ιδιαίτερου κάλλους, μεγάλου βαθμού δυσκολίας, και ιστορικότητας, στοιχεία που προσδίδουν μοναδικότητα στις «Παγωμένες Κορυφές» του Κάτω Νευροκοπίου.

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την σπουδαία διοργάνωση, έπαιξε και η συμμετοχή πλήθους εθελοντών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, ξεχώρισαν με την παρουσία τους κατά μήκος των διαδρομών, στα στεκ, στην έναρξη και τον τερματισμό των αγώνων, συμβάλλοντας έτσι σε μια άρτια διοργάνωση.

Η διοργάνωση FROZEN PEAKS αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που συνδυάζει με συναρπαστικό τρόπο τον Αθλητισμό με την Ιστορία αλλά  και την προβολή της αδιαμφισβήτητης φυσικής ομορφιάς του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Αποτελεί για το Νομό Δράμας, μια επιπλέον επιλογή, τόσο στον τομέα του Αθλητισμού, όσο και σε αυτόν του εναλλακτικού τουρισμού, που αν υποστηριχθεί κατάλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως αυθεντικός πρεσβευτής της ιστορίας, του φυσικού κάλλους του τόπου αλλά και των πολλαπλών δυνατοτήτων του.

Για τους συμμετέχοντες αθλητές αλλά και εθελοντές, σύμφωνα με τα σχόλιά τους,  ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία.

14

Στην τελετή λήξης βρέθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ σε χθεσινό δημοσίευμα του “Π.Τ.”)

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των δέκα πρώτων σε όλες τις κατηγορίες της διοργάνωσης «Frozen Peaks 2019»:

Νευροκόπι – 261km

1                              Galov    Pirin                                      

2                              Στημωνιάρης Αθανάσιος

3                              Κυρασίδης Ζαχαρίας

4                              Μπαρτιώκας Βάϊος

5                              Μυλωνάς Πολυχρόνης

6                              Οικονόμου Περικλής

7                              Mihai     Serban

8                              Πιτατζης Γεώργιος

9                              Κραγιόπουλος Παύλος

10                       Χατζηθομαόγλου Κωνσταντίνος

Νευροκόπι – 93km

1              Λεζπουρίδης      Θεοχάρης

2              Μαργαριτίδης Δημήτριος

3              Πυργελης Γιάννης

4              Ναούμ Βασίλειος

5              Μανιάτης Ιωάννης

6              Χατζηνικολάου Παναγιώτης

7              Λαμπράκης Γρηγόριος

8              Καμπουρίδης Δημήτριος

9              Γκρόζος Ηλίας

10           Βαλκαντζόπουλος Μιχαήλ

Νευροκόπι – 47km

1              Άγγελος Αμανατίδης

2              Θεόφιλος Τσιλικίδης

3              Θωμάς Καλογιαννίδης

4              Ηλίας Τονγκιαλίδης

5              Δημήτρης Καζάκος

6              PETER KUMMER

7              IVAN TOPUZOV

8              Κωνσταντίνος Γιαννέλος

9              Παναγιώτης Τούλης

10           Σταύρος Κατσαρώνας

Νευροκόπι – 15km

1                Γιώργος Χαλκίδης

2              Παντελής Τσαννης

3              Αθανάσιος Χαλκίδης

4               Ανδρέας Ζουρλαδανης

5              Μιχαήλ Μουράτης

6              Παναγιώτης Γκρόζος

7               Λάζαρος Δουγγέρης

8             Ιορδάνης Ιωαννίδης

9              Ιωάννης Παυλίδης

10           Παντελής Τσιριπίδης