Home > Πρώτο Θέμα > Η Δράμα έχει ανάγκη από ένα καλά οργανωμένο Ογκολογικό Τμήμα-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου

Η Δράμα έχει ανάγκη από ένα καλά οργανωμένο Ογκολογικό Τμήμα-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου

Η Δράμα έχει ανάγκη από ένα καλά

οργανωμένο Ογκολογικό Τμήμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα 4 Φεβρουαρίου. Μια διεθνή πρωτοβουλία, με στόχο να ενώσει όλους για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης ίσως από τις επιδημίες, του καρκίνου. Η αποτελεσματική πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη μπορεί να αποτρέψει μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου, όπως επίσης και  μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Τόσο η περσινή όσο και η φετινή χρονιά με την πανδημία του Covid-19, έχουν δημιουργήσει μια  πρωτόγνωρη πίεση στα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας.

Η Δράμα, είναι μια από τις περιοχές, η οποία έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα στις διάφορες μορφές καρκίνου. Εκατοντάδες συμπολίτες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους από την επάρατη νόσο  και η Δράμα – σε αναλογία πληθυσμού – κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε θανάτους από νεοπλασίες σε όλη τη χώρα.

Εδώ και χρόνια, οι φορείς της Δράμας, με μπροστάρη το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, αλλά και την Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», ζητούν επιμόνως τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας.

Μέχρι σήμερα, οι καρκινοπαθείς ασθενείς του Νομού Δράμας, αναγκάζονται συχνά να μεταβαίνουν στα Νοσοκομεία της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες θεραπείες ίασης. Αυτή η κατάσταση όμως προκαλεί και διάφορα άλλα προβλήματα, τόσο κούρασης από τα συνεχή ταξίδια, περιττά έξοδα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για το δημόσιο που πληρώνει έξοδα μεταφοράς και πολλά άλλα.

 

Αυτόνομη Μονάδα στη Δράμα

Μετά από προσπάθειες αρκετών χρόνων, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Υπ. Υγείας πέρασε τελικά σε ΦΕΚ, τη σύσταση μια αυτόνομης μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας, διαμορφώνοντας το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.

Η Μονάδα θα έχει δυναμικότητα 8 κλινών και θα παρέχει βραχεία νοσηλεία, αυτοτελές τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), Μονάδα Χημειοθεραπείας.

Το όλο εγχείρημα έχει ξεκινήσει με την ανεύρεση και πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, οι διαδικασίες αυτές είναι μακροπρόθεσμες και θα απαιτηθεί περίπου ένας με ενάμιση χρόνος μέχρι την πρώτη λειτουργίας της.

Αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο Δράμας λειτουργεί ένα Ογκολογικό Ιατρείο μια φορά την εβδομάδα, με υπεύθυνο τον Ογκολόγο ιατρό κ. Κασαράκη.

Αντικαρκινικά συνέδρια στη Δράμα

Το πρόβλημα της Δράμας είναι τόσο μεγάλο, που εδώ και χρόνια διεξάγονται δύο σπουδαία αντικαρκινικά συνέδρια κάθε χρόνο, τόσο από την Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», καθώς και από το Θεαγένειο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Δράμας.

Τα τελευταία στοιχεία από το Αντικαρκινικό Συμπόσιο στη Δράμα, δείχνουν δυστυχώς αυξητικές τάσεις στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που είχε παρουσιάσει το 2021, ο Δραμινός γιατρός κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος, Αιματολόγος, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και Υπεύθυνος καταγραφής στην Αιματολογική Εταιρεία Ελλάδος για συγκεκριμένες παθήσεις, τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ο κ. Σωτηρόπουλος είχε ξεκινήσει μια καταγραφή των θανάτων από καρκίνους στη Δράμα μέσω της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», για ασθενείς που πέθαναν από το 1981 έως και το 2012.

Όπως είχε αναφερθεί ο ίδιος στον «Π.Τ.», «Φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξητική τάση, ειδικά την τελευταία δεκαετία 2000-2012 και αυτό είναι δεδομένο». Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει αυξηθεί και η μέση ηλικία αυτών που πεθαίνουν από καρκίνο. Δηλαδή, ενώ τη δεκαετία 1981 – 1990, η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 68 έτη, τη δεκαετία 2001-2010 ήταν τα 72 έτη κι αυτό επειδή μιλάμε για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οπότε υπάρχει μεγάλη διαφορά. Που σημαίνει δηλαδή, ότι, επειδή γερνάει ο πληθυσμός και ανεβαίνει ο μέσος όρος ζωής, αλλά και οι άνθρωποι που είναι πάνω από 60-65 είναι σαφώς περισσότεροι.

«Άρα έχουμε και μεγαλύτερο αριθμό καρκίνων. Αυτό το έχουμε δει και εμείς σαν αιματολόγοι στις λευχαιμίες και στα λεμφώματα. Έχουμε πολλούς ανθρώπους σε πολύ μεγάλες ηλικίες από 70 έως 90 ετών. Άρα, όσο πιο πολλοί άνθρωπου καταφέρνουν και κλείνουν τη δεκαετία του 1980, τόσο πιο πολλούς καρκίνους θα έχουμε. Επομένως ένας λόγος είναι αυτός», συμπληρώνει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις θεραπείες ίασης του καρκίνου, σημείωνε ότι, «οι νέες θεραπείες μας δίνουν περισσότερες ιάσεις για να γίνει καλά ο άνθρωπος. Εμείς το βλέπουμε αυτό στα λεμφώματα που σήμερα το λέμφωμα έχει αλλάξει, αλλά και σε άλλες παθήσεις όπως οξείες λευχαιμίες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Επομένως μπορεί περισσότεροι άνθρωποι να αρρωσταίνουν, όμως και περισσότεροι γίνονται καλά».

Ο ίδιος πάντως είχε υποστηρίξει μιλώντας στον «Π.Τ.», ότι γενικά είναι φήμη ότι η Δράμα έχει αυξημένο αριθμό καρκινοπαθών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο: «Για να μπορέσουμε να πούμε ότι η Δράμα έχει πολλούς καρκίνους, σημαίνει ότι έχει περισσότερους από τους άλλους Νομούς. Γιατί αν έχει τους ίδιους με τους άλλους Νομούς, τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει πολλούς. Άρα για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ή να απορρίψουμε αυτή τη φήμη, θα πρέπει τα δεδομένα αυτά, να κατορθώσουμε να τα συγκρίνουμε με άλλους Νομούς.

Ήδη υπάρχουν Νομοί, όπως η Χίος και η Πέλλα, οι οποίοι μέσω του Συλλόγου Καρκινοπαθών, ενδιαφέρθηκαν να κάνουν την ίδια δουλειά μ’ εμάς. Άρα θα μπορούμε να συγκρίνουμε και με άλλους Νομούς.

Όταν τελειώσουμε αυτή την ανάλυση, θα πάμε στην Περιφέρεια και θα τους πούμε να κάνουν και αυτοί μια ίδια εργασία και στη συνέχεια να συγκριθούμε. Όταν συγκριθούμε με άλλους Νομούς, τότε θα πούμε με βεβαιότητα αν έχουμε περισσότερους, λιγότερους ή τους ίδιους καρκίνους. Μέχρι τότε είναι φήμη. Και κακώς διαδίδεται αυτή η φήμη».