Home > νέα > «Η Δράμα μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πρότυπο … αρκεί να πάρει αυτά που της αξίζουν» Στον «Π.Τ.» μιλάει ο περιφερειάρχης ΑΜΘ και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Μέτιος

«Η Δράμα μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πρότυπο … αρκεί να πάρει αυτά που της αξίζουν» Στον «Π.Τ.» μιλάει ο περιφερειάρχης ΑΜΘ και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Μέτιος

Στον «Πρωινό Τύπο» μιλάει ο περιφερειάρχης ΑΜΘ και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Μέτιος

«Η Δράμα μπορεί να αποτελέσει

μια περιοχή πρότυπο … αρκεί

να πάρει αυτά που της αξίζουν»

Από 334 έργα αποτελείται ο σχεδιασμός για μια νέα Περιφέρεια ΑΜΘ

 

«Η ΔΡΑΜΑ μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πρότυπο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της», επισημαίνει σε συνέντευξή του στον «Πρωινό Τύπο», ο νυν περιφερειάρχης, αλλά και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Και τονίζει ιδιαίτερα ότι, «για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει, η Δράμα, να πάρει επιτέλους αυτά που της αξίζουν».

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μέτιος ανέλαβε καθήκοντα περιφερειάρχη το Νοέμβριο του 2016, μετά από μια εσωτερική διαδικασία στην παράταξη, ύστερα από τον θάνατο του αείμνηστου επικεφαλής τότε και εν ενεργεία περιφερειάρχη ΑΜΘ Γεώργιου Παυλίδη.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνει ότι το σχέδιο της διοίκησης της παράταξής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια, αποτελείται από 334 έργα και δράσεις, που είναι πλήρως κοστολογημένες και αποτελούν ένα εφαρμόσιμο σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που αποφασίστηκε μέσα από συσκέψεις, επισκέψεις και συναντήσεις και που μπορεί να δώσει μια νέα κατεύθυνση στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Metios dromos (2)11

 

 κ. Μέτιο,  στις αρχές Μαρτίου ανακοινώσατε το ξεκίνημα της διαδικασίας για τη δημοπράτηση της κατασκευής του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας με νέα χάραξη. Οι αντίπαλοί σας την χαρακτήρισαν ως προεκλογικό έργο. Μπορείτε να μας πείτε πόσο έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο αυτή η διαδικασία και σε ποιο σημείο βρίσκεται;

 Πράγματι, τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσα στη Δράμα ότι εξασφαλίσαμε 75 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας για το τμήμα Άγιος Αθανάσιος – Σταυρός του αυτοκινητοδρόμου Δράμα-Καβάλα, το οποίο είναι το τμήμα που έχει πλήρη ωριμότητα.

Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης της Δράμας στο επίπεδο των μεταφορών.

Σήμερα, αναμένουμε την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών από την εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και δημοπράτησής του, η οποία εκτιμούμε ότι θα γίνει μέσα στο 2019.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο της ανακοίνωσης, αυτή έγινε κάποιες μέρες αφότου λάβαμε την απαραίτητη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

  • Η Δράμα έχει πολλά παράπονα εδώ και χρόνια στο ζήτημα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Άλλωστε κι εσείς ο ίδιος το έχετε παραδεχθεί. Η Δράμα δεν έχει το προνόμιο του «εύκολου» τουρισμού που διαθέτουν άλλοι νομοί με παραθαλάσσιες περιοχές, ο σιδηρόδρομος έχει σχεδόν εξαφανιστεί, οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν φύγει. Δεν έχουμε βιοτεχνία και βιομηχανία, δεν έχει ικανούς οδικούς άξονες και άλλα. Πως προτίθεστε να βάλετε τη Δράμα και πάλι στο παιχνίδι της ανάπτυξης, καθώς ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ζωτικός από εδώ και πέρα;

Όντως έχω αναγνωρίσει δημόσια ότι η Δράμα είναι η περιοχή της Περιφέρειάς μας που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα. Προβλήματα που με το πέρασμα των χρόνων διογκώθηκαν με αποτέλεσμα η οικονομία και η κοινωνία της περιοχής να ασφυκτιούν.

Παρόλα αυτά, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Δράμα μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πρότυπο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να πάρει επιτέλους αυτά που της αξίζουν.

METIOS SYMBOULOI

Στο Σχέδιό μας για τη Δράμα το συνολικό ποσό των έργων ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργα που αφορούν στις οδικές μεταφορές, στην κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου, στη συντήρηση και στη λειτουργία των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, στην κατασκευή έργων άρδευσης, στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος, στην υλοποίηση έργων αστικής ανάπτυξης στην πόλη της Δράμας, σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και σε άλλους τομείς.

Η υλοποίηση του Σχεδίου μας για τη Δράμα είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

 

  • Οι Περιφέρειες σήμερα είναι ένας αρκετά αναπτυγμένος θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο περιφερειάρχης είναι ένας μικρός πρωθυπουργός. Ένα από τα ζητήματα που τους κάνει ισχυρούς, είναι ότι διαχειρίζονται άμεσα τα γνωστά μας ΕΣΠΑ, τα επιχειρησιακά προγράμματα. Επί της ουσίας μοιράζονται εκατομμύρια σε μικρούς και μεγάλους Δήμους, των οποίων ολοένα και μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις από την κεντρική διοίκηση. Πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε αυτή την εξουσία;

 Ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών μας έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφασίζουμε σε σημαντικό βαθμό εμείς οι ίδιοι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για την περιοχή μας.

Στοίχημά μας εν προκειμένω είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που έχουν πραγματικό αντίκρισμα για τον τόπο και τους πολίτες.

Τον περασμένο Απρίλιο παρουσίασα το Σχέδιο της Διοίκησής μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα Σχέδιο 334 έργων και δράσεων πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που καταρτίστηκε μετά από εκατοντάδες συσκέψεις, επισκέψεις και συναντήσεις με όλους τους φορείς της Περιφέρειας και το οποίο μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην Περιφέρειά μας.

Για την εκπόνηση του Σχεδίου μας εργαστήκαμε συστηματικά και μεθοδικά, ιεραρχώντας τις ανάγκες, με στόχο την πραγματική ανάπτυξη. Έτσι εργαστήκαμε μέχρι σήμερα και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.

 

  • Οι εκλογές είναι μόλις σε μερικά 24ωρα. Πολύς κόσμος είναι ακόμη αναποφάσιστος. Ποιό είναι το μήνυμά σας προς αυτούς;

 Οι περιφερειακές εκλογές γίνονται σε ένα κρίσιμο διάστημα για τη χώρα και την Περιφέρειά μας. Το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πορεία και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η ανάπτυξη, η οποία μας αφορά όλους, σήμερα αλλά και για τα χρόνια που έρχονται.

Καλώ λοιπόν τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν αφού πρώτα συγκρίνουν τα πρόσωπα, τον επικεφαλής και τα στελέχη, καθώς και το σχέδιο και τις προτάσεις κάθε παράταξης.

Τους καλώ να εμπιστευτούν τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση ώστε με την καθοδήγηση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Διοίκησης η Περιφέρειά μας και η Δράμα να κάνουν σταθερά βήματα προς την πραγματική ανάπτυξη.